Àmbit de la notícia
Ambiental

Albert València: "Volem posar-ho fàcil perquè la gent pugui entrar al sistema de consum cooperatiu"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Primer pla d'un noi somrient i flors de fons
    Font: Albert València
  • Il·lustració que mostra un supermercat cooperatiu
    Pebre Roig serà un supermercat cooperatiu, autogestionat i a preus populars. Font: Pebre Roig

Un grup de veïns i veïnes del Poblenou està impulsant un supermercat cooperatiu al barri. Per tirar endavant el projecte, busquen persones interessades a formar-ne part esdevenint sòcies consumidores.

Coincidint amb el Dia Internacional de les Cooperatives, el 4 de juliol es va presentar el projecte veïnal Pebre Roig, el primer supermercat cooperatiu de Poblenou, Barcelona. Els veïns i veïnes que l'impulsen volen que sigui un supermercat ecològic, autogestionat i a preus assequibles. Ara busquen més persones que es vulguin implicar en el projecte com a sòcies consumidores.

Hem parlat amb un dels membres de Pebre Roig, l'Albert València, que ens ha explicat com ha sorgit aquesta iniciativa i en quin punt es troba.

Heu gestat el projecte arran de la campanya #AjudemElCampDesDelBarri. En què ha consistit aquesta iniciativa?

Era un projecte que vam començar des de la Taula Eix Pere IV, amb la col·laboració de la Coordinadora de cooperatives de consum de Poblenou. Bàsicament, el que volíem era cobrir les vacants que quedaven en les cooperatives de consum de Poblenou. Hi havia unes 25 vacants en total. El que passa és que el primer dia de campanya van sol·licitar formar-ne part una cinquantena de persones. Per tant, ja havíem cobert el doble de les vacants que hi havia. 

El que vam decidir va ser començar a fer nous grups. Hem tingut unes 300 peticions. No totes s'han quedat, però al voltant de 200 o s'han ficat en una cooperativa existent o han format els seus propis grups. Així, s'han creat vuit nous grups de consum: Bicihub, Ca l'Isidret, Ceba de Mar, Grup de Consum de la Escocesa, Grup de Consum de la Superilla, la Nova de Ca l'Isidret, la Plata i PebreNou.

En què es diferenciarà el supermercat cooperatiu d'aquests grups de consum?

Totes les cooperatives que hi ha ara mateix al barri funcionen a demanda, és a dir, tenen una cistella i normalment només tenen verdura. Només les cooperatives més grans tenen altres productes. El supermercat tindrà tots els productes possibles. Serà un consum no tant a comanda, sinó al gust. Hi haurà estoc i podràs comprar del que hi hagi.

No traurà força a les cooperatives?

Estem treballant amb les cooperatives existents: totes tenen un representant a la nostra assemblea i han estat des del dia zero amb nosaltres. A més, la proposta és tenir una certa relació. El que volem fer, i és el que estem parlant ara amb els grups i cooperatives, és que es converteixin en grups locals del supermercat.

Què significa això?

El barri és molt gran i nosaltres creiem que la proximitat és molt important. Llavors, els grups (sobretot els nous, que són als quals els va millor) que només tenen verdura, no tenen forma jurídica o compte bancari i que no tenen gaire disponibilitat de productes passarien a formar part del supermercat. Nosaltres els repartiríem un cop a la setmana o un cop cada dues, el que prefereixin.

Això els va molt bé a grups com Ca l'Isidret, Bicihub o la Plata, perquè farien un salt qualitatiu d'un grup de consum que acaba de formar-se a passar a tenir tots els productes que podrien voler, tenir cobertura jurídica, etc. A més, els socis dels grups de consum podran anar a comprar al supermercat, quan vulguin. Per tant, hi hauria aquesta doble dinàmica. El repartiment es faria amb bicis de càrrega.

Creieu que aquesta crisi ha fet créixer l'interès pel consum de proximitat?

Sí, ho hem vist tant amb la campanya #AjudemElCampDesDelBarri com amb el supermercat. Hi ha un interès bastant gran. També el que hem vist és que a la gent li costa molt accedir a les cooperatives, o no sap que existeixen. Hi ha una barrera: has d'estar molt motivat com per informar-te i acabar entrant-hi. Per això, amb aquestes dues iniciatives la idea és posar-ho fàcil perquè la gent pugui entrar al sistema de consum cooperatiu.

Esteu buscant sòcies consumidores. Què suposa fer-se'n sòcia?

El que tenim clar és que el punt central del projecte seran els socis consumidors. Només els socis i sòcies podran consumir de forma habitual al supermercat. Pagaran una quota mensual i faran un parell d'hores de voluntariat al mes. Encara no tenim tancat el preu de la quota i variarà depenent del nombre de socis i sòcies que siguem, però segurament estarà entre els 5 i els 10 euros mensuals.

Hi haurà sòcies treballadores?

Per la viabilitat del projecte, podríem tenir una persona treballadora contractada. Però la major part de les tasques hauran de ser amb hores voluntàries dels socis. Un cop al mes, com a soci consumidor, et tocarà fer un parell d'hores al supermercat.

Què més us cal per tirar endavant el projecte? Teniu local?

Hem vist uns quants locals. Estem mirant sobretot pel centre de Poblenou. Tenim un que ens agrada molt.

Com ha estat l'experiència d'engegar un projecte assembleari i autogestionat durant el confinament?

Prou bé. Ens han funcionat millor les assemblees en línia, que les presencials. Ja anirem veient com seguim.

Us heu inspirat o heu tingut el suport d'algun altre supermercat cooperatiu?

Hem estat en contacte amb Food Coop Barcelona, però som dos projectes diferents.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari