Quim Pérez: “Cal consumir productes de proximitat i produir-los posant les persones, i no el capital, al centre”
Comparteix
Parlem amb el Quim Pérez, una de les persones que han fundat la cooperativa Tres Cadires.
Tres Cadires és un projecte col·lectiu amb voluntat de generar desenvolupament econòmic i social al territori de les Garrigues i l’Urgell mitjançant la recuperació i producció d’un producte tradicional: el licor Vi de Nous. I el fem des d’un obrador propi obert al poble i a projectes que el puguin necessitar.
Què és la Comunitat Corresponsable?
La Comunitat Corresponsable és l'obertura de la cooperativa Tres Cadires a tothom que s'hi vulgui implicar. Aquestes persones fan viable a mitjà-llarg termini el projecte de cooperativa de desenvolupament local de Tres Cadires i per aquest motiu volem que puguin opinar i decidir sobre el futur de la cooperativa i els seus projectes.
Com funciona?
Pagant una quota, les membres reben ampolles de vi de nous a casa o a l'assemblea oberta i poden participar d'aquests espais oberts de decisió i també a actes lúdics ideats per a elles. Així arribem sense intermediaris a gent molt repartida pel territori, creixem com a cooperativa al comptar amb l'opinió i idees de moltes persones a qui agrada el producte i el projecte, i ens ho passem bé juntes, que això també és important.
Quin objectiu us heu marcat?
Per aquest any (maig) ens hem marcat arribar a les 100 Corresponsables. Pel 2019 a les 333, i pel 2020 ens agradaria superar les 500. Així, en tres anys, la comunitat estaria fent viable un 25% de la producció de Vi de Nous, i això vol dir que podrien incidir, per exemple, amb quin altres canals de distribució hem de treballar o deixar de fer-ho. Perquè com més percentatge representin, menys dependència d'altres canals hi haurà, sovint més vinculats a la lògica capitalista i a les economies d'escala.
De quina manera són corresponsables els membres de la comunitat amb Tres Cadires? I com reverteix la seva implicació en el projecte de la Cooperativa?
Són corresponsables amb la producció, perquè la seva quota representa un percentatge de la producció anual de Tres Cadires. També són corresponsables amb la distribució, perquè assumeixen el 50% del cost de l'enviament o les recullen directament a l'assemblea oberta.
Què espereu de les persones que vulguin formar-ne part?
N'esperem dues coses: en un primer lloc, que se'n facin perquè creuen en el projecte més enllà del vi de nous en si. És a dir, com a sistema de distribució ja ens serveix molt, perquè arribem a tot arreu. Però comptem que ho fan perquè valoren el que hi ha més enllà del producte en si. I confiem que s'animin a participar dels espais de decisió que obrirem per a elles. De moment ens hem marcat l'assemblea oberta, però no descartem obrir espais virtuals de participació a través de correu electrònic, per així recollir més opinions i no requerir sempre de la presència personal.
Quina és la filosofia de consum que promoveu des de la Cooperativa Tres Cadires? En quin sentit la creació de la Comunitat Corresponsable pot fomentar aquesta altra forma de consum?
Tres Cadires apostem per un consum transformador. Un consum col·lectiu i implicat. Polític al final. Per començar cal consumir productes de proximitat i produir-los posant les persones, i no el capital, al centre. Però si les productores es veuen obligades a utilitzar els canals habituals de distribuïdors capitalistes, economies d'escala i bonificacions per volum de compra, llavors no estem transformant de veritat. Cal construir un sistema de distribució de l'economia alternativa (ens consta que s'hi està treballant des de diversos àmbits) i buscar alternatives de venda directa quan això no és possible. A més, cal que les consumidores s'empoderin, s'organitzin i siguin conscients del poder que tenen. Que s'impliquin amb les productores i que alhora puguin dir la seva com a l'esglaó clau que són. I la Comunitat Corresponsable vol ser el nostre petit gra de sorra en aquest sentit. Si les consumidores s'impliquen amb la producció, no creieu que han de poder decidir sobre aquesta?
Afegeix un nou comentari