Acord d'ampliació de l'aeroport: les entitats impulsen mobilitzacions per reivindicar el seu rebuig
Comparteix
Les plataformes consideren que el projecte entra en contradicció amb la lluita contra el canvi climàtic que han de prendre les administracions, constaten un rebuig social a l'acord i organitzen una mobilització el proper 19 de setembre.
Entitats i plataformes socials i ambientals valoren negativament l'acord entre el Govern i el Ministeri de Transports espanyol per ampliar l'aeroport del Prat. Els moviments que s'oposen a aquesta ampliació lamenten que les administracions es moguin en continues contradiccions entre la transició ecològica que defensen i l'emergència climàtica que declaren, amb les inversions que es duen a terme i que, segons les entitats, s'allunyen d'un model sostenible, tant des del punt de vista mediambiental com del social i turístic.
L'acord entre les dues administracions implicades suposa el desbloqueig d'unes inversions previstes de 1.700 milions d'euros per construir una terminal satèl·lit que permeti allargar la tercera pista de l'aeroport, un compromís que també preveu la construcció d'estacions de tren d'alta velocitat als aeroports de Girona i Reus per potenciar la interconnexió entre infraestructures.
"Cal que l’aeroport de Barcelona operi amb puntualitat i amb capacitat per a vols intercontinentals, sense incrementar en cap cas l’impacte acústic sobre les poblacions del seu entorn", exposen des de la Generalitat, que valoren que l'acord dibuixa "un nou model aeroportuari català".
Des de Zeroport, plataforma que reivindica el decreixement del port i aeroport de Barcelona, critiquen que acord l'acord xoca frontalment amb els missatges oficials de les administracions que advoquen per una transició ecològica. "Sempre diem que s'ha de pensar com fer decréixer l'aviació, aquest hauria de ser el debat de la política pública, i en canvi s'està fent un projecte per fer una infraestructura amb la qual fer créixer un trànsit aeri que el 2019 ja era absolutament excessiu", explica el portaveu de la plataforma, Pere Bonet.
"No veiem gestos reals en les polítiques públiques que vagin en aquest sentit, al contrari, projectes com aquest discrepen amb els objectius internacionals de reducció de CO2 i gasos d'efecte hivernacle els pròxims anys", denuncia Bonet, fent referència al fet que el sector aeri sigui el que més emissions genera per quilòmetre recorregut i passatger, motiu pel qual tot creixement aeronàutic representa més emissions.
Per la seva banda, Jaume Grau, responsable de conservació de la natura d'Ecologistes en Acció de Catalunya, també mostra la seva indignació davant aquest acord que s'ha anunciat durant el mes d'agost i sense anunci previ de la reunió per tractar aquest tema. "Lamentablement és una estratègia coneguda, prendre decisions a l'agost perquè no hi hagi una mobilització i intentant colar una cosa per la qual socialment hi ha rebuig", explica.
Grau també critica la manera a la qual s'ha arribat un acord quan les administracions van anunciar que qualsevol decisió es prendria amb consens. "En cap moment no s'han tingut en compte les objeccions dels moviments socials i ecologistes", lamenta des d'Ecologistes en Acció.
"El que ens sembla evident és que qualsevol ampliació de l'activitat aèria representa una burla a la comunitat científica i a les declaracions d'emergència climàtica que tots els governs han adoptat, des de la UE, fins al govern espanyol i la Generalitat", denuncia Grau, que afegeix que amb aquest projecte "s'aposta per l'increment d'emissions, contravenint l'Acord de París, les declaracions d'emergència climàtica i, fins i tot, la llei catalana de canvi climàtic". "Creiem que és un menyspreu a la mateixa ciutadania que reclama accions contundents", sentència.
Afectació mediambiental
Malgrat que a l'anunci de l'acord s'especifica que el projecte es farà "amb criteris ambientals", les entitats no poden valorar-ho ja que no tenen més informació al respecte i de moment, a falta de mes informació que digui el contrari, entenen que el govern de la Generalitat aprova en la seva totalitat el projecte d'AENA al qual "ens hi oposem frontalment, tenim molts arguments per fer-ho", explica el portaveu de Zeroport.
La proposta original d'AENA va generar polèmica ja que hi havia una possible afectació d'un espai protegit per la xarxa europea Natura 2000 al delta del Llobregat, especialment la llacuna de la Ricarda. No obstant això, segons s'especifica a l'anunci de l'acord, el pacte inclou una consulta prèvia a la Comissió Europea abans de qualsevol aprovació del Pla Director si s’afecten àmbits mediambientalment protegits.
El president del govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut insisitir en aquest punt i ha deixat clar que l’acord amb l’Estat per ampliar l’aeroport del Prat és un "punt de partida inicial" i que tota decisió "s’ha de supeditar a les exigències de la Comissió Europea i la preservació de l’entorn natural".
Europa és una de les esperances de les entitats en aquest sentit. "Veurem quin paper tindrà la Comissió Europea, esperem que el freni i que entengui que no hi ha un interés general que passi per sobre dels espais naturals que es veurien afectats", explica Bonet.
Mobilitzacions al setembre
Plataformes i entitats com Zeroport, SOS Baix Llobregat i L’Hospitalet, Ecologistes en Acció o Ni un pam de terra, ja han anunciat una gran mobilització el 19 de setembre per mostrar rebuig a la proposta d’ampliació de l’aeroport. "Veiem que hi ha un gran rebuig social, que hi ha rebombori a les xarxes socials i estic segur que hi haurà una gran resposta", considera Jaume Grau.
Especulació, destrucció i precarietat aquest és l'acord entre el @govern i @desdelamoncloa. Ampliació de l'aeroport? No, gràcies!
— zeroport (@zeroportbcn) August 3, 2021
Guarda't la data: el 19 de setembre sortim als carrers! #MenysAvionsMésVida pic.twitter.com/R8jr0fj2Ev
"Palpem que hi ha aquest rebuig social que és important, que és molt clar al Prat de Llobregat, en concret, i al Baix Llobregat, en general, però creiem que és una cosa a nivell de Catalunya. És molt important demostrar la força d’aquesta oposició al carrer. El 19 de setembre tenim l’oportunitat per fer-ho i enviar un missatge clar als governs i a la Comissió Europea que no és veritat que hi hagi un consens al voltant d’aquest projecte", manifesta Bonet.
Afegeix un nou comentari