Clara Franch: "Estem esgarrifats de veure com, amb cada temporal, perdem un tros del Delta de l'Ebre"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Clara Franch Fosch, presidenta de l’Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Font: Clara Franch
Clara Franch Fosch, presidenta de l’Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Font: Clara Franch
L'entitat de voluntariat ambiental enguany compleix vint anys. Font: Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre
L'entitat de voluntariat ambiental enguany compleix vint anys. Font: Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre
Les activitats de l'entitat s'han vist afectades pel context de pandèmia actual. Font: Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre
Les activitats de l'entitat s'han vist afectades pel context de pandèmia actual. Font: Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre

Clara Franch: "Estem esgarrifats de veure com, amb cada temporal, perdem un tros del Delta de l'Ebre"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre és una de les entitats que forma part de la recentment constituïda Taula de voluntariat ambiental del parc natural del Delta de l'Ebre.

En un context ple d'incertesa per la situació actual de pandèmia, l'Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre compleix vint anys aquest 2021. Tot i les dificultats per poder dur a terme les seves activitats de voluntariat amb normalitat, l'entitat continua activa i treballant amb altres entitats ambientals en la Taula de voluntariat ambiental del parc natural del Delta de l'Ebre, recentment constituïda i de la qual en forma part..

L'Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre es va crear a finals dels noranta com un grup dinamitzat totalment pels serveis tècnics del Parc Natural Delta de l'Ebre per ajudar en determinades tasques del parc. Al cap d'uns anys, el 2001, ja es van constituir com associació, i van agafar un paper més independent, tot i que molt vinculats amb el Parc Natural. Parlem amb la presidenta de l'Associació, la Clara Franch.

Quines són les tasques que dueu a terme?

Fem molts tipus d'accions. Des de censos d'aus, a anellaments científics, passant pel control d'espècies exòtiques. Per exemple hem treballat molt intensament el tema de la granota toro, i fa uns anys vam fer tasques relacionades amb el caragol poma. Fa uns anys es feien també rescats de peixos dels canals quan fan buidatges dels canals de rec, o la construcció de caixes niu per a ratpenats o de rampes per als ànecs que cauen als canals i després no poden sortir.

També fem neteges d'espais naturals. Amb el parc participem en diverses campanyes, una que és a escala local, que es diu 'Per un delta net', una campanya que es va engegar fa uns anys i en la qual també es van involucrar els ajuntaments i el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre). Dins d'aquesta campanya es fan diverses tasques de conscienciació de la gent i neteges d'espais naturals. També participem en el Let's Clean up Europe i la Marine Litter Watch Month, dues campanyes en l'àmbit europeu.

També impulseu activitats pròpies.

Sí, com a activitats pròpies, ideades i impulsades per nosaltres fem plantades d'arbres; eliminem plantes invasores; teníem un viver d'arbres i un projectes de reforestació al delta i que d'ençà d'uns anys vam canviar per un viver de lliri groc, una espècie autòctona que va molt bé per fixar els marges dels canals i els desaigües; i fem sembra de llavor.

Pels nostres socis oferim sortides, d'un dia o de cap de setmana, sobretot per a visitar altres espais naturals. I sempre procurem combinar-ho amb alguna tasca de voluntariat: ens posem en contacte amb els serveis tècnics del parc per si ens poden facilitar alguna tasca per fer quan estem allà. A més fem diverses xerrades i algun curs per poder formar els nostres voluntaris.

Quin és el perfil de persones que forma part de l'Associació?

Ara mateix som uns noranta socis, una cinquantena d'ells actius que participen en les activitats. El perfil no és gens tècnic. És veritat que algunes de les persones sí que tenen un perfil una mica més tècnic, ja que hi ha diverses biòlogues, jo una d'elles, però no és el perfil general de la gent. Tenim gent de totes les edats, des de gent molt jove a gent més gran. En definitiva, és gent que li agrada la natura, que té ganes d'estar en contacte amb ella, tant gent d'aquí que s'estima el delta, com gent de fora que s'ha enamorat d'ell i volen ajudar.

Quines són les vostres principals preocupacions?

Una d'elles és la presència de brossa. Ens adonem que és un problema greu i que falta molta conscienciació, tant per part de la gent com per part de determinades administracions per actuar. Fem moltes neteges d'espais naturals, ja sigui de brossa que llença la gent quan ve de visita, com brossa que arriba pels temporals. Estem a una ubicació on, en ser un delta, tenim mar i una desembocadura del riu, quelcom que fa que arribi molta brossa, sobretot plàstics, generada a partir de diferents activitats com ara la pesca: cordes, xarxes o caixes per posar el peix.

