10 consells per a un consum responsable als menjadors escolars

Suport Tercer Sector
Estudis científics de l'OMS han demostrat que el consum de carn vermella està relacionat amb diverses malalties Font: Unsplash
Estudis científics de l'OMS han demostrat que el consum de carn vermella està relacionat amb diverses malalties. Font: Unsplash.
És important que els productes que es consumeixin al menjador siguin de temporada i de proximitat Font: Unsplash
És important que els productes que es consumeixin al menjador siguin de temporada i de proximitat. Font: Unsplash.

10 consells per a un consum responsable als menjadors escolars

Suport Tercer Sector

Resum: 

Molts nens i nenes dinen als centres educatius, per la qual cosa es fa necessari reflexionar sobre l'alimentació que s'està donant en aquest espai.

El 44,51% de l’alumnat d’Infantil i Primària de l’estat espanyol es queda a dinar a l’escola, així com el 13% dels i les alumnes d’ESO (segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística). Tenint en compte la gran quantitat de persones que suposen aquestes xifres, es fa necessari pensar quin tipus d’alimentació s’està donant als menjadors escolars.

En aquest sentit, una dieta saludable i sostenible és important no només per la salut d’infants i adolescents –ja que redueix el risc de patir malalties i manté el funcionament òptim de l’organisme, així com un desenvolupament adequat–, sinó també per la salut del planeta.

Però... com es pot aprofitar el temps educatiu del migdia per reduir la petjada ecològica alhora que s’introdueixen aquest tipus de rutines alimentàries?​

1. Reduir progressivament la carn vermella i processada

Tal com han demostrat estudis científics de l'OMS i diverses universitats, el consum de carn vermella i processada està relacionat amb les probabilitats de patir càncer i altres malalties com la diabetis, cardiovasculars, neurodegeneratives, etc.

Carn vermella és tota aquella carn muscular dels mamífers, incloent la de vedella, porc, xai, cavall, bou i cabra. La carn blanca és la d’aus i la de conill, i la carn processada són les salsitxes i les seves variants, el bacó, els embotits i el pernil, entre d’altres.

A més, cal recordar que reduint la carn vermella i processada també es fa un favor al planeta, ja que la indústria càrnica és una de les que més contribueix al canvi climàtic.

2. Introduir cereals integrals

El pa, la pasta, l’arròs i la resta d’aliments fets de cereals que acostumen a servir-se als menjadors escolars haurien de ser integrals, ja que són els que conserven totes les vitamines i minerals, així com la fibra. Això passa perquè no han estat sotmesos a un procés de refinament.

En definitiva, els cereals integrals tenen un alt valor nutricional i proporcionen energia d’absorció lenta. És una bona idea combinar-los amb llegums com a segon plat, sense necessitat d’afegir carn o peix al mateix àpat.

3. Eliminar els productes ultraprocessats i limitar els processats

A dia d’avui, per desgràcia, moltes persones segueixen una dieta globalitzada i occidentalitzada basada en hipercalories, pobra en vegetals i rica en greixos de baixa qualitat nutricional.

Quan es parla d’aliments ultraprocessats i processats, es parla concretament de brioxeria, snacks, sucs industrials, embotits, frankfurts, begudes energètiques i ensucrades, caramels i dolços... Tot allò que cal evitar o consumir d’una manera esporàdica i moderada.

D’altra banda, cal eliminar els sucres en la mesura del possible i intentar que la sal sigui iodada, per evitar les carències en iode habituals al nostre territori.

4. Potenciar el consum de productes vegetals

Si bé pot costar, de vegades, que infants i adolescents mostrin interès pels productes vegetals, és necessari fer-los saber que aquesta part de la seva dieta és la més important, ja que és la que aporta més beneficis a la seva salut i la que menys gasos d’efecte hivernacle emet durant la seva producció.

Les verdures i hortalisses, les llegums, la fruita i els fruits secs són els aliments que cal potenciar amb més força. Per fer-ho més senzill, es pot intentar que el segon plat tingui una guarnició d’amanida i que les postres estiguin basades en fruita fresca.

5. Consumir productes de temporada i proximitat

Els productes de proximitat o Km0 són aquells productes de temporada cultivats o produïts a prop d’on finalment són venuts, per la qual cosa no generen un excés d’emissions de gasos d’efecte hivernacle durant el seu transport.

Per aquest motiu és essencial que allò que es consumeixi als menjadors escolars s’hagi conreat o recollit a pocs quilòmetres de l’escola. Així, a més a més, aquests aliments arriben frescos i conserven millor les seves propietats.

6. Utilitzar oli d’oliva verge com a font de greix principal

Aquest oli preserva totes les vitamines, antioxidants i micronutrients que hi ha dins l’oliva. Fins i tot s’ha demostrat que pot prevenir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. Per això cal utilitzar-lo sempre (tant per cuinar com per amanir) i deixar d’emprar altres olis i greixos com el e gira-sol, la mantega, la nata, etc.

7. Afavorir el consum d’aigua

L’aigua (encara que sigui d’aixeta) ha de ser la principal font d’hidratació pels infants i adolescents. Es recomana el consum d’aproximadament un litre i mig d’aigua al dia (6-8 gots), per tant, és aconsellable que estigui present a tots els àpats.

Als menjadors escolars ha de ser de fàcil accés per l'alumnat. En contraposició, s’han de limitar les begudes amb una alta concentració de sucres, com els refrescos, els sucs i els batuts industrials.

8. Oferir productes làctics baixos en greix

La majoria de nens i nenes gaudeixen molt dels productes làctics. Aquests, però, haurien de ser fermentats (com el iogurt) o formatges (preferiblement fresc o tendre), ja que contenen menys quantitat de greix. Si bé es poden consumir diàriament, és important reduir el sucre afegit d'alguns en concret com el iogurt.

9. Reduir el malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari als menjadors escolars es produeix en gran part per l’acceptació o no acceptació dels àpats. Per aquest motiu, es recomana oferir racions adaptades a l’edat i a la sensació de gana de cada infant o adolescent, confiant en la seva autoregulació.

Per tant, ajudarà molt a reduir el malbaratament alimentari el fet de no insistir o forçar ningú a acabar-se el plat. De totes maneres, cal deixar repetir quan es tracta de primers plats, verdures, hortalisses i fruita.

10. Formar el personal

Perquè tot això funcioni, és vital que tots i totes les professionals que treballen als menjadors escolars estiguin formades en qüestions d’alimentació saludable i sostenible. D’aquesta manera, podran dur a terme un treball pedagògic i d’acompanyament adequat que contribuirà a l’empoderament d’infants i adolescents.

I no només perquè aprenguin a escollir els aliments i a saber quina quantitat volen realment, sinó també perquè coneguin els beneficis d’aquest tipus de consum, tant pel que fa a la seva salut com pel que fa al medi ambient.

Afegeix un comentari nou