10 entitats on fer voluntariat ambiental a Tarragona

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
La Sínia treballa per la conservació de la biodiversitat vinculada a l’entorn fluvial del riu Gaià. Font: La Sínia
La Sínia treballa per la conservació de la biodiversitat vinculada a l’entorn fluvial del riu Gaià. Font: La Sínia
El Grup porta més de tres dècades gestionant fins a set-centes hectàrees d'espais en custòdia, a més de ser gestors de la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix. Font: Grup de Natura Freixe
El Grup porta més de tres dècades gestionant fins a set-centes hectàrees d'espais en custòdia, a més de ser gestors de la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix. Font: Grup de Natura Freixe
L'Associació Aurora ofereix a la ciutadania la possibilitat de col·laborar en activitats cíviques i solidàries, tant en matèria de conscienciació sobre les malalties mentals, com en activitats de caràcter mediambiental. Font: Associació Aurora
L'Associació Aurora ofereix a la ciutadania la possibilitat de col·laborar en activitats cíviques i solidàries, tant en matèria de conscienciació sobre les malalties mentals, com en activitats de caràcter mediambiental. Font: Associació Aurora

10 entitats on fer voluntariat ambiental a Tarragona

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

Col·labora en la preservació del Delta i la Ribera de l'Ebre, el riu Gaià, el Parc Natural del Montsant o la Riera del Bisbal, entre altres.

El voluntariat ambiental és una forma lliure i altruista de participar en la conservació dels recursos naturals i en la millora de la qualitat ambiental. El món necessita la implicació ciutadana i cada granet de sorra que puguem aportar és més que benvingut.

Les entitats que organitzen projectes voluntaris per afavorir el medi ambient ofereixen activitats tant d'acció directa sobre el territori, com de sensibilització i divulgació dels seus valors. L'objectiu no és únicament contribuir en la conservació dels espais naturals, sinó també en conscienciar a la població i difondre en ella valors de respecte i protecció del medi natural.

A continuació us proposem un llistat de deu entitats que ofereixen programes de voluntariat ambiental a Tarragona.

1. La Canonja 3 (La Canonja, Tarragona)
La desintegració dels paisatges del territori, la manca d'espais verds, la convivència amb la indústria química o la brutícia acumulada als camps, són alguns dels problemes als quals ha de fer front el territori canongí. Davant d'aquest context neix 'La Canonja 3', una entitat dedicada a la integració dels paisatges del territori a través de projectes ambientals, denunciar pràctiques que agreugen la situació mediambiental, i reeducar i conscienciar a la població per construir una ciutadania més compromesa.

En síntesi, La Canonja 3 anima a la població a treballar per la causa, sigui mitjançant un voluntariat o bé fent-se soci o sòcia de l'entitat. Alguna de les activitats que organitza són recollides de residus per netejar els espais naturals del poble o plantacions populars d'arbres i arbusts a la Riera de la Boella

2. Associació Taxus (El Catllar, Tarragona)
L'Associació Taxus és una petita entitat enfocada a la conservació del medi natural a través de l'organització de projectes, l'educació i sensibilització ambiental i la custòdia del territori.

Actualment, l'entitat dirigeix unes jornades de cens on es realitzen escoltes simultànies d'aus noctàmbules en diferents punts del Parc Natural del Montsant. Es tracta d'un voluntariat ambiental que té el propòsit de recollir cens periòdic per cartografiar la presència i distribució d'aquests ocells a la zona.

3. L'Associació Mediambiental la Sínia (Altafulla, Tarragona)
Des del 1997, La Sínia treballa per la conservació de la biodiversitat vinculada a l'entorn fluvial del riu Gaià, el foment del voluntariat i la promoció de l'educació ambiental. El voluntariat ambiental és un dels pilars bàsic de l'entitat, coneguda per la creació de la xarxa de voluntaris i voluntàries 'Amics i amigues del Gaià'.

Actualment, col·labora amb altres associacions que busquen activitats per realitzar, com la GATA, l'Associació de Mares i Pares Les Tecletes, l'Esplai Campiquipugui, els voluntaris de La Caixa o l'Associació Aurora, entre d'altres, i dirigeix projectes a la plana de Tamarit, les platges de Tamarit i Altafulla, la zona humida del Catllar i el torrent de Vespella i Salomó.

4. Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre (Delta de l'Ebre, Tarragona)
Censos d'aus hivernants i nidificants, neteges d'espais d'interès natural, anellament d'ocells, seguiment de la qualitat de diverses zones, salvament de peixos o plantades d'arbres, formen part d'una llarga llista d'activitats que ofereix l'Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

A finals del 2001, un grup de gent dedicada a col·laborar en la preservació ambiental del Parc Natural del Delta de l'Ebre, va decidir ajuntar esforços i crear l'Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Des de llavors porten gairebé dues dècades oferint programes de col·laboració. A més, també es realitzen cursos, sortides, i la celebració del Dia del Voluntari.

5. El Geven (El Vendrell, Tarragona)
El Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès
, també conegut com a GEVEN, és una entitat nascuda a principis dels vuitanta, com a resposta a la urgència de conservar el patrimoni natural i el medi ambient del Baix Penedès. Mitjançant l'educació ambiental, el desenvolupament de projectes de renaturalització i el foment de la participació ciutadana a través del voluntariat, es dedica plenament a la conserva, defensa i posada en valor dels ecosistemes del territori.

La col·laboració majoritària del voluntariat es realitza en campanyes del projecte de restauració de les Madrigueres, un terreny de trenta hectàrees on desemboca la Riera de la Bisbal que conforma una conca que vertebra tota la comarca. L'acció se centra en la millora de l'hàbitat, la gestió de l'espai i evitar la urbanització d'aquesta zona.

6. Delta Sostenible (Delta de l'Ebre, Tarragona)
La neteja de plàstics i brossa d'entorns naturals és un dels punts forts d'aquesta entitat. Delta Sostenible és una organització per la conserva i millora del medi ambient dedicada a mantenir el Delta de l'Ebre lliure de plàstics.

Al mateix temps, també treballen com a voluntaris ajudant en les destrosses que provoquen la brutalitat de les pluges, cada vegada més freqüents a causa del canvi climàtic.

7. Graëllsia, Grup d'estudis i comunicació ambiental (Roquetes, Tarragona)
Graëllsia
és una entitat sense ànim de lucre amb seu a Roquetes, que centra les seves actuacions en la divulgació i recuperació del patrimoni natural de les Terres de l'Ebre, en el marc de la Reserva de la Biosfera. Treballa en tres línies de custòdia: custòdia agrària de finques d'oliveres, fluvial en afluents de l'Ebre i custòdia marina en les platges del Delta.

Els programes de voluntariat que ofereix l'entitat se centren en jornades d'eliminació de deixalles al medi marí i neteja de plàstics en espais naturals.

8. Grup de Natura Freixe (Reserva Natural de Sebes, Tarragona)
Promoure l'estudi i la divulgació dels valors naturals de la Ribera d'Ebre, col·laborar amb l'administració en la gestió i conservació dels espais naturals de la zona, i promoure activitats d'educació ambiental, són els objectius principals que motiven l'activitat del Grup de Natura Freixe.

El Grup fa més de tres dècades que gestiona fins a set-centes hectàrees d'espais en custòdia, a més de ser gestors de la Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix. Han organitzat voluntariats per recuperar zones afectades per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre, per reconstruir una torre de biodiversitat al Mas de les Cigonyes o jornades d'anellament de polls, entre altres.

9. Associació Cen (Alt Camp, Tarragona)
Cen
treballa per aconseguir que l'activitat humana sigui compatible amb la conserva i preserva de la natura. Basant-se en aquesta missió, l'associació desenvolupa projectes per conservar els ecosistemes naturals a través d'actuacions, millorar el coneixement ambiental i conscienciant a la ciutadania.

L'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals impulsa iniciatives d'eliminació del cranc vermell americà al riu Glorieta (Alt Camp), millorar l'estat del riu Francolí, custodiar el Riu de Siurana, entre altres.

10. Associació Aurora (Tarragona)
Des del 1987, l'Associació Aurora es dedica a la millora de la qualitat de vida i la defensa dels drets de persones afectades de malalties mentals i els seus familiars. Treballen per garantir la inserció social del col·lectiu al mateix temps que ofereixen suport especial als seus familiars.

Al mateix temps, ofereixen a la ciutadania la possibilitat de col·laborar en activitats cíviques i solidàries, tant en matèria de conscienciació sobre les malalties mentals, com en activitats de caràcter mediambiental. D'aquestes últimes destaquem les plantades populars d'arbres o la jornada 'Fem dissabte!' de neteja de rius, entre altres.

Afegeix un comentari nou