6 consells per gaudir d'un Nadal sostenible

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
Destaquem alguns jocs, llibres, còmics amb perspectiva feminista per regalar aquest nadal. Font: Kira auf der Heide. Unsplash
Es calcula que durant les festes de Nadal cada persona genera 2 kg de residus al dia. Font: Llicència CC (Unplash)
Entitats col·laboren amb el projecte solidari 'Som Natus' de l'Associació de Naturalistes de Girona. Font: Associació de Naturalistes de Girona
Per contribuir a un Nadal més sostenible, podem començar reutilitzant els embolcalls de plàstic i paper dels regals. Font: Associació de Naturalistes de Girona
Una mostra de pessebres d'arreu el territori català.  Font: Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat
Poques vegades som conscients de la delicadesa de la molsa i de les seves funcions. Font: Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat

6 consells per gaudir d'un Nadal sostenible

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

El reciclatge, el consum de productes de proximitat, la compra de regals immaterials o l'estalvi d'energia, són algunes de les propostes per celebrar unes festes respectuoses amb el planeta.

El Nadal recull les festes més assenyalades del calendari, unes dates per compartir l'alegria i la celebració de retrobar-nos amb amics i familiars. Una època plena de felicitat, però dominada per un consumisme frenètic. La compra de regals, l'augment de la mobilitat, l'adquisició d'aliments i begudes, l'ús d'elements decoratius i ornamentals o l'increment de la despesa energètica en calefacció i il·luminació són algunes de les situacions més comunes amb les que ens trobem i que suposen efectes irreversibles en el medi ambient.

Durant les festes de Nadal, cada persona genera al dia fins a 2 kg de residus, una realitat que podem transformar si som capaços d'adoptar mesures respectuoses amb el medi ambient. És per això que us proposem un llistat de sis consells per gaudir d'un Nadal sostenible que ajudi a mitigar els efectes del canvi climàtic.

1. Evitar l'ús de la molsa als pessebres

Estem acostumats a ornamentar els pessebres amb molsa, però poques vegades som conscients de la delicadesa d'aquesta planta i de les seves funcions. Es tracta d'un tipus de vegetació que requereix una humitat molt elevada per sobreviure i que serveix per protegir el sòl del bosc.

Usar-la per decorar els nostres pessebres implica exposar el terra dels boscos a la dessecació, la desertització i l'erosió. Per evitar-ho simplement podem substituir-la per fulles seques, serradures tenyides, sorra o paper. Amb un simple gest com aquest contribuïm a garantir la protecció d'ecosistemes vegetals.

2. Consumir aliments de proximitat

Els àpats són una celebració essencial durant l'època nadalenca. A l'hora de preparar-los, però, sovint no tenim en compte la procedència dels aliments que comprem i a la llarga pot repercutir sensiblement en la problemàtica del canvi climàtic. La compra de productes manufacturats a l'altra banda del món suposa una despesa innecessària d'energia i no aporta cap increment en la seva qualitat.

Si volem uns àpats de Nadal conscients amb el medi ambient hem de triar aliments frescos i de producció local. D'aquesta manera, no només contribuirem al desenvolupament de l'economia local, sinó que també reduïm el cost mediambiental que suposa el seu transport. Per fer-ho, podem començar per comprar aliments amb el mínim d'embolcalls possible o que s'adquireixin a granel.

3. Reduir i reutilitzar residus

El Nadal és una època marcada per un consumisme frenètic que deixa al seu pas milers de residus. Regals, embolcalls, decoració, envasos, aliments, begudes, entre molts altres. Reaprofitar-los ens servirà per moderar l'impacte que les deixalles causen al medi ambient.

Una alternativa seria evitar un consum innecessari de paper i plàstic, tractant de reduir l'ús d'embolcalls superflus o reutilitzant-los per embolicar regals nous. D'altra banda, també podem reaprofitar el paper de regal i el cartó de les caixes per confeccionar ornaments nadalencs.

4. Regalar experiències

L'època nadalenca no seria res sense els regals. Obsequiar a amics i familiars amb un detall pot semblar entranyable, però moltes vegades acaba convertint-se en un consumisme excessiu i sense sentit.

Podem reduir aquest frenesí si decidim substituir els regals de caràcter material per serveis i experiències. D'aquesta manera evitem la compra de productes innecessaris i ens decantem per activitats que generen llocs de feina i que no consumeixen recursos naturals. Les alternatives són ben variades: viatges, activitats d'aventura, entrades per anar al cinema, a museus o concerts, estades en hotels o cases rurals, o dinars a restaurants. Una llarga llista d'opcions que no només són originals, sinó que respecten el planeta.

5. Desplaçaments sostenibles

Els desplaçaments per anar a veure la família, participar en activitats nadalenques o anar a comprar regals, són habituals durant les festes. Tot això incrementa notablement la mobilitat urbana i interurbana a través de vehicles motoritzats, i l'ús de transports no contaminants és una alternativa per evitar agreujar el canvi climàtic.

Una opció és utilitzar el transport públic, caminar o anar amb bicicleta. D'aquesta forma no només estalviarem diners, sinó que disminuirem la contaminació de l'aire i moderarem el soroll ambiental.

6. Estalviar d'energia

És l'època més freda de l'any, però no per això hem d'abusar de la calefacció. El mateix passa amb la il·luminació o l'ús d'aparells diversos. El malbaratament d'energia té greus impactes sobre el medi, i nosaltres ho podem evitar regulant els termòstats de casa, apagant els llums quan no siguin necessaris o apagant la televisió amb l'interruptor principal i no amb el comandament a distància

En la compra de joguines i aparells electrònics també podem evitar el malbaratament energètic fent servir piles recarregables. Són simples gestos que reduiran la nostra petjada ecològica aquest Nadal.

Afegeix un comentari nou