Àmbit de la notícia
Ambiental

4 elements a tenir en compte per fer les festes majors més sostenibles

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Es pot planificar tot per fer àpats  festius amb el repte del Residu Zero
    Es pot planificar tot per fer àpats festius amb el repte del Residu Zero
  • És important comunicar a totes les persones participants la voluntat de ser una EcoFesta i explicar les accions que s'han pres
    És important comunicar a totes les persones participants la voluntat de ser una EcoFesta i explicar les accions que s'han pres
  • Les caminades i les bicicletades cap a concerts aporten valor afegit a les festes
    Les caminades i les bicicletades cap a concerts aporten valor afegit a les festes
  • Els dinars i sopars populars durant les festes majors poder ser Zero Waste
    Els dinars i sopars populars durant les festes majors poder ser Zero Waste
  • Picnic popular on es posar el repte de no generar residus
    Picnic popular on es posa el repte de no generar residus
  • Concert de Els Catarres a Sabadell
    Concert de Els Catarres a Sabadell

Són un moment de l'any per reunir-se i fer festa, que ens convida a treure el millor de cadascú en nom de l'alegria i en germanor. Voler ser millor amb els altres  també significa organitzar la festa major més sostenible.

Quan una associació o un ajuntament organitza una festa sostenible, fa un gest important pel medi ambient i en conseqüència pel benestar de totes les persones. A més a més guanya bona reputació, i, sobretot, transmet un missatge positiu demostrant el compromís amb el planeta. 

Presentem 4 elements a tenir en compte per fer les festes majors més sostenibles:
 

1. Planificació: on es decidex tot

Tot comença quan s'està dissenyant la festa. La planificació és el moment d'introduir el criteri ambiental, que ens ajudarà a anar concretant com han de ser les accions per tal que allò que ens hem proposat fer sigui sostenible. També és el moment de crear un missatge per convidar a la festa: és aconsellable incloure en ell el concepte de EcoFesta.

En aquesta fase decidirem com hauran de ser les paradetes i establirem la regulació per la contaminació acústica. Durant la planificació podem contactar amb proveïdors de compres verdes, tant per l'alimentació, com per la il·luminació, pels lavabos, per les decoracions...  És important informar a tots els tipus de proveïdors sobre les actuacions ambientals que volem dur a terme i què esperem d'ells


2. Mobilitat: moure's pot ser un acte festiu i sostenible

És aconsellable buscar un emplaçament a on es pugui accedir fàcilment a peu o amb transport col·lectiuUna caminada o una bicicletada cap al punt de l'esdeveniment poden ser també actes festius que formin part de la festa. Es pot promoure l'ús de la bicicleta, posant a disposició aparcaments adequadament vigilats. És important recordar sempre la conveniència de desplaçar-se en transport públic, o de compartir vehicle, i sobretot, de tots els efectes negatius que es poden evitar pel fet de no agafar el cotxe.

Finalment, cal acondicionar zones d'aparcament ben senyalitzades amb responsables que n'assegurin la bona utilització de l'espai, i definint un circuit que permeti una mobilitat adequada.


3. Residus: de la regla de les 3R al repte de crear actes Zero Waste

També en la festa, com en el dia a dia, cal deixar-se guiar per la regla de les 3Rreduir, reutilitzar, reciclar. Reduir és decantar-se sempre per l'opció que generi menys residus. Planificar un esdeveniment com un picnic Zero Waste o un dinar residu zero pot ser un repte divertit per la festa.  La forma més directa de reduir és no fer servir vaixelles, gots ni envasos d'un sol ús. Hi ha moltes alternatives, totes elles ben festives.

D'una banda, en els dinars populars cada grup o família sempre s'havia portat la seva vaixella.  De l'altra, una associació, un ajuntament o una empresa pot fer servir els seus plats i gots reutilitzables com a element de publicitat que és alhora útil. L'aigua de gerra i de les fonts és la solució més a bon preu i més ecològica per a tothom.
Les festes majors generen molts beneficis en les empreses proveïdores de begudes, per això cal negociar bé les mesures de sostenibilitat que els hi exigirem com a clients, i preferir aquelles empreses proveïdores que facilitin la compra de begudes en envasos retornables.

Amb els residus generats, cal assegurar la recollida selectiva per al reciclatge i el compostatge: els contenidors han de ser abundants i ben visibles i el missatge ben clar. Voluntaris i voluntàries de les associacions poden ajudar a assolir l'objectiu.
 

4. Comunicació: un missatge clar per dir que fem EcoFesta

El missatge de la sostenibilitat ha de ser present en tot moment: quan creem el lema i les invitacions, en els cartells de la festa, i quan acollim a les persones assistents. Avui es pot fer una gran difusió per mitjans digitals; els fulletons que s'editin en paper poder ser de material reciclat o reutilitzat. Quan es faci la difusió en les ràdios, televisions i premsa cal recordar que es tracta de celebracions sostenibles.

Totes les paradetes poden facilitar informació de la normativa ambiental de la festa, i es pot demanar la complicitat dels grups de música i animació perquè engresquin les persones assistents a un comportament sostenible. Es poden col·locar plafons informatius que facilitin l'accés als contenidors de reciclatge i de compostatge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari