Àmbit de la notícia
Ambiental

'Amb tu, restaurem la natura!': 10 activitats imprescindibles de la Setmana de la Natura

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • L'Associació Mediambiental la Sínia va organitzar una activitat centrada en l'àmbit litoral del torrent de la Móra, a Tarragona, durant la presentació de la campanya.
    L'Associació Mediambiental la Sínia va organitzar una activitat centrada en l'àmbit litoral del torrent de la Móra, a Tarragona, durant la presentació de la campanya. Font: XCN
  • La gran majoria d'accions estan pensades per a la participació de tota mena de públic, inclòs l'infantil.
    La gran majoria d'accions estan pensades per a la participació de tota mena de públic, inclòs l'infantil. Font: Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet
  • Hi haurà activitats de caràcter educatiu i de sensibilització, com ara l'itinerari naturalista pel Grau del Gat al Centre d'interpretació Dinosaures de Fumanya.
    Hi haurà activitats de caràcter educatiu i de sensibilització, com ara l'itinerari naturalista pel Grau del Gat al Centre d'interpretació Dinosaures de Fumanya. Font: Museu de les Mines de Cercs

La Xarxa per la Conservació de la Natura impulsa, del 22 de maig al 5 de juny, la campanya que reivindica, a través d'activitats a tot el territori, la restauració ecològica per lluitar contra la sequera i els incendis.

La Setmana de la Natura és un dels majors esdeveniments de participació ciutadana pel medi ambient que se celebra a Catalunya. Cada any, biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals o empreses d'arreu de Catalunya organitzen multitud d'activitats amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania, a través de la seva implicació, sobre la necessitat de tenir cura de la natura i el territori.

Organitzada per la Xarxa per la Conservació de la Natura (XCN), la Setmana de la Natura celebra enguany la seva 8a edició. Del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, fins al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, es duran a terme més de quatre-centes activitats, com ara sortides i tallers de natura, accions de voluntariat, rutes guiades, xerrades i exposicions, i que comptaran amb la participació de més de trenta mil participants.

Sota el lema 'Amb tu, restaurem la natura', la campanya reivindica, a través d'aquestes accions, la restauració ecològica per lluitar contra la situació de greu sequera i l’important risc d’incendis forestals que patim. Tal com assenyalen des de la XCN, en els pròxims anys restaurar la natura serà "un aspecte clau" en l'àmbit global. "Mantenir el bon funcionament dels ecosistemes és essencial per fer front a la pèrdua de biodiversitat i a l'emergència climàtica", manifesten.

I és que cal recordar la gravetat de la pèrdua de biodiversitat que s'està produint. Segons l'informe 'Estat de la Natura a Catalunya 2020', la fauna salvatge ha perdut de mitjana el 25% dels seus individus en els darrers vint anys, i incideix en l'estat de les zones humides, un dels espais que compten amb més biodiversitat, però alhora un dels més amenaçats. Els episodis de sequera, com el que patim actualment a Catalunya, agreujaria, encara més, l'estat de la biodiversitat.

Coincidint amb el 26è aniversari de l’Associació Mediambiental la Sínia, la XCN va presentar la Setmana de la Natura a Tarragona el passat 13 de maig en una jornada que va comptar amb una acció organitzada per La Sínia. Una vintena de persones van participar en la instal·lació de captadors de sorra i de pals per delimitar l’abalisament, i la retirada de flora exòtica invasora de la Platja de la Móra. Aquest només va ser un tast de la llarga llista d'accions que se celebraran, durant quinze dies, a tot el territori.

Es poden consultar totes les activitats de la Setmana de la Natura al cercador que la XCN ha posat a disposició de la ciutadania interessada. A Xarxanet destaquen deu accions diverses, tant per temàtica com per geografia. 

La 8a edició de la Setmana de la Natura serà el marc de la celebració del primer FestiNAT, l'aplec naturalista que pretén ser el punt de trobada de les amants de la natura a casa nostra. Can Moragues, a Riudarenes (Selva), acollirà aquest esdeveniment amb activitats, des de les 9 h fins a les 20 h, organitzades en diversos blocs segons temàtica i públic al qual va dirigit. Hi haurà bioblitz, projectes de ciència ciutadana, activitats familiars, tallers i xerrades.

La Fundació Emys, OxigeNATs, XCN i la Institució Catalana d'Història Natural organitzen aquest espai on les amants de la natura podran connectar i intercanviar coneixement amb altres entusiastes de la temàtica. Per accedir-hi, cal adquirir l'entrada, així com reservar plaça a les activitats en les quals es vulgui participar.

L'Associació Trenca organitza a Alfés, Lleida, una jornada de voluntariat ambiental a la Timoneda d'Alfés, un espai protegit únic a Catalunya on viuen espècies d'ocells i invertebrats que no es troben en cap lloc més de Catalunya. Algunes de les espècies que es poden trobar en aquesta zona són l'alosa becuda o el llagost pedra de timoneda. Cal destacar que la Timoneda d'Alfés es troben les majors poblacions de terrerola vulgar i calàndria de tota Catalunya, així com bones poblacions de sisó i ganga, entre d'altres.

La jornada s'inicia amb una explicació de l'espai natural, seguida d'una vista guiada per conèixer la zona, així com les aus que hi viuen. A continuació les persones participants duran a terme una neteja de la brossa i escombraries que trobaran al voltant de l'antic hangar. Per tancar la jornada, es realitzarà un alliberament d'un rapinyaire recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent.

