8 documentals per despertar la consciència mediambiental

Suport Tercer Sector
Aquests documentals, estrenats entre 2011 i 2021, estan disponibles a diferents plataformes en línia. Font: Home (Netflix)
Aquests documentals, estrenats entre 2011 i 2021, estan disponibles a diferents plataformes en línia. Font: Home (Netflix).
Tots parlen, des de diferents vessants, del perill que corre el planeta per culpa de l'acció humana. Font: Our Planet (Netflix).
Tots parlen, des de diferents vessants, del perill que corre el planeta per culpa de l'acció humana. Font: Our Planet (Netflix).

8 documentals per despertar la consciència mediambiental

Suport Tercer Sector

Resum: 

Onades de calor, incendis, escassetat d'aigua... L'estiu sembla un bon moment per recordar la urgència de lluitar contra el canvi climàtic a través de diversos documentals centrats en aquest tema.

Durant les vacances es pot gaudir de més temps lliure per viatjar, però també per quedar-se a casa descasant, llegint o visionant continguts que ajudin a tenir més consciència mediambiental.

Aquests vuit documentals, alguns d’ells amb diversos capítols, tracten sobre temes relacionats amb l’ecologisme, la sostenibilitat i el canvi climàtic. A més a més, són de molt fàcil accés, ja que es poden veure a diferents plataformes en línia.

1. Our Planet

Aquesta sèrie documental de 2019, produïda per Netflix i realitzada per la BBC, compta amb la veu del científic i divulgador David Attenborough en la seva versió original. Cada capítol se centra en un ecosistema diferent per explicar quin efecte té l’acció humana en aquests entorns i el risc que corren les persones d’acabar amb la riquesa i la diversitat del planeta.

2. Cuidar entre terres

La Directa i CooperAcció van estrenar el 2019 aquest documental sobre les cadenes globals de cures, un fenomen que explica la dimensió colonial i transnacional del treball reproductiu i la seva invisibilització en l’economia global. La peça té tres protagonistes amb realitats semblants que representen milers de dones obligades a desplaçar-se per poder sostenir la vida.

3. Home

Yann Arthus-Bertrans va dirigir aquesta pel·lícula documental, estrenada l’any 2009, que està disponible a Youtube de manera gratuïta per la voluntat del mateix autor. ‘Home’ mostra la Terra des del cel per fer palès el perill que corren els paisatges de desaparèixer, posant l’accent en la petjada ecològica de l’ésser humà.

4. Comprar, llençar, comprar

La directora Cosima Dannoritzer va fer recerca durant tres anys abans d’estrenar aquest documental l'any 2011. L’obra tracta d’explicar el concepte d’obsolescència programada mostrant com les empreses redueixen expressament la vida útil dels productes per augmentar el seu consum. Tot i que ja han passat uns anys des de la seva estrena, es tracta d’una temàtica que avui en dia continua molt vigent.

5. Cowspiracy: El secret de la sostenibilitat

La indústria càrnia és una de les més contaminants del món. I, més concretament, la ramaderia intensiva, ja que provoca l’emissió d’una gran quantitat de gasos d’efecte hivernacle i l’explotació de la terra. Aquest documental (2014), dirigit per Kip Andersen i Keegan Khun, ha tingut un important ressò pel seu contingut crític i didàctic, que demostra la importància de lluitar perquè es redueixi la producció, la distribució i el consum no sostenible de carn.

6. Seaspiracy: La pesca insostenible

Si bé és cert que aquest documental d’Ali Tabrizi ha rebut algunes crítiques per suposades imprecisions científiques, es tracta d’una altra peça que ha gaudit d’un gran èxit des de la seva estrena l’any 2021. La temàtica principal és la destrucció dels ecosistemes marins per l’acció humana, i se centra sobretot en la sobrepesca, la pesca il·legal, les falses certificacions de sostenibilitat d’alguns productes i la contaminació per plàstics.

7. Chasing Coral

El 2017 es va estrenar aquest documental produït per Exposure Labs i dirigit per Jeff Orlowski. La pel·lícula segueix les aventures d’un equip de busos, científics/ques i fotògrafs/es que pretenen documentar la desaparició dels esculls de coral, un ecosistema imprescindible per evitar l’escalfament global del planeta.

8. Terra

De nou, el nom de Yann Arthus-Bertrand torna a aparèixer entre els directors de documentals mediambientals més populars. En aquest cas, juntament amb Michael Pitiot, va dirigir el 2015 una peça que explica la història natural de la humanitat i la seva progressió, alhora que tracta de donar les claus per millorar la nostra relació amb la resta de criatures i canviar el futur del planeta.

Afegeix un comentari nou