Àmbit de la notícia
Ambiental

Campanya #VerdOFals: combatre i conscienciar sobre el greenwashing de les multinacionals

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal de la campanya és conscienciar i dotar d'eines a les consumidores perquè detectin les marques que utilitzen l'estratègia del blanqueig verd.
    L'objectiu principal de la campanya és conscienciar i dotar d'eines a les consumidores perquè detectin les marques que utilitzen l'estratègia del blanqueig verd. Font: Llicència CC Unsplash
  • La campanya consta de diverses accions, entre elles la divulgació de material gràfic que exemplifiqui casos de greenwashing.
    La campanya consta de diverses accions, entre elles la divulgació de material gràfic que exemplifiqui casos de greenwashing Font: Llicència CC Unsplash
  • Han engegat #VerdOFals en un període proper al Black Friday i Nadal, èpoques en les quals el consumisme es dispara.
    Han engegat #VerdOFals en un període proper al Black Friday i Nadal, èpoques en les quals el consumisme es dispara. Font: Llicència CC Unsplash

LaCoordi, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Justícia Alimentària, Finançament Ètic i Solidari (FETS) i Opcions impulsen una campanya divulgativa per dotar d’eines a la ciutadania per detectar accions de greenwashing.

Els darrers anys, a causa de l’agreujament generalitzat de la crisi global de subministraments, de la situació d’emergència climàtica i de les dificultats socials generades per la pandèmia a escala mundial, l’estratègia comercial greenwashing o blanqueig verd, que busca ocultar els impactes negatius de les grans empreses, sobretot, cap al medi ambient, ha augmentat considerablement.

Per combatre aquest context actual, LaCoordi, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Justícia Alimentària, Finançament Ètic i Solidari (FETS) i Opcions han engegat la campanya #VerdOFals, amb l’objectiu de divulgar i conscienciar la població sobre les pràctiques fraudulentes de les marques.

Una falsa imatge de sostenibilitat

“Grans multinacionals volen rentar-se la cara. Asseguren que duen a terme accions sostenibles les quals només representen, per exemple, un 1% de tota la seva producció”, explica Maria Fernandez, coordinadora de la campanya per part de LaCoordi. Afegeix que: “Aquest és el motiu de treure la campanya, per crear pensament crític, ‘és verd o és fals tot això que estem veient?’”.

Les organitzadores de la campanya consideren que a causa de les abundants economies i de les campanyes de publicitat que mouen les grans empreses, per a la ciutadania és complicat detectar el que realment és pràctic i útil, per prendre decisions realment sostenibles.

Divulgar maneres de detectar el greenwashing

La campanya engloba un seguit d’accions. Per una banda, l’elaboració de dos pòdcasts per desemmascarar i posar sobre la taula les pràctiques de greenwashing que s’estan produint als sectors de la banca i alimentari. Per altra banda, es fa una crida a la ciutadania perquè comparteixi a través de les xarxes socials, amb el hashtag #VerdoFals, accions sospitoses de grans marques.

Al llarg de les setmanes també es publicaran materials gràfics per visibilitzar algun cas de greenwashing i eines i consells perquè les consumidores puguin detectar-ho, a més d’actuacions i alternatives que es poden dur a terme per evitar-lo i combatre’l. “La idea és conscienciar la ciutadania perquè no es deixin enganyar. No tot el que és verd és sostenible, ni tot el que és sostenible és real”, afirma Fernandez.

La cooperativa La Marea ha col·laborat amb la campanya amb l’elaboració d’un dossier d’anàlisi dels principals bancs espanyols de l’ÍBEX35 i de cinc empreses d’alimentació: El Pozo, Mercadona, Carrefour, Danone i Puleva. “Volem explicar un seguit de tècniques que duen a terme les empreses per semblar sostenibles”, expressa Maria Fernandez.

Maneres d’ocultar els impactes mediambientals

La majoria de multinacionals financen i encarreguen informes de certificació a professionals favorables de la seva activitat. La utilització d’etiquetatges i segells ‘verds’ és comuna, elaborats per les mateixes empreses sense cap mena de validesa. A més, crear productes de color verd és una tècnica per donar la falsa sensació a la consumidora que allò que compra és sostenible i ecològic.

“Amb tot això, aconsegueixen que, per la persona consumidora, sigui difícil distingir els productes conscients i ecològics. Cal estar informant-se tota l’estona del que hi ha darrere”, afegeix la coordinadora de la campanya.

En el cas de les empreses bancàries, l’ús de tècniques de greenwashing encara ha augmentat més a causa de les subvencions dels pressupostos Next Generation. “Molts volen rebre aquests diners i emprenen accions ‘sostenibles’, però el gruix del negoci continua produint un impacte mediambiental o social”, detalla Maria Fernandez.

Les alternatives

Des de LaCoordi presenten diferents opcions amb objectius de negoci realment sostenibles i centrats en la vida de les persones i el planeta. En termes de finançament, es pot comptar amb les banques i assegurances ètiques, com és el cas de Diner Ètic, un portal que, segons les necessitats personals, assessora i escull la millor opció per a casa cas.

Pel que fa a l’alimentació, és interessant fixar-se i assegurar-se que el producte contingui un segell verificable, com els cinc de Comerç Just, els quals revisen i analitzen exhaustivament a través d’auditories externes a les empreses. Comprar productes de circuits curts, provinents de cooperatives de consum, mercats de pagès o botigues de barri és una bona alternativa.

“També ens hem d’assegurar que no només sigui sostenible a escala mediambiental sinó també socialment”, detalla Fernández, és a dir, que les persones productores o treballadores d’aquella empresa en concret tinguin unes condicions laborals dignes i uns sous justos.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari