10 propostes i 1 acció mundial per actuar pel medi ambient durant Setmana Santa

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
La mona solidària que ofereixen Jordi Roca i el Rocambolesc destina tots els beneficis a la Fundació Mona  Font: Fundació Mona
La mona solidària que ofereixen Jordi Roca i el Rocambolesc destina tots els beneficis a la Fundació Mona Font: Fundació Mona
El casal naturalista dels "Natus" de Girona ofereix connexió amb la natura i educació respectuosa Font: Associació de Naturalistes de Girona
El casal naturalista dels "Natus" de Girona ofereix connexió amb la natura i educació respectuosa Font: Associació de Naturalistes de Girona
Campament per a joves naturalistes al Delta de l'Ebre amb l'Associació La Sorellona Font: Associació La Sorellona
Campament per a joves naturalistes al Delta de l'Ebre amb l'Associació La Sorellona Font: Associació La Sorellona
Els voluntarisi les voluntàries de l'Associació Platges Netes implicats en la lluita contra  els residus abandonats a les platges de Llançà Font: Associació Platges Netes
Els voluntarisi les voluntàries de l'Associació Platges Netes implicats en la lluita contra els residus abandonats a les platges de Llançà Font: Associació Platges Netes
L'Associació CEA Alt-Ter proposa una sortida en raquetes per apreciar la natura de les valls pirineneques Font: Associació CEA Alt-Ter
Els voluntaris i les voluntàries de l'Associació Platges Netes implicats en la lluita contra els residus abandonats a les platges de Llançà
Voluntaris i voluntàries de Riet Vell Font: Riet Vell
Voluntaris i voluntàries de Riet Vell Font: Riet Vell
El 24 de març de 2018 se celebra L'hora del planeta Font: WWF
El 24 de març de 2018 se celebra L'hora del planeta Font: WWF

10 propostes i 1 acció mundial per actuar pel medi ambient durant Setmana Santa

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La pausa primaveral de Setmana Santa és una bona oportunitat per connectar amb la natura, i també fer quelcom per ella. Presentem algunes de les propostes de les entitats ambientals.

Per al jovent de la casa...

1. Una mona que més mona no pot ser

Ous, pollets, conills, i xocolata, formen part de la Pasqua. I, per descomptat, la Mona. El conegut pastisser Jordi Roca i l'equip del Rocambolesc ofereixen "la Mona més Mona": la xocolata pren forma de ximpanzé, i tots els beneficis recaptats de la seva venda aniran destinats al Centre de Recuperació de Primats de la Fundació Mona. I perquè no arrodonir la Setmana Santa amb una visita a la Fundació?

2. Casal Naturalista a la Vall de Sant Daniel

Nens i nenes d'entre 3 i 10 anys poden passar la Setmana Santa com a petit exploradors naturalistes, descobrint plantes i animals de la Vall de Sant Daniel. El Casal Naturalista de l'Associació de Naturalistes de Girona serà del 26 al 29 de març, de 8:30 a 13:30 (o 15.30 h). Es pot participar cada dia o un dia en particular.

3. Campanents de natura al Delta de l'Ebre

I per a nois i noies de 9 a 15 anys, l'Associació La Sorellona organitza els campaments naturalistes "Xibecs", al bell mig del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Amb base a l'alberg de l'Encanyissada a Poble nou del Delta, se sortirà en expedicions naturalistes per observar i conèixer gran varietat d'animals, sobretot aus en migració i plantes en floració, que només es poden trobar en aquest entorn natural. Per recórrer tots els racons del delta de l'Ebre es mouran en bicicleta, el mitjà més sostenible i còmode per passejar entre canals i camps d'arròs.

I per a voluntaris i voluntàries de totes les edats...

4. Voluntariat ambiental a Llançà

Els residus marins i litorals són una de les principals problemàtiques ambientals, i des de fa uns anys l'Associació Platges Netes de LLançà ha decidit fer-hi front en el seu àmbit d'actuació, al litoral d'aquest municipi alt-empordanès. Dissabte 31 de març convoca persones voluntàries i simpatitzants en una nova acció per la retirada de residus de les platges.

5. Chi Kung a la platja de Tamarit

L'Associació Mediambiental La Sínia està centrada en la conservació de la natura al tram baix del Gaià, on organitza sortides de descoberta, jornades de voluntariat ambiental i sessions d'educació ambiental. També col·laboren amb l'Espai de Benestar l'Hort de la Sínia. Enguany proposen una activitat diferent per gaudir i connectar amb la natura: una sessió de Qï Gong a la Platja de Tamarit, dissabte 24 de març a les 10 del matí. Per assistir cal contactar amb Anna Arall al 665940233 o escrivint a voluntariat@riugaia.cat.

6. Descobrint la natura física i espiritual amb el Gepec

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, Gepec, proposa quatre experiències de descoberta de la natura durant la Setmana Santa: una sortida en barca, per aprendre sobre les aus marines que viuen mar endins i que són difícils d'observar des de la costa, dissabte 24 de març; una acció de voluntariat ambiental a la platja de Creixell, per l'eliminació d'espècies invasores, dissabte 24 de març; diumenge 25 de març organitzen una excursió de descoberta a la Serra de Pandols, connectant valors naturals i memòria històrica d'un territori marcat per la guerra civil, per fer un homenatge a la natura i una reivindicació de la pau; i el mateix dia, a Sant Magí de la Brufaganya, proposen un taller vivencial de connexió espiritual amb la natura, d'una forma senzilla i diferent mitjançant exercicis pràctics vora els arbres, l'aigua i una cova.

7. Raquetes de neu amb lluna plena

L'Associació CEA Alt Ter organitza dissabte 31 de març una activitat que, lluny de l'enrenou de les pistes d'esquí, permet descobrir la màgia de l'hivern a les valls i muntanyes del Pirineu de Girona. A més a més es pot acordar amb l'Associació una de les sortides d'educació ambiental per la descoberta de la fauna, els rius o la vida rural al Ripollès.

8. Voluntariat Ambiental a Riet Vell

SEO/BirdLife té en custòdia la finca de Riet Vell al Delta de l'Ebre, dedicada a la producció ecològica d'arros compatibe amb la conservació de la natura. Es pot col·laborar com a voluntaris o voluntàries, passant uns dies a Riet Vell. Per a més informació contactar amb reservarietvell@seo.org.

9. MónNatura Delta

També al Delta de l'Ebre, la Fundació Catalunya La Pedrera ha restaurat més de 40 hectàrees de les antigues salines de la Tancada, posant en relleu el valor mediambiental de la zona: es pot visitar l'espai i gaudir de la proposta d’activitats lúdiques i didàctiques.

10. MónNatura Pirineus

Al Pallars sobirà, a la Vall d'Àneu, la Fundació Catalunya La Pedrera també proposa l'espai Món Natura Pirineus, que permet la descoberta de la vida i la natura a l'alta muntanya, oferint estades i activitats per posar en valor la natura i la cultura de la sostenibilitat.

11. Apagada de llums el 24 de març a les 20.30 h

WWF fa una crida a participar en L'hora del Planeta, el 24 de març, de 20.30 a 21.30 h. L'acció es realitza a tot el món, per posar la mirada en el canvi climàtic, directament relacionat amb la contaminació per CO2 i el consum energètic, i causant de pèrdua de biodiversitat. Per participar, només cal apagar el llum. També es pot assistir als actes festius organitzats pels grups locals de WWF, com el de Barcelona, al Centre Cívic Can Baster.

Afegeix un comentari nou