Àmbit de la notícia
Ambiental

8 activitats per promoure el reciclatge i la reducció d'ús de plàstics per a infants

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
  • Aquestes propostes tenen l’objectiu d’incentivar l’adquisició d’hàbits en consonància amb la natura d’una forma ludicoeducativa
    Aquestes propostes tenen l’objectiu d’incentivar l’adquisició d’hàbits en consonància amb la natura d’una forma ludicoeducativa. Font: Freepik.
  • És rellevant que des de ben aviat es fomentin els valors del reciclatge entre els infants.
    És rellevant que des de ben aviat es fomentin els valors del reciclatge entre els infants.

Aquestes propostes tenen l’objectiu d’incentivar l’adquisició d’hàbits en consonància amb la natura d’una forma ludicoeducativa.

El foment dels bons hàbits en els primers anys de la infància és una qüestió primordial per mantenir aquests costums al llarg de la vida. Per aquest motiu, és rellevant que des de ben aviat es fomentin els valors del reciclatge, la reutilització, la disminució de la creació de residus... entre els nens i nenes.

En aquest llistat es proposen algunes activitats per fomentar la reducció de l’ús dels plàstics i el seu reciclatge des d’un vessant ludicoeducatiu.

1. Mini hivernacles amb ampolles de plàstic

Les manualitats són una forma molt lúdica de reaprofitar plàstics i altres residus. Treballar amb aquests materials implica inicialment el moment de la recollida i en aquest punt ja es pot començar a fer incidència. Saber i parlar sobre quants residus de plàstic pot generar una família durant una setmana ja és un primer apropament a la matèria.

En aquest sentit, l’ONG Educo, de cooperació global per al desenvolupament i acció humanitària, proposa crear hivernacles a partir d’ampolles de plàstic. Es tracta de plantar fruites i verdures a testos i protegir-los amb ampolles. Per fer-ho, només cal retallar el cul de les ampolles i treure el tap, d’aquesta manera el que s’hagi plantat quedarà ben protegit.

2. Fabricar instruments amb productes reciclats

Shady Rabab va ser guardonat per l’ONU pel seu projecte de creació d’instruments musicals a partir de residus plàstics. Garbage Music va ser una demostració de com es pot donar una segona vida als envasos que es llencen a les escombraries. A més a més, el projecte de Rabab es va desenvolupar amb infants en situació de vulnerabilitat, amb la qual cosa, va ser una activitat per iniciar els infants i joves a fer música.

En aquest sentit, Vibra-Tó és un col·lectiu que investiga i crea instruments musicals a partir d’objectes quotidians i amb residus. Amb els seus vídeos es poden fabricar instruments i gaudir de la música amb infants i joves.

3. Calculadora de residus

La campanya ‘Mars nets’ del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA) posa a disposició dels centres educatius i altres espais de treball amb infants recursos per fomentar la reducció de l’ús de plàstics.

Una de les propostes dins d’aquesta campanya és la ‘Calculadora de residus’, en la qual es pretén conscienciar del consum d'aquest material que pot fer l’alumnat a casa seva. Es tracta que durant una setmana es recullin els residus plàstics, per pesar-los i sumar-los entre tot el grup. D’aquesta manera els infants o joves podran veure l’impacte que genera el seu consum. A partir d’aquí, es pot fer una reflexió i plantejar noves propostes per reduir aquests plàstics.

4. Investigació dels residus que es generen

La Federació Catalana de l’Esplai proposa una activitat purament de camp en la qual els i les participants han d’investigar els residus que es generen al seu entorn. Un bon moment pot ser després de l’esmorzar o el berenar amb l’observació de les deixalles que hi ha a les papereres. Els infants analitzaran quins tipus d’embolcalls s’utilitzen (paper, plàstic, alumini...), veuran el pes total dels residus i buscaran si s’han fet servir de reutilitzables.

Aquesta activitat es pot dur a terme en espais més amplis, per exemple, al barri i, fins i tot, es pot fer una exposició amb el que s’ha trobat, per generar consciència també a altres persones.

5. Organitzar una neteja de l’entorn

L’Association of Cities Regions for Sustainable Resource Management (ACR+) desenvolupa la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), una iniciativa amb la qual es promouen diferents accions per sensibilitzar sobre la gestió dels residus. En aquest marc es troben les neteges de l’entorn, esdeveniments en els quals es pot implicar una gran quantitat de gent i que en els darrers anys s’han desenvolupat des de diferents institucions públiques i privades.

6. Ecogincana

Ecoembes, l’entitat que gestiona el reciclatge de residus dels contenidors groc i blau, ofereix una gran quantitat de materials per treballar el reciclatge amb infants i joves. Una de les opcions és l’Ecogincana, un joc per equips a través del qual els infants descobriran on va cadascun dels envasos.

7. Endevina quants anys viuré

La Federació Catalana de l’Esplai també proposa aquesta activitat amb la tècnica Breakout per descobrir els anys que poden arribar a conservar-se a la natura alguns envasos de plàstic. El joc consisteix en una mena d’escape room en el qual les persones participants han d’obrir els cadenats d’una caixa a partir dels anys que triguen diferents residus a degradar-se.

8. Xerrades sobre el reciclatge i la seva importància

Pot semblar molt obvi, però diferents entitats que treballen amb infants i joves coincideixen que és fonamental parlar amb les nenes i nens d’aquesta qüestió perquè l’entenguin. L’explicació ha de ser adaptada a l’edat del grup i ha d’anar acompanyada de molts exemples quotidians en el seu dia a dia. Els vídeos, les imatges o els dibuixos també poden ser útils per il·lustrar la informació. Es tracta, doncs, d’una primera aproximació obvia però important i necessària.

A totes aquestes iniciatives s’hi poden sumar d’altres més habituals, com ara l’ús d’ampolles de vidre en comptes de plàstic per dur a l’escola o a les excursions, els embolcalls de tela en lloc de l’alumini per dur l’entrepà o emprar carmanyoles reutilitzables en comptes de les de plàstic poc resistents.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari