Anna Nebot: "Compartir l'amor per la natura fa que acabi creant-se una relació d'amistat"

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Anna Nebot és una propietària amb un acord de custòdia per la conservació de la natura i la biodiversitat Font: Aigua Natura
Anna Nebot a la finca d'Aiguanatura
Un grup de voluntariat ambiental a la finca d'Aiguanatura Font: AiguaNatura
Un grup de voluntariat ambiental a la finca d'Aiguanatura Font: AiguaNatura
Anna Nebot té un acord de custòdia a la finca d'Aiguanatura amb l'entitat ambiental Graellsia, per la conservació de la biodiversitat Font: Graellsia
Anna Nebot té un acord de custòdia a la finca d'Aiguanatura amb l'entitat ambiental Graellsia, per la conservació de la biodiversitat Font: Graellsia

Anna Nebot: "Compartir l'amor per la natura fa que acabi creant-se una relació d'amistat"

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

A un racó de les Terres de l'Ebre l'Anna va iniciar un projecte aqüicultura sostenible, i va signar un acord de custòdia amb l'entitat Graellsia, que hi sol actuar amb voluntariat.

A Alfara de Carles, al Parc Natural dels Ports, Anna Nebot va engrescar-se en la recuperació d'un espai que havia estat una piscifactoria intensiva. Volia transformar-lo en un projecte d'aqüicultura sostenible, compromès amb la conservació dels valors naturals i paisatgístics. Avui a Aiguanatura s'hi crien peixos de qualitat, en equilibri amb l'entorn. Van destinats a la pesca responsable, al consum i a l'educació. També es col·labora amb la Generalitat criant peixos per repoblacions i desenvolupant la cria en captivitat d'espècies autòctones, com la truita autòctona mediterrània, el barb de l'Ebre, el barb cua-roig i la bagra.

El 2015 van iniciar una col·laboració amb l'entitat ambiental de les Terres de l’Ebre Graellsia, que es va formalitzar en un acord de custòdia amb l’objectiu de treballar conjuntament la defensa de la biodiversitat i sostenibilitat del barranc de la Conca i l’Ullal.

'La finca és molt gran i amb punts molt bonics, som al Parc Natural dels Ports i a la Xarxa Natura 2000. Graellsia ens va ajudar molt amb la seva experiència el coneixement del territori. Han vingut moltes vegades amb grups de voluntaris i voluntàries, i ens han ajudat a recuperar l'entorn de les fonts, a recuperar basses i a fer seguiment de libèl·lules i ratpenats' ens explica Anna.

Aiguanatura vol ser un espai lúdic i educatiu al voltant de la fauna íctica, una gran desconeguda per la majoria de persones. 'Volem ser un projecte molt pedagògic i sobretot obert, per ensenyar el món de l'aqüicultura; amb Graellsia fem moltes activitats d'educació ambiental, també de pesca sostenible o fins i tot esquilem ovelles de forma tradicional"

Un grup de voluntaris i voluntàries va restaurar una bassa on estan recuperant truites autòctones. 'Estic molt agraïda amb les persones que han vingut. Rebem molt positivament els voluntaris i voluntàries que s'han apropat amb gran interès. Alguns han desenvolupat projectes de recerca per l'escola o els estudis, i altres han volgut venir per aprendre i ajudar, i s'ha creat una relació d'amistat. L'entorn d'Aiguanatura és molt bonic i crec que la seva bellesa es trasllada a les relacions que s'hi creen", ens explica l'Anna amb entusiasme. Avui, algunes de les persones voluntàries, formen part de l'equip.

En els períodes durant els quals no hi ha activitat oberta, el contacte amb la gent es troba a faltar. 'Tens alguna cosa en comú amb els i les qui venen a fer voluntariat, l'amor per la natura i per recuperar la biodiversitat, i crec que per això s'acaba creant una relació d'amistat. El fet de compartir és el més bonic. "

El voluntariat ambiental en espais naturals és molt agraït, com és el cas del voluntariat ambiental amb Graellsia a Aiguanatura. 'És un espai bell i agradable, on corre l'aigua i l'aire, i hi ha frescor, aquí que a l'estiu tenim temperatures molt altes! A la gent li feia pena veure com estava abans, i és bonic veure com es recupera amb l'ajuda de persones'.

Afegeix un comentari nou