Àmbit de la notícia
Social

Vuit de cada deu persones que busquen assessorament sobre cures a Barcelona són dones

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
María Eugenia Ifer
  • projecte municipal ‘VilaVeïna’
    El 32% de les demandes estaven relacionades amb recursos i serveis específics per a persones en situació de dependència. Font: Ajuntament de Barcelona.
  • ‘VilaVeïna’
    S'ha detectat un increment del malestar emocional, del deteriorament físic i cognitiu i de les situacions d'aïllament arran de la Covid-19. Font: Ajuntament de Barcelona.

El projecte municipal ‘VilaVeïna’ ha atès gairebé nou-centes persones en el seu primer semestre de funcionament.

Fa sis mesos, l’Ajuntament de Barcelona va posar en funcionament el projecte ‘Vila Veïna’, una iniciativa que té l’objectiu d’informar i orientar a la ciutadania sobre els recursos i els serveis municipals disponibles amb relació la cura. De les 891 persones ateses a les quatre oficines disponibles, el 82% van ser dones, de les quals una de cada tres eren d’origen espanyol. Un 36% de les usuàries es trobava en la franja d'edat de 65 a 80 anys i un 26%, dels 31 als 50 anys.

Segons el consistori, el que més demanen les persones que acudeixen és assessorament per accedir als recursos disponibles en matèria de dependència. Aquestes ajudes són fonamentals, ja que permeten delegar la cura de persones grans, infants o persones amb discapacitat. “Es tracta d’un servei d’informació de proximitat”, ha explicat Laura Pérez, tinent d’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, un gran nombre de persones s’ha presentat per demanar assessorament sobre el malestar emocional o situacions d’aïllament, que ha incrementat a causa de la Covid-19. Segons Gemma Tarafa, regidora d’Envelliment i Cures, “les persones que se senten sobrepassades demanen acompanyament emocional. Atenem persones que ens diuen: ‘no tinc temps per a mi, per descansar, per formar-me, pel que sigui”. Aquest acompanyament es realitza de manera individual o grupal.

Sis noves oficines

De moment, la iniciativa té quatre oficines obertes al públic amb professionals dedicades a l’acompanyament en matèria de cura. Però l’ajuntament té previst inaugurar sis noves oficines a partir del 12 de setembre. Aquests nous establiments estaran repartits arreu del municipi: a la Vila de Gràcia, La Maternitat de Sant Ramon, La Trinitat Vella, El Gòtic, Sant Gervasi de Cassoles i El Carmel. Aquesta ampliació de la xarxa es fa amb la finalitat d’arribar a més persones, cobrint el 20% de la població de la ciutat de Barcelona.

Una altra novetat és el nou projecte 'Mares Veïnes', una iniciativa que pretén formar quinze dones de diferents orígens amb infants a càrrec seu, perquè siguin agents comunitàries en el suport a la criança. El programa tindrà una durada de tretze mesos i les quinze dones seleccionades rebran una beca formativa de 210 hores, durant sis setmanes. Quan acabin aquesta formació, signaran un contracte de 35 hores setmanals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari