10 activitats culturals per gaudir d’un abril de teatre, tradició i creativitat

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Els Diables de Vilafranca del Penedès en un dels actes festius que organitza Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Els Diables de Vilafranca del Penedès en un dels actes festius que organitza Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Enguany, la temporada de Passions aplega més d'una seixantena de representacions a més de vint municipis d'arreu de Catalunya. Font: Vanessa Hermosilla
Enguany, la temporada de Passions aplega més d'una seixantena de representacions a més de vint municipis d'arreu de Catalunya. Font: Vanessa Hermosilla
Pessebre Marès 2020 de l'Associació de Pessebristes de Barcelona. Font: Associació de Pessebristes de Barcelona
Pessebre Marès 2020 de l'Associació de Pessebristes de Barcelona. Font: Associació de Pessebristes de Barcelona

10 activitats culturals per gaudir d’un abril de teatre, tradició i creativitat

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Cultura popular, exposicions, espectacles d’arts escèniques i festivitats i tradicions, com les representacions de La Passió i la diada de Sant Jordi, són algunes de les activitats que ens porta l'abril.

La primavera ja ha arribat i el sol, la brisa agradable i la calor moderada són les protagonistes dels nostres dies. L’agenda cultural del mes d’abril arriba carregada d’un ampli ventall de possibilitats per gaudir de diferents experiències, ja sigui en família, amb la parella, amb les amigues o amb la companyia d’una mateixa. Un mes característic que ens porta la celebració de la Setmana Santa, i tots els actes històrics que hi queden emmarcats, i un dels dies més especials de l’any per a Catalunya: Sant Jordi.

La setena Trobada de Percussió de les Corts, l’anual Mostra Nacional de Teatre Amateur, la vint-i-tresena Festa Medieval de Badalona i la cinquanta-unena Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears són alguns exemples dels actes que ens presenta l’agenda del mes. A continuació, us presentem les deu activitats culturals que no us podeu perdre aquest abril:

El primer dissabte d’abril, els Diables de les Corts presenten la seva trobada anual, per la qual les places i carrers del barri s’omplen de gresca, ritme i alegria, amb la plaça de la Concòrdia, de Barcelona, com epicentre de la celebració. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i de la Federació de Festa Major de les Corts, aquesta setena trobada de percussió agrupa dotze colles en una jornada plena d’activitats.

La cercavila a la plaça de Can Rosés i els jardins de Magalí, a les 17 h de la tarda, marcarà l'inici de la trobada. A les 18 h, la plaça Comas acollirà una mostra estàtica de les actuacions de les colles i a les 19.30 h es durà a terme el lluïment d’aquestes. Per concloure, a les 20.45 h hi ha programat l’espectacle de percussió dels Diables de les Corts i a les 21 h la revetlla de cloenda.

La població tarragonina i capital de comarca de l’Alt Camp celebra, un any més, la tradicional Favatada, enguany sota el lema ‘De l’hort al plat’. L’objectiu principal és apreciar i posar en valor la fava, les seves propietats i el gran nombre de plats i receptes amb el llegum com a protagonista. L’Ajuntament de Valls i l’Associació de Restauradors de Valls en són les organitzadores.

A més, la festivitat també compta amb la participació d’elements de la cultura popular, com els gegantons infantils de Picamoixons, la Gegantona i el Gegantó Lladrefaves de Valls, que engrescaran la diada. L’acte serà a la plaça del Pati, de 12 a 14.30 h, i les assistents podran tastar la tradicional favatada catalana, cuinada per les membres de l'Associació de Restauradors.

L’Associació Festa Medieval Sant Jordi Badalona arriba, un any més, amb la celebració de la seva fira, un cap de setmana ple d’activitats culturals, cercaviles, imatgeria festiva i tradicions. Aquest primer cap de setmana del mes, la festa serà a la Platja dels Pescadors i Canyadó, la qual acollirà un mercat medieval i diferents concerts i espectacles de dansa.

Amb els Pirates de Badalona com a protagonistes, es podrà gaudir de diferents tallers infantils i juvenils, de l’enlairada d’estels i d’un àpat popular per a totes les participants. Els actes més especials de la jornada són l’atac pirata i la cremada de la masia de Can Canyadó, en els quals participen més d’una seixantena d’entitats de la ciutat.

Les més menudes de la casa tenen una cita imprescindible el divendres 14 d’abril, d’11 a 13 h, al pati de la Casa de Cultura de Girona, amb la segona Marató d’Activitats. Una proposta familiar, recomanada per a infants de tres fins a dotze anys, que s’organitza en format de jornada lúdica.

Tallers de circ, de serigrafia, d’autoretrat, arts escèniques, lectures de contes i visites a l’exposició ‘Els sentits del joc’ són alguns exemples d’activitats preparades perquè els infants passin una estona divertida, entretinguda i enriquidora. No és necessària una inscripció prèvia, però l’aforament és limitat.

Arriba la festivitat de tradició popular més reconeguda de Terrassa, la gran festa de la Culturassa. Amb l’organització de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa, al llarg del dissabte 15 d’abril, les diferents entitats de cultura popular i tradicional de Terrassa desenvoluparan tallers, actuacions, fires i un ampli ventall d’activitats per commemorar el folklore durant l’arribada de la primavera.

La Casa dels Entremesos presenta una activitat de memòria històrica per conèixer i descobrir el refugi antiaeri situat al subsol del carrer de Coroleu, al barri de Sant Andreu de Palomar de Barcelona. El dissabte 15 d’abril, a les 11.30 h del matí, s’inicia el recorregut pel qual és necessari inscriure’s prèviament, ja que la iniciativa compta amb aforament limitat.

Segons detallen des de l’organització, es creu que les membres de la junta directiva de La Lira, una entitat cultural i esportiva fundada el 1870 i molt arrelada al barri, es reunien al refugi antiaeri durant els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola. Un espai que ha passat desapercebut durant anys i, enguany, forma part de la memòria històrica de la ciutat.

Com a commemoració de la celebració dels vuit-cents anys del primer pessebre a Greccio, Itàlia, el Grup de Pessebristes de Maó ha estat l’encarregada d’organitzar enguany la trobada anual de pessebristes de Catalunya i Balears. Se celebra el cap de setmana del 15 i 16 d’abril, a la capital menorquina. Per a assistir, cal inscriure’s a través d'un formulari. Les places són limitades i la participació té un cost de cinquanta euros.

El programa compta amb diferents activitats. El dissabte s’organitzen els actes més institucionals, a més d’una visita a l’Exposició de Diorames. Diumenge és el dia de les iniciatives més culturals i turístiques, com la visita guiada pel centre històric de Maó, i la sortida amb els Yellow Catamarans cap a l’Illa del Rei, per visitar l’antic Hospital Militar Britànic i Galeria Hauser & Wirth, on es conclourà el cap de setmana amb el dinar popular.

El Centre LGTBI de Barcelona, gestionat per la Plataforma d'Entitats LGTBI de Catalunya, acull una mostra que cerca transportar a l’espectadora al debat de l’imaginari de cos individual i cos col·lectiu per exposar les lluites i qüestions que la societat pateix en aquest àmbit. L’objectiu és trencar, posar en dubte i subvertir binomis i idees, com ‘natural/artificial’, ‘dins/fora’ i ‘home/dona’, entre altres, des d’una perspectiva transfeminista, antiracista i anticolonial.

Es podrà gaudir d’’Entranyes’ fins al 29 d’abril durant l'horari d’obertura del Centre LGTBI: de 10 a 14 h i de 15.30 a 20.30 h cada dia de la setmana, excepte diumenge, que roman tancat.

Comèdies, drames, tragèdies, lectures dramatitzades i un ampli ventall d’estils teatrals seran els protagonistes de la Mostra Nacional de Teatre Amateur que, enguany, se celebra l’últim cap de setmana del mes a Pineda de Mar. Més d’una quarantena de grups d’arreu de Catalunya participen presentant una de les seves obres.

L’objectiu principal és visibilitzar la tasca de totes les agrupacions i crear comunitat per a continuar impulsant la continuïtat de les arts escèniques. Des de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, l’entitat organitzadora, fan una crida al públic per augmentar la participació i el suport i que l’assistència d’aquest any sigui per recordar.

La Setmana Santa és una de les celebracions més característiques del mes d’abril d’enguany i, amb aquesta, arriben les representacions de la popular obra teatral La Passió, la qual relata la vida, mort i resurrecció de Jesucrist, sempre basant-se en els evangelis. La Federació Catalana de Passions és l’organització que agrupa les diferents entitats catalanes que organitzen, any rere any, la teatralització de La Passió a diversos municipis de Catalunya.

Aquest any, es representaran un total de seixanta-tres funcions en més d’una vintena de poblacions d’arreu de Catalunya. La majoria d’elles se celebren aquest mes d’abril, però no és fins al mes de juny que finalitza la temporada de Passions d’enguany. La federació compta amb un programa, per a la consulta de dates i horaris.

Afegeix un comentari nou