Vilaweb i la filòloga Blanca Serra, Premis Martí Gasull i Roig

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Vicent Partal i Assumpció Maresma en el moment de recollir el guardó de Plataforma per la Llengua. Font: Plataforma per la Llengua
Vicent Partal i Assumpció Maresma en el moment de recollir el guardó de Plataforma per la Llengua. Font: Plataforma per la Llengua
La filòloga Blanca Serra Puig ha estat premiada per la seva tasca en defensa de la llengua des dels anys seixanta a través de diferents entitats. Font: Plataforma per la Llengua
La filòloga Blanca Serra Puig ha estat premiada per la seva tasca en defensa de la llengua des dels anys seixanta a través de diferents entitats. Font: Plataforma per la Llengua

Vilaweb i la filòloga Blanca Serra, Premis Martí Gasull i Roig

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Els premis de la Plataforma per la Llengua que reconeixen la trajectòria de persones i entitats en defensa de la llengua catalana, i es decideixen per votació popular, han arribat a la desena edició.

L'entitat Plataforma per la Llengua ha premiat aquest any el diari digital Vilaweb, la filòloga i activista Blanca Serra Puig i el creador de continguts Cabrafotuda, sobrenom de Fran Tudela i Lloret. Els Premis Martí Gasull i Roig, que arriben a la desena edició, es van lliurar dilluns a la nit al Palau de la Música Catalana, a Barcelona. Més de 8.200 persones han votat en aquesta edició, que es converteix en la més participativa.

En el discurs d'agraïment, el director de Vilaweb, el periodista Vicent Partal, que va recollir el premi juntament amb l'editora del portal, Assumpció Maresma, va reivindicar la necessitat de "situar la llengua al seu lloc, tenint en compte que és la llengua comuna d'un país on es parlen més de dues-centes llengües". La xarxa d'escoles associatives La Bressola i la plataforma audiovisual FilminCAT van ser les finalistes al premi.

En aquesta edició dels guardons, es va voler reconèixer, amb un Premi Especial del Jurat, la filòloga Blanca Serra Puig pels anys de trajectòria en defensa del català. Ferma defensora de la militància per la llengua i dels moviments associatius, la filòloga reivindica mantenir el català: "No canviar de llengua és barat i dona més satisfaccions que rebuig".

"No som una nació bilingüe, sinó bilingüitzada", va indicar Serra, que des dels anys seixanta ha lluitat per la llengua catalana des de múltiples entitats. Hi va afegir un missatge de futur: "Cal augmentar la nostra autoestima i subratllar les nostres fortaleses".

"Ens hem cregut el conte que en català no s'arribava enlloc i no és veritat", va manifestar, en la mateixa línia que Serra, Fran Tudela. El creador de continguts per a xarxes socials va fer referència també a la situació de la llengua al País Valencià: "Dels deu milions de catalanoparlants, molts són del sud. Al sud la lluita continua i el pitjor català és el que no es parla".

Amb aquest primer Premi a la Innovació de la història dels Martí Gasull se li reconeix el mèrit d'haver demostrat al jovent que es pot triomfar a Internet fent contingut en català. Cabrafotuda té més de 200.000 seguidors a TikTok.

Deu anys de premis

Per recordar el desè aniversari dels premis, les corals Sinera, Cantiga, La Fuga i la de l'Orfeó Gracienc van cantar la cançó occitana 'Se canta', com ja van fer en la primera edició dels guardons. L'Assemblea de Docents de les Illes Balears, Escola Valenciana, els supermercats Bonpreu-Esclat, la Comunitat Sikh de Catalunya, Catalunya Ràdio, Som Energia, la Llibreria de Perpinyà, la revista 'Sàpiens' i Ràdio Arrels han guanyat el Premi Martí Gasull durant aquests deu anys.

Pel que fa al Premi Especial del Jurat, Blanca Serra Puig se suma a una llista de guardonats integrada fins ara pel pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú.

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de Plataforma per la Llengua per reconèixer la trajectòria i les accions de persones i d'entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu del domini lingüístic o en l'àmbit internacional. Els guardons neixen el 2013 per homenatjar la figura de Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre del 2012.

Afegeix un comentari nou