‘Zero abandonament’: una campanya per fer front a l'abandonament escolar prematur

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
A Catalunya, el 16,9% del jovent d'entre 18 i 24 anys no té cap titulació més enllà de l'ESO. Font: Fundació Bofill
A Catalunya, el 16,9% del jovent d'entre 18 i 24 anys no té cap titulació més enllà de l'ESO. Font: Fundació Bofill
Des de la Fundació Bofill, han creat diversos materials i documents per entendre i combatre la segregació escolar. Font: Pexels
Catalunya es troba al capdavant d’Europa pel que fa a joves poc qualificats i sense estudis postobligatoris. Font: Pexels (Llicència CC)

‘Zero abandonament’: una campanya per fer front a l'abandonament escolar prematur

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

A Catalunya, més de 97.000 joves van deixar els estudis de forma prematura. La Fundació Bofill ha llançat la campanya per promoure mesures per combatre l’abandonament escolar.

Cada cop hi ha menys joves que abandonen els estudis acadèmics de forma prematura. Catalunya no és una excepció, la reducció és progressiva i les xifres dels últims vint anys avalen la tendència. Malgrat la bona perspectiva, el territori continua al capdavant d’Europa pel que a joves poc qualificats i sense estudis postobligatoris.

Les perspectives de futur del jovent que abandona els estudis prematurament no són positives. Les dades evidencien que pateixen el doble d’atur, tenen salaris més baixos, més dificultat per pagar l’habitatge i pitjor salut, entre altres conseqüències que impliquen una pèrdua d’oportunitats socials i vitals. I aquesta situació s’agreuja, sobretot, per a aquell jovent que parteix de situacions i entorns vulnerables. Davant la problemàtica, la Fundació Bofill ha posat en marxa una campanya que reclama un pla de xoc.

A Catalunya es duen a terme diverses polítiques i programes destinats a lluitar contra l'abandonament escolar prematur. Es basen en la prevenció, la detecció i la intervenció dels casos, així com en la promoció de l'èxit educatiu i la igualtat d'oportunitats per a tot l’alumnat. Algunes d’aquestes mesures són el programa Garantia Juvenil o Programa amb Oportunitats d'Èxit Educatiu a Favor de l'Alumnat.

Des de la Fundació Bofill, però, denuncien que aquestes mesures són “incipients i insuficients” per a reduir de manera dràstica una problemàtica que amenaça en cronificar-se. Les crisis econòmiques i les polítiques educatives dels darrers anys han contribuït a retenir l’alumnat a les aules. El seu temor, però, és que la taxa d’abandonament escolar torni a augmentar en períodes de recuperació econòmica.

“La bona notícia és que a Catalunya hi ha un consens social i polític molt ampli al voltant de la necessitat de reduir l’abandonament escolar i garantir que tots els i les joves tinguin les mateixes oportunitats de gaudir d’un futur de qualitat”, recalca el manifest obert a signatures i compartit a través del web de la campanya.

Quatre anys per reduir l’abandonament escolar prematur

Només l’any 2022, a Catalunya, 97.062 joves d’entre 18 i 24 anys van abandonar els estudis de forma prematura sense tenir cap titulació més enllà de l’Educació Secundària Obligatòria. La Fundació Bofill ha exemplificat la xifra amb la següent comparativa: onze joves cada hora, 226 cada dia, 8.089 cada mes.

La seva principal demanda és crear un front comú per reduir notablement les taxes d’abandonament escolar durant els pròxims quatre anys. En el seu manifest interpel·len directament a partits polítics, centres educatius, empreses, entitats i administració pública. “En quatre anys és possible fer un salt molt important per resoldre aquest repte de país”, afirmen.

Encoratgen el Departament d’Educació a impulsar un Pla de xoc contra l’Abandonament Escolar, en coordinació amb els municipis i els centres educatius. De la mateixa manera, reclamen més eines per identificar i fer seguiment de l’alumnat més vulnerable i amb major risc d’abandonament.

Addicionalment, demanen una millora dels recursos d’orientació, suport i mentoria per a l’alumnat, així com ampliar l’oferta acadèmica postobligatòria per tal d’atreure més el jovent que es plantegen abandonar els estudis. “No volem normalitzar estar al capdavant d’Europa en abandonament escolar”, lamenten.

Afegeix un comentari nou