Una altra preocupació molt evident i important, a més de la brossa, són les espècies exòtiques invasores. Cada vegada en surten més i costa molt de controlar, sobretot en matèria de recursos econòmics.

Una de les lluites històriques és evitar la regressió del delta.

Exacte, un dels problemes que més ens preocupa com a entitat ambiental, així com a molta altra gent d'aquí, és la regressió i subsidència per la falta de sediments i d'aigua. Estem esgarrifats de veure com, amb cada temporal, perdem un tros del Delta de l'Ebre. Aquest problema cada vegada es fa més evident.

Com a Associació, el que fem és adherir-nos a determinats manifestos, participem en rodes de premsa conjuntament amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre i estem en contacte directe amb totes les entitats ambientalistes que treballen el territori per mirar de treballar en contra d'això. Sobretot fent evident que la solució hauria de ser que baixés aigua i sediments d'una manera més natural pel riu. Seria la forma de sostenir el Delta i no tenir tots aquests problemes amb el quals ens estem trobant ara mateix.

La solució en el tema dels sediments va relacionat més amb les administracions i els plans que es fan, però en el tema de la neteja dels espais naturals, que dius que hi ha poca consciència, com se soluciona?

Crec que això se soluciona fent campanyes d'educació ambiental. És molt important conscienciar la gent en aquests temes, treballar-ho en l'àmbit de les escoles. Tractar aquests temes amb els xiquets i xiquetes és una manera bastant útil perquè, a més, després ho transmeten als grans de casa. En definitiva, fer campanyes i conscienciant una mica la gent i donant informació als usuaris de les platges i llocs més concorreguts del Delta.

També és important fer valdre tota la riquesa que té el Delta. Jo entenc que si la gent és conscient que la zona en la qual està, o on fa la seva activitat, té un valor natural molt important, potser s'ho penses més a l'hora de llençar brossa o maltractar-lo d'alguna manera.

Parlant de la situació actual, heu pogut continuar amb les vostres accions durant el context de pandèmia?

L'afectació per la crisi sanitària de la Covid-19 ha estat gran i molt evident. Moltes de les activitats que fèiem les hem deixat de fer. Hem fet alguna neteja, però, per exemple, les sortides directament ja no les fem. A l’estiu vam tenir la sort de poder participar en la custòdia del niu de tortuga marina que es va trobar a la Platja del Trabucador, i també vam fer mostrejos per al control de la granota toro, una activitat que es fa de manera individual: la gent tenia un torn assignat, feien el recorregut, omplien una fitxa, feien una escolta, un mostreig visual, etc.

Les activitats en grup, com ara l'eliminació de carpobrotus o anar a plantar lliris, la veritat és que hem preferit deixar-ho de fer per seguretat.

L'Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l'Ebre forma part de la Taula de Voluntariat Ambiental del Delta. Com ha anat la primera reunió i quins són els objectius?

Fa uns mesos des del Parc Natural es van posar en contacte amb nosaltres per dir-nos que volien constituir una Taula del Voluntariat. En la reunió de constitució el que es va fer va ser posar-nos en contacte per conèixer les diferents entitats convocades. Es va marcar de quina manera treballar i vam parlar de quines creiem que serien les accions prioritàries a fer des del voluntariat.

Som diverses entitats de voluntariat ambiental i potser hi ha certes accions que les podríem fer de manera conjunta i, d'aquesta manera, unificar els esforços dels uns i els altres. Sempre és positiu, està bé que es promoguin accions com aquesta, i més si és des de l'administració pública, ho valorem positivament.

Quins reptes de futur teniu des de l'entitat?

Com a repte de futur tenim tornar a la normalitat. És difícil perquè hi ha certes tasques que tenim clares que podem fer i no tenim problemes, però d'altres, més en grup, encara fa respecte organitzar-les.

També volem seguir fent la nostra feina, junt amb el parc, en qüestió de control d'espècies exòtiques. Estem participant activament i ajudant al parc en tot el que necessiten. Hi ha altres activitats que igualment són importants, però el tema de les espècies exòtiques és un tema d'urgència que hem de poder controlar i que la cosa no vagi a més.

L'associació compleix vint anys enguany. Com valoraries l'evolució de l'entitat?

Crec que l'evolució ha estat bona, perquè al principi érem un grup que depeníem totalment del parc, i continuem molt vinculats a ells, però ara ja tenim la capacitat de dissenyar els nostres projectes i les nostres activitats. El fet de treballar conjuntament amb altres entitats del territori també ens enriqueix molt. La veritat és que tenim molt bona entesa amb totes les entitats de la zona i procurem estar en contacte i fer activitats conjuntes.

Afegeix un comentari nou