YMCA a Barcelona treballa per empoderar 84 persones migrants a través de l'ocupació

YMCA Barcelona
Autor/a: 
YMCA
 Font: YMCA
Curs de manipulació d'aliments. Font: YMCA
 Font: YMCA
Classe. Font: YMCA

YMCA a Barcelona treballa per empoderar 84 persones migrants a través de l'ocupació

Autor/a: 
YMCA
YMCA Barcelona

Resum: 

Mitjançant les formacions en manipulació d'aliments o neteja, l'entitat intenta facilitar competències a persones migrades perquè puguin millorar el seu accés al mercat de treball.

Al llarg d'aquest any, YMCA a Barcelona, donarà suport a 84 persones d'origen migrant per afavorir la seva participació en la societat d'acollida. En la seva quarta edició, aquesta iniciativa, batejada com a YMPULSA, utilitza l'ocupació com a eina per aconseguir aquest objectiu.

La migració és un fenomen global present en la història de la humanitat i Espanya ha experimentat una gran afluència de persones migrants en els últims anys, especialment d' Amèrica Llatina i Àfrica.

Les persones migrants aporten riquesa i beneficis a la societat d' acollida en termes de diversitat cultural, creixement econòmic i desenvolupament social. Contribueixen al desenvolupament econòmic a través de la seva participació en el mercat laboral, ja sigui com a treballadors/es assalariats/des o com a emprenedors/es. També aporten noves perspectives i habilitats a la força laboral, contribuint a la innovació i la creativitat en les empreses i organitzacions. A més, la seva diversitat cultural enriqueix la cultura i les tradicions locals, fomentant el diàleg intercultural.

No obstant això, l'atur, la precarietat i la inestabilitat estan dificultant la integració plena de les persones migrants en la societat. La taxa d'atur entre nacionals de països fora de la Unió Europea es va situar a Catalunya, en el 21% en el primer trimestre del 2023. En canvi, entre les persones amb nacionalitat espanyola, és del 9% (font: INE).

Barreres com la manca de reconeixement dels seus títols i diplomes obtinguts als seus països d' origen, la discriminació laboral, la manca de xarxes socials i contactes professionals, i la manca d'accés a recursos i serveis específics per a la integració laboral, són molt freqüents en aquesta població.

Per ajudar a contrarestar aquesta situació, el programa YMPULSA, que es desenvolupa des del gener del 2020 a Barcelona, ofereix un itinerari individual i personalitzat als i les participants per a l'accés a l'ocupació.

A l'inici del programa es realitzen entrevistes personals per elaborar un diagnòstic sociolaboral. Després d'això, es traça un pla d'acció amb orientació i amb formació en manipulació d'aliments o neteja, per impulsar un accés ràpid a l'ocupació, que faciliti a les persones la seva integració social.

Finalment, l'equip de YMCA a Barcelona desenvolupa una intermediació amb les empreses perquè valorin la contractació de l'alumnat. D'aquesta manera s'impliquen en la inclusió sociolaboral de les persones migrants, potenciant el respecte per la diversitat i aportant valor a la seva plantilla.

"El curs de manipulació d'aliments, per mi, va ser de gran ajuda. Ara, amb els nous coneixements que vaig aprendre, m'encantaria treballar en una pastisseria. La professora va explicar molt bé tot i va ser molt acollidera, generant un ambient molt agradable. M'ha encantat realitzar aquest curs!", comenta Daiane da Silva, participant del Programa YMPULSA a Barcelona.

Des de l'inici del programa, l'any 2020, fins a final del 2023, YMPULSA haurà donat suport a 294 persones a Barcelona per a millorar la seva ocupabilitat i les seves oportunitats laborals.

El projecte 'YMPULSA: Itineraris individualitzats d'inserció sociolaboral' no es desenvolupa només a Barcelona, sinó també a Màlaga, Múrcia, Salamanca i València. Entre els cinc centres, l'objectiu del programa és atendre 400 persones migrants el 2023 i 977 persones en total, des de l'inici del programa el 2020.

Aquesta iniciativa està finançada per la Direcció General d' Atenció Humanitària i Inclusió social de la Immigració i cofinançat pel Fons Social Europeu +.

Per a més informació: itineraris d'inserció sociolaboral | YMCA

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou