5 activitats per celebrar el Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentari

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Suport Tercer Sector
La Fundació Banc dels Aliments lluita durant tot l'any per la recaptació i aprofitament d'aliments. Font: Wikimedia Commons. Font: Wikimedia Commons.
La Fundació Banc dels Aliments lluita durant tot l'any per la recaptació i aprofitament d'aliments. Font: Wikimedia Commons.
 Font: Canva..
Diverses iniciatives arreu de Catalunya promouen combatre el malbaratament alimentari. Font: Canva.

5 activitats per celebrar el Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentari

Autor/a: 
Suport Tercer Sector
Suport Tercer Sector

Resum: 

Aquest 29 de setembre es commemora el Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentari, una data per sensibilitzar i reivindicar l'aprofitament alimentari.

En el marc de la celebració del Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentari, diverses iniciatives d'arreu de Catalunya conviden la ciutadania a reflexionar sobre la problemàtica del malbaratament alimentari i a prendre accions concretes per fer un ús més responsable dels recursos alimentaris.

1. Fira 'Terra i Gust'

Durant la celebració de les festes de la Mercè de Barcelona, del 22 al 24 de setembre tindrà lloc la fira 'Terra i Gust' al Parc de la Ciutadella de Barcelona. La jornada oferirà un ampli ventall d'activitats per sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari.

A la fira es podran visitar parades que oferiran productes de temporada, així com participar en tallers i xerrades sobre l'alimentació i l'aprofitament alimentari. En aquest context, una proposta destacada serà la de l'entitat sObres Mestres, que oferirà un sopar d'aprofitament el 25 de setembre a partir de les 20.30 h.

2. Sopar denúncia 'Gastrorecup Tarragona 2023'

El restaurant l'Antic Molí d'Ulldecona, al Montsià, acollirà el 29 de setembre a les 20.30 h un àpat de conscienciació sobre l'aprofitament alimentari. El menú, que no es coneixerà fins al mateix dia, s'elaborarà amb productes en perfecte estat, però que han estat exclosos del circuit alimentari o bé per motius purament estètics o bé per haver suposat un excedent alimentari.

Les entrades per assistir al sopar tenen un preu de quinze euros i es poden adquirir a través del portal web 'Gastrorecup'. Les begudes s'hauran d'adquirir separadament.

Aquesta acció forma part de la campanya de sensibilització 'Aprofitem els aliments', una iniciativa impulsada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya en la qual divuit restaurants d'arreu de Catalunya organitzen divuit àpats de recuperació d'aliments.

3. Cinefòrum. Visualització del documental 'Just Eat It'

Dins del cicle 'Tasta i arrela't', organitzat per la fundació Espigoladors, es proposa un cinefòrum on es visualitzarà el documental 'Just eat it', de Grant Baldwin. La peça audiovisual, que profunditza sobre la problemàtica del malbaratament alimentari a partir d’una experiència personal, permetrà que, un cop finalitzada, s'obri un espai de reflexió i debat amb la resta de persones espectadores.

Una de les sessions tindrà lloc al centre cívic Mariola, a Lleida, el 27 de setembre a les 19.00 h. Les dues restants, en canvi, s'oferiran el 28 de setembre a Reus i al Prat de Llobregat. La primera se celebrarà a la sala de projeccions de la Universitat Rovira i Virgili a les 17.30 h i la segona a l'espai Can Comas del Prat de Llobregat, a partir de les 20.00 h.

4. Col·laboració amb el Banc dels Aliments

Col·laborar amb la Fundació Banc dels Aliments en un dia com aquest, sigui amb una donació econòmica o bé actuant com a persona voluntària, és una bona manera de donar suport a les persones que pateixen fam i, alhora, contribuir a reduir el malbaratament alimentari.

A més, és una forma eficaç i significativa de promoure la solidaritat i contribuir a la comunitat, comportant un impacte positiu a moltes persones que ho necessiten.

5. Celebració del cicle 'Recuperació de sabers tradicionals a la cuina'

El cicle 'Recuperació de sabers tradicionals a la cuina', coorganitzat entre l’Aula Ambiental Bosc Turull i l’Espai Consum Responsable, amb la col·laboració del Casal de Barri Can Carol de Barcelona ofereix dos tallers gratuïts sobre pràctiques d'alimentació saludable.

La primera activitat se centrarà en la fermentació i se celebrarà el 18 d'octubre de 18.00 h a 20.00 h al bosc Turull de Barcelona. La segona, prevista pel 25 d'octubre a les 18.00 h a l'Aula Ambiental Bosc Turull, proposarà l'elaboració d'una crema de xocolata a base de garrofes. Les jornades representen una bona oportunitat per aprendre a cuinar amb productes de temporada i aprofitar-los al màxim.

Afegeix un comentari nou