Cap de setmana de platja, recollides de residus i 'good karma'

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Good Karma Projects anima a qualsevol associació, empresa o particular a organitzar una recollida de residus. Font: Good Karma Projects
Good Karma Projects anima a qualsevol associació, empresa o particular a organitzar una recollida de residus. Font: Good Karma Projects
Foto de família durant una de les activitats de recollida de residus de l'entitat. Font: Good Karma Projects
Foto de família durant una de les activitats de recollida de residus de l'entitat. Font: Good Karma Projects
Des de l'entitat es col·labora amb les aplicacions MARNOBA i eLitter per tal de fer una classificació molt més especifica dels residus. Font: Good Karma Projects
Des de l'entitat es col·labora amb les aplicacions MARNOBA i eLitter per tal de fer una classificació molt més especifica dels residus. Font: Good Karma Projects

Cap de setmana de platja, recollides de residus i 'good karma'

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Good Karma Projects impulsa una campanya per animar a entitats, empreses i particulars a organitzar accions de recollida de residus a les platges d'arreu del territori de l'11 a 13 d'agost.

L'estiu és un moment esplèndid per gaudir dels espais naturals que ens ofereix el nostre territori. Platges, muntanyes, rius o boscos, s'omplen de persones que aprofiten les seves vacances per connectar amb la natura. Però també és un moment idoni per conscienciar-nos sobre l'estat dels espais naturals, entorns que cal conservar pels molts impactes que pateixen provocats, sobretot, per l'ésser humà. Concretament, anar a la platja, ens permet veure, de primera mà, la gran quantitat de residus que hi ha abandonats, tant a la sorra com a l'aigua.

Amb l'objectiu de conscienciar la població a través d'accions a les platges, Good Karma Projects, una entitat que promou projectes educatius i de conscienciació mediambiental, amb especial incidència en la problemàtica presència del plàstic al mar Mediterrani, impulsa la campanya #CleanUpGoodKarma. Es tracta de la segona edició d'una campanya que anima a associacions, empreses i particulars a organitzar accions de recollida de residus a les platges d'arreu del territori de l'11 a 13 d'agost.

L'objectiu de la campanya és el d'organitzar el màxim nombre de recollides de residus per tal de conscienciar com més gent millor sobre l'estat de les platges. I és que, tal com assenyala un dels dos fundadors de l'entitat, l'Albert Font de Rubinat, les recollides de residus no només són accions de neteja, sinó que, sobretot, serveixen per sensibilitzar. "S'ha d'anar a la font del problema i la solució implica reduir la generació de residus. Està molt bé poder netejar un espai natural que està ple de residus, però volem que es vegi que la intenció és el fet de conscienciar", explica.

"La gent que hi participa, sincerament, canvia. Quan s'acosten a recollir i veuen tots aquests residus, alguns molt sorprenents, i van veient que un espai que semblava net no ho està tant, tot això els canvia. Però no només a ells, sinó també al seu entorn, ja que aquest missatge el traslladen a la resta", considera Font de Rubinat.

Objectiu: arribar a les 300 recollides de residus

Des de l'entitat fan una crida a l'acció a dur a terme i inscriure les activitats al web de l'entitat. Per tal d'afavorir la seva organització, Good Karma Projects posa a disposició, d'aquelles persones o organitzacions interessades a dur a terme les accions, la seva experiència i les eines necessàries per organitzar-les, com ara una guia de l'organitzadora amb totes les instruccions bàsiques. "Nosaltres donem facilitats perquè siguin milers de persones les que participin, allà on siguin i quan vulguin", diu Font de Rubinat.

De moment, hi ha una vintena de recollides de residus inscrites pel cap de setmana de la campanya. "Sabem per experiència que moltes altres recollides de residus encara s'apuntaran a última hora durant aquests dies", explica. Fins al moment, Good Karma Projects ha organitzat un total de 255 recollides de residus en les quals s'han involucrat 4.627 persones. L'objectiu, manifesten, és arribar a les tres-centes recollides de residus al setembre, un objectiu cada cop més a prop, tenint en compte que hi ha altres recollides de residus inscrites fora de dates de la campanya.

Paral·lelament, a través de les recollides de residus les participants també contribueixen amb ciència ciutadana. "Col·laborarem amb les aplicacions MARNOBA i eLitter gràcies a les quals ara dediquem més esforç a la part de ciència ciutadana. Quan conclouen les recollides, el que fem és una classificació dels residus de manera molt més específica que abans. Això ens permet obtenir dades de valor sobre els tipus de residus més habituals que hi ha a cada platja, i fer comparacions entre zones i estacions de l'any", explica un dels fundadors de Good Karma Projects.

Les entitats, empreses o particulars que estiguin interessades a organitzar una recollida de residus a alguna platja del territori, encara hi és a temps d'inscriure-la al web de Good Karma Projects. D'altra banda, les persones que vulguin participar en alguna d'aquestes accions poden veure totes les activitats que se celebraran aquest cap de setmana a través d'un mapa.

Afegeix un comentari nou