El XV Fòrum Violències de Gènere se centrarà en la infància i l'adolescència

Colectic
Autor/a: 
Sara Borrella
Cartell del XV Fòrum contra les Violències de Gènere Font: Plataforma contra les Violències de Gènere
Cartell del XV Fòrum contra les Violències de Gènere Font: Plataforma contra les Violències de Gènere

El XV Fòrum Violències de Gènere se centrarà en la infància i l'adolescència

Autor/a: 
Sara Borrella
Colectic

Resum: 

La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere organitza del 7 al 8 de novembre el XV Fòrum contra les Violències de Gènere per posar sobre la taula les violències masclistes en la infància i l’adolescència.

La llei catalana 14/10 de la infància i l’adolescència estableix que la violència masclista constitueix una "situació de risc aquella en què el desenvolupament i el benestar de l’infant o l’adolescent es veuen limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, social o familiar" (Art.102.)

Amb l’objectiu de posar el focus en aquesta problemàtica, el XV Fòrum contra les Violències de Gènere vol tractar les diferents violències que es produeixen a la infància i l’adolescència des d’una perspectiva interdisciplinària. Es celebrarà del 7 al 8 de novembre a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

"Volem trencar el silenci i la invisibilitat sobre aquest tema tan amagat i que té un impacte brutal a la societat», explica Guiomar Merodio, membre de la Plataforma Unitària Contra Les Violències de Gènere, organitzadora del Fòrum.

Des de 2005 la Plataforma Unitària Contra Les Violències de Gènere organitza durant tres dies al mes de novembre el Fòrum contra les Violències de Gènere amb la finalitat de generar un espai de formació i intercanvi obert a la ciutadania al voltant de les violències masclistes a Barcelona.

"Cada any assisteixen al Fòrum al voltant de 2000 persones i treballem en xarxa unes 80 entitats vinculades a la Plataforma per triar la temàtica sobre la que es treballarà", explica Merodio.

Un programa que busca abordar nous reptes

Sota el lema "Volem créixer sense violències, el feminisme és el futur!" la catorzena edició compta amb un programa molt variat amb sis taules rodones, quatre grups de debat i activitats destacades.

Una taula rodona sobre els abusos sexuals en la infància i les diferents violències que es donen a l’adolescència inaugurarà el XV Fòrum al matí del dijous 7 de novembre on participaran expertes en violència masclista i menors.

Seguidament, amb les participants i algunes expertes, es crearan diferents grups de treball amb l’objectiu d’aprofundir i sensibilitzar sobre les manifestacions de violències masclistes en la infància i l’adolescència.

Completa el programa activitats i xerrades simultànies sobre temàtiques variades convida a la reflexió amb temes com el bylling, la necessitat de transversalitzar la mirada a través de la situació de nenes i adolescents migrants no acompanyades, l'anàlisi de les violències per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, una sessió conta-contes infantils o un taller de defensa personal transfeminista, entre d’altres.

D’allò local a allò global

Els i les participants podran reflexionar sobre experiències de lluita des de l’àmbit local i estatal com les vagues feministes pel 8 de març o del Pacte d'Estat contra la violència de gènere el 2017.

A més, el caràcter internacional de l’esdeveniment té un lloc destacat en aquesta edició: es treballaran temes com els assoliments, carències i desafiaments del procés de Beijing+25 i la Plataforma d’Acció de l’ONU Dones que impulsa la revisió dels avenços i desafiaments en matèria de drets de les dones als 28 estats membres de l’Unió Europea; les experiències de resistència i superació de diferents formes de violències sexuals al voltant del món (Espanya, Moçambic, Colòmbia, i Guatemala) o els reptes per a la justícia de gènere a Llatinoamèrica i Europa, entre altres.

XV Fòrum Jove

El divendres 8 de novembre es celebrà el XIV Fòrum Jove, adreçat al jovent de diferents centres educatius de Barcelona amb 9 activitats específiques sobre prevenció de violències de gènere a través de la dansa, el teatre o les xerrades.

Durant tot el dia, els i les joves generaran espais d’intercanvi i reflexió. Al matí podran assistir a un espai de bones pràctiques i a la tarda a tallers i activitats on treballaran sobre la construcció de gènere, les diferents discriminacions o aprendran eines per a recuperar i enfortir la relació amb el propi cos o estratègies per iniciar-se en el món de les relacions lliures de violències.

15è aniversari del Fòrum contra les violències de gènere

L’any 2005, la Plataforma va organitzar el primer Fòrum i enguany es celebra el 15è aniversari. Des de l’organització, parlaran sobre els 15 èxits i 15 reptes de futur de la Plataforma.

Volen celebrar les fites aconseguides al llarg d’aquests quinze anys com les violències des de l'àmbit privat, el treball de les xarxes de les entitats socials i la promulgació de lleis, la formació de professionals, o les tasques de sensibilització amb la societat civil. A més, proposaran 15 reptes de futur per continuar treballant.

Les inscripcions són gratuïtes i estan obertes fins el 3 de novembre. Des de la Plataforma, animen a assistir al XV Fòrum per construir un futur del qual les noves generacions puguin sentir-se orgulloses. Un futur de relacions sanes, lliures i respectuoses. Un futur lliure de masclisme per a tots i totes.

Comentaris

En aquesta edicició del Fòrum contra les Violències de Gènere, participaran 3 entitats relacionades amb el grup d'investigació CREA de la Universitat de Barcelona. Les 3 entitats a les que se'ls hi donarà veu en el Fòrum són: el grup de dones CREA-Safo, el diari El Diario Feminista i l'associació Homes en Diàleg.

En el bloc www.afectadoscrea.org hi ha informació sobre el grup CREA.

Moltes gràcies per l'interès.

Afegeix un comentari nou