Catalunya dóna suport a un sistema de gestió d'envasos més just i eficient
Comparteix
Del 15 al 25 de setembre, el Retorna Tour ha fet difusió a Barcelona del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos, que busca optimitzar la recuperació de materials.
Milers de barcelonins i barcelonines s'han acostat a la furgoneta del Retorna Tour per conèixer el sistema de dipòsit que proposa un model de gestió de residus més just, net i eficient. El total d'envasos recuperats a Barcelona durant aquesta visita ha arribar fins als 44.568. A més, més de mig miler de ciutadans/es han signat la carta d'adhesió de la campanya Retorna Tour per donar suport explícit a la implantació del SDDR.
Més just, net i eficient
El SDDR és un sistema de gestió d'envasos que associa un valor a cada envàs perquè aquest sigui retornat pel consumidor i reciclat. És doncs, un nou model de recollida selectiva que preveu la devolució en els comerços dels envasos gastats. Està pensat per funcionar paral·lelament als Sistemes Integrats de Gestió (SIG) actuals i només destinat als envasos de begudes, ja que aquests suposen gairebé la meitat del volum del contenidor groc.
Des del Retorna Tour afirmen que el sistema actual és insuficient, ja que el seu percentatge de recuperació és molt baix, sempre per sota del 30-35%. La resta dels envasos acaben en abocadors, legals o il·legals, incineradores, o en el nostre entorn (platges, carrers, places, etc.) amb el consegüent impacte ambiental i visual.
Amb el SDDR tant els comerços com els consumidors/ores paguen un dipòsit per cada envàs, que després recuperen quan el tornen. D'aquesta manera es recull gairebé el 100% dels envasos. Per conèixer més detalls d'aquest sistema, pots llegir la proposta del Retorna Tour.
L'Agència Catalana de Residus vol apostar pel SDDR
El Govern de la Generalitat treballa en la creació de diferents taules de treball per estudiar la viabilitat d'implantar el SDDR. Amb aquestes taules de treball es pretén reunir tots els sectors implicats en la indústria dels envasos, comerç, ecologistes i gremis de recuperació.
Durant el 2011 es vol realitzar una anàlisi de la situació actual i a partir del 2012 començar a parlar amb el Govern espanyol i amb d'altres comunitats autònomes per tal d'implantar aquest model.
Des de l'Agència Catalana de Residus asseguren que és el sistema del futur, ja que el percentatge de recuperació d'envasos augmenta considerablement. De fet, l'experiència d'altres països l'avala.
Afegeix un nou comentari