Anuncis d’alimentació que són "Mentida Podrida"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Captura del vídeo de "Mentida Podrida" Font: Justícia Alimentària
Captura del vídeo de "Mentida Podrida" Font: Justícia Alimentària

Anuncis d’alimentació que són "Mentida Podrida"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Justícia Alimentària destapa els reclams enganyosos més utilitzats en publicitat alimentària.

Fet a casa, natural, artesà, autèntic, tradicional, com abans, sa, ... Nombroses marques utilitzen aquest tipus de reclams sense cap tipus de fonament, de manera il·legal, o bé aprofitant un camí normatiu inexistent, fent creure a les persones consumidores qualitats que no són reals.

L’associació Justícia Alimentària té activa una campanya per denunciar com algunes marques alimentàries utilitzen la publicitat de manera enganyosa per al públic consumidor. L’ús d’etiquetes no regulades o conceptes lliures de normativa deixa un marge ampli per posar als envoltoris conceptes com, a més dels ja mencionats, «casolà», «light», «enriquit amb», «de temporada», «0%». Així, aliments que basen la seva publicitat en reclams de salut, se’ls hi atribueixen propietats funcionals i fins i tot «miraculoses».

Només quatre aliments estan catalogats com a «tradicionals» a l’estat espanyol.

Només quatre aliments estan catalogats com a «tradicionals» a l’estat espanyol i estan estrictament regulats. La resta són falsos. També està regulada la producció «artesanal» i, per tant, l’ús d’aquesta etiqueta en productes que no es cenyeixen a la legalitat són il·legals.

Tanmateix, el terme «sa» només hauria de ser utilitzat com a reclam publicitari si va acompanyat d'una declaració de propietats saludables. No està regulat, en canvi, el terme «casolà», que segons l’entitat, hauria de reservar-se únicament a la producció alimentaria de petita escala i venta local. També està exempt de normativa l’ús del «0%», que és eteri de contingut. I el gran clàssic, el producte «light», que no és garantia de saludable. Simplement és un 30% menys calòric que el producte original.

Uns vídeos fan mofa de com s’enganya al públic consumidor sobre la llet enriquida amb nous i omega 3 i el pa 100% natural. Justícia Alimentària és una associació que vol canviar el sistema agroalimentari actual, "que oprimeix i expulsa les comunitats rurals i destrueix el medi ambient". Incideix en les polítiques públiques per posar fre a l’agroindústria i defensar la sobirania alimentària.

Afegeix un comentari nou