Àmbit de la notícia
Ambiental

'Braser de Sabers', un portal de recursos educatius per la justícia climàtica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Entrepobles i Edualter impulsen 'Braser de sabers', un nou espai que recull recursos útils per a les docents.
    Entrepobles i Edualter impulsen 'Braser de sabers', un nou espai que recull recursos útils per a les docents. Font: Entrepobles / Edualter
  • La guia s’ha elaborat arran de l’exposició ‘Humoràlia SOS Clima’.
    La guia s’ha elaborat arran de l’exposició ‘Humoràlia SOS Clima’. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
  • La sisena edició de la Mostra d’Humor Gràfic Humoràlia ha escollit el canvi climàtic com a tema principal i la guia sorgeix com a material complementari a l'exposició.
    Els recursos estan separats en dues categories temàtiques: recursos enfocats a entendre l’emergència climàtica i propostes d'acció. Font: Llicència CC Unsplash Font: Llicència CC Unsplash

Impulsat per Entrepobles i Edualter, i destinat sobretot a la comunitat educativa, la iniciativa aplega propostes per treballar les causes de l'emergència climàtica i les principals problemàtiques socioambientals del món actual.

Justícia climàtica, biodiversitat, refugiades climàtiques, ecofeminisme, decreixement, defensores dels drets humans... Al voltant de l'emergència climàtica hi ha tota una sèrie de temàtiques i conceptes que són imprescindibles de conèixer en l'actual context en el qual ens trobem. Per aprofundir en elles, moltes entitats socials, ambientals i de cooperació posen a l'abast de la societat recursos que permeten treballar aquestes temàtiques en diversos àmbits, a través de guies, tallers, exposicions, videofòrums i altres activitats.

Per tal de recopilar els recursos educatius existents al voltant de la crisi climàtica, i posar-los en obert a disposició de la comunitat educativa, Entrepobles i Edualter impulsen 'Braser de Sabers'. Es tracta d'un nou portal web que recull material per treballar les causes de l'emergència climàtica i les principals problemàtiques socioambientals del món actual, així com propostes per fer activitats per implicar l'alumnat en el disseny i el desenvolupament d'accions per fer-hi front.

L'espai és obert a tothom, però principalment es dirigeix a les docents interessades a treballar la justícia climàtica amb l'alumnat, oferint-los una àmplia diversitat de recursos i materials educatius de diversos formats, i adaptats a diferents nivells d'educació, tant formal com no formal. Per facilitar la cerca del material, les propostes estan classificades per temàtica, etapa educativa, idioma, temps de treball i format

Aquesta iniciativa es troba emmarcada dins del projecte 'En temps d'emergència importa encara més la coherència', que desenvolupen Entrepobles i Ecologistes en Acció, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, amb el qual es promou, a través de sectors clau de la societat civil i del govern de la ciutat de Barcelona, l’impuls i implementació de respostes adequades i urgents a la situació actual. Una de les línies de treball per abordar la incidència de l’emergència climàtica és l'educació.

Des d'Entrepobles destaquen la importància que pot tenir la comunitat educativa a l'hora d'impulsar canvis estructurals i socials que permetin dirigir-se cap a un decreixement del consum i la producció global i una redistribució radical de la riquesa. "L'educació és una de les branques essencials per dur a terme aquest canvi cultural necessari en el context de transicions justes, inclusives i decolonials", manifesta la tècnica d'educació per la justícia global d'Entrepobles, Natàlia Riera.

La iniciativa també va en línia amb la tasca que fa l'Eix d'Educació de Lafede.cat, de la qual formen part Entrepobles i Ecologistes en Acció, al voltant del repte de l'aplicació del nou currículum. "Juntament amb Edualter, ens sumem a la seva feina recopilant tot aquest bagatge, amb infinitat de material de qualitat, desenvolupat sobretot per entitats de cooperació i solidaritat, per generar més sinergies amb la comunitat educativa en aquest procés tan necessari de transició ecosocial", afirma Riera. 

Un espai de sinergies

L'objectiu és que el portal esdevingui un espai de sinergies per a la comunitat educativa, un espai on compartir recursos, aprenentatges i reflexions per fer front col·lectivament la crisi climàtica i caminar cap a models socials, polítics, econòmics i culturals més justos, democràtics i sostenibles. "Volem crear comunitat entre moviments socials, centres educatius, d'educació adreçada a persones adultes i en el lleure, amb espais de trobada i reconeixement per adaptar les propostes d'aprenentatge amb el repte del nou currículum escolar", considera Riera.

"Aquest nou currículum permet als centres escolars una franja de gestió autònoma amb continguts i propostes dissenyades amb la col·laboració d'agents externs, com ara entitats", explica Riera. En aquest marc, 'Braser de Sabers' recull "recursos al voltant de temàtiques, amb una perspectiva d'activisme i mobilització social, que creiem que poden entrar en aquesta franja que representa un 13% de les hores lectives del currículum de secundària", afegeix. 

Ara per ara, a 'Braser de Sabers' hi ha disponibles un conjunt de materials imprescindibles per treballar les temàtiques al voltant de l'emergència climàtica. No obstant això, tal com assenyala la tècnica d'Entrepobles, el portal és un espai viu, que es nodrirà amb nous materials de col·lectius amb els quals ja s'han teixit aliances. També s'accepten propostes de les entitats. "Volem que tingui molta vida, amb una comunitat activa, i que sigui utilitzada per educadores professionals i docents, que sàpiguen que estem aquí per teixir aquestes aliances i articulacions de treball", assenyala.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari