Boscos terapèutics a Collserola

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Boscos terapèutics a Collserola

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Els efectes beneficiosos dels boscos de Collserola es transformaran en autèntics itineraris terapèutics.

Per a molts habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, la serra de Collserola és ja terapèutica, en quant representa una connexió amb la natura en un entorn fortament urbanitzat. A partir de l’any vinent, a més a més, l’entitat ambiental Accionatura desenvoluparà itineraris en boscos del Parc Natural, per a poder realitzar els "banys de bosc", segons les indicacions de la metodologia del Shinrinyoku.

Protecció de la biodiversitat i promoció de la salut

Algunes parcel·les forestals del Parc Natural, podran seguir la seva evolució natural, és a dir, es realitzarà una gestió sense intervenció, amb un elevat grau de naturalitat i baixa empremta humana. L'objectiu prioritari és el de la conservació de la biodiversitat i del paisatge i l’afavoriment de la dinàmica natural, en la Serra de Collserola, espai de la Xarxa Natura 2000, protectora de la biodiversitat d’hàbitats i espècies a Europa.

Precisament els boscos madurs aporten efectes beneficiosos sobre l’organisme, motiu que permetrà dissenyar a Collserola els anomenats itineraris terapèutics.

Un bany de bosc

Cal notar que les passejades pel bosc tenen l’objectiu d'impregnar-se de l’ambient i de les substàncies que les comunitats vegetals emanen. Per això, es tracta de caminades breus, sense presses, amb parades i respiracions, en tranquil·litat, sense impactes acústics, per tal de poder escoltar, tocar i sentir les aromes del bosc. No es tracta doncs de fer exercici intens sinó de submergir-se en un autèntic “bany de bosc”. Tothom pot fer “shinrin-yoku”. Acciònatura i el projecte Selvans tenen previst establir col·laboracions amb hospitals i centres de salut per afavorir l'ús terapèutic dels banys de bosc en alguns tipus de malalts.

Primeres propostes a Collserola

La iniciativa a Collserola és fruit d’un conveni de l’entitat Acciónatura amb la Diputació de Barcelona, i amb el Parc de Collserola. El projecte implicarà 4 rodals de boscos, en els sectors de Can Cuiàs, la Font Vella, la Font de Canet i Can Bornis, que seran alhora susceptibles de formar part a la Xarxa de Boscos d'Evolució Lliure, impulsada pel recentment creat Observatori de la Biodiversitat de Catalunya.

Afegeix un comentari nou