La Finca de Sènia Viva, al veïnat de les Cinc sènies de Mataró, acollirà el dissabte 28 una jornada de restauració de marges degradats. L'Associació Agroambiental Temps de Saó organitza aquesta activitat, lúdica i familiar, adaptada a tots els públics, que té com a objectiu la millora d'aquests espais per afavorir la biodiversitat de l'hort i preveure les plagues a través de la plantació d'espècies autòctones.

La jornada s'iniciarà amb una caminada per l’entorn agrari de les Cinc sènies per observar el paisatge. Un cop arribats a la finca de la Sènia Viva, es mostrarà el funcionament d’una finca agroecològica, la seva bassa naturalitzada i les espècies d’hort a l’estiu. A continuació, les persones participants podran trasplantar plantes aromàtiques com la sàlvia, el romaní, l'espígol o la calèndula als marges de l’hort.

El dissabte 3 de juny, de 10 a 13 h es durà a terme el projecte 'Llegim el riu' al riu Llobregat pel seu pas per Sant Vicenç de Castellet. Es tracta d'una activitat que vol complementar un projecte de ciència ciutadana al voltant del Llobregat i els seus afluents per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. Amb els resultats d’aquest procés científic i divulgatiu, es cocrearan amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques per gestionar i conservar el patrimoni fluvial d’aquests entorns.

A les 10 h es farà una inspecció del riu, mentre que a les 11.30 h es durà a terme una sessió de ioga participativa. Cal inscriure's a l'activitat per poder participar-hi. 'Llegim el Riu' és un projecte transversal de la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments i les biblioteques municipals, l’eina de ciència ciutadana RiuNet del grup de recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i l’Associació Hàbitats.

EmpordàiNat, IAEDEN i XCN organitzen un bioblitz a Mas Castellar, Pontós (Alt Empordà), una jornada de ciència ciutadana en la qual es pretén identificar el màxim nombre d’espècies d’un indret amb l'objectiu que la ciutadania pugui conèixer la riquesa biològica de la zona. Es duran a terme diverses sortides guiades durant tot el dia, en diverses franges, i en les quals es tractaran temes específics, com ara les aus, la flora, les papallones, les abelles, els rèptils o els mamífers, entre altres.

És recomanable instal·lar l'aplicació iNaturalist al telèfon mòbil. També es duran a terme dos tallers explicatius sobre el funcionament d'aquesta plataforma d’observacions naturalistes, així com sobre la ciència ciutadana, la seva utilitat i els diversos projectes que tenim al nostre territori. La jornada es completarà amb una visita guiada al jaciment ibèric i amb un dinar de proximitat i gratuït per a les persones assistents a l'activitat.

Arba Litoral impulsa una acció de restauració de l'hàbitat de roureda litoral a Cubelles, municipi on desenvolupa les seves tasques l'entitat. Concretament, es farà a la Roureda Centenària de Les Bassetes, un terreny municipal que l'entitat custòdia. L'objectiu d'aquesta activitat és conservar i restaurar el darrer fragment de l’hàbitat de conservació prioritària de Roureda litoral catalana (Quercetum ilicis cerrioidae) de la conca del Baix Foix. El punt de trobada serà al Centre social de mas Trader (carrer del Clavell).

El cap de setmana del 3 i 4 de juny se celebrarà la gesta 'Aplec dels quatre rius'. El Parc de la devesa de Girona acollirà aquest esdeveniment festiu i participatiu organitzat per l'Associació de Naturalistes de Girona i l'Associació la Sorellona. En aquesta festa es duran a terme activitats caire educatiu, de sensibilització i lúdiques dirigides a tothom, com ara tallers de natura, música en directe o itineraris de descoberta, entre altres. 'Aplec dels quatre rius' és una festa en format de reivindicació cívica del patrimoni fluvial, tant a nivell natural, com cultural i social.

El grup d'estudis i comunicació ambiental Graëllsia organitza el 4 de juny una passejada interpretativa pels espais de custòdia de l’Ametlla de Mar. La jornada s'iniciarà a partir de les 10 h amb una visita a la finca d’agricultura ecològica Ecotros. Allà, les participants podran fer un tastet dels seus productes, com ara oli d’olivacrema de garrofa.

A continuació es farà una visita a l’espai en custòdia de les llacunes costaneres de Santes Creus que formen part de l’Espai d’Interès Natural del Cap de Santes creus (Xarxa Natura 2000). Allà, les tècniques en custòdia de l’entitat explicaran quines són les actuacions que s’han realitzat als espais durant els darrers anys. Per participar en l'itinerari cal inscriure's prèviament.

La Societat Catalana d'Herpetologia impartirà el 4 de juny un curs d'iniciació per donar a conèixer les principals característiques dels rèptils escatosos i aprendre a identificar les diferents espècies d'aquests animals que es troben a Catalunya. El curs és completament gratuït i consta d'una part teòrica i una part pràctica on anirem a aplicar l'après al camp. L'activitat es farà al Ribatell (Fundació Catalunya-La Pedrera), a Llobera.

Amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni geològic i natural del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freserl'Associació CEA Alt Ter organitza un itinerari que s'iniciarà prop de la central hidroelèctrica de Daió, a Queralbs. Aquesta ruta permetrà a les persones participants contemplar i interpretar espais, com les roques de Totlomón, un dels monuments geològics del parc natural i que es va formar fa més de cinc-cents milions d’anys a través d’una antiga càmera magmàtica.

L'itinerari continuarà amb una visita a la cascada del Salt del Grill, on es podran observar les grans roques que va arrossegar l’antiga glacera que va circular per la vall. Seguidament, la ruta continuarà pel bosc de Carboners, on els faigs eren utilitzats per a produir carbó vegetal i poder fer funcionar les fargues de la comarca. Es tracta d'un itinerari circular de 5,4 quilòmetres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari