Clam contra el maltractament i l'ús cruel d’animals en experimentació
Comparteix
Les entitats valoren la sensibilització de la societat respecte a aquest tema i advoquen per reforçar les alternatives, així com els controls als laboratoris que encara avui dia realitzen aquesta atroç pràctica.
Existeix la contradicció que denota que la majoria de la societat rebutja el maltractament animal, defensa els drets dels animals i empatitza amb ells en qualsevol mena d'atac que pateixen, però alhora desconeix que molts dels avenços que s'aconsegueixen, els productes que compren o els medicaments que consumeixen, tenen darrere una sèrie de pràctiques experimentals, d'ètica dubtosa, en les quals els animals són els principals perjudicats en ser usats per comprovar els possibles perills que podria tenir un producte en l'ésser humà.
Les duríssimes imatges del laboratori de Vivotecnia, publicades arran d'una investigació de l'ONG Cruelty Free International, mostren aquest tipus de tortures que avui dia encara pateixen els animals que són usats per experimentació. Puntades de peu, cops amb els punys, insults, burles i altres tipus de maltractament que, per primer cop després de molts anys a l'Estat espanyol, es mostren a través de proves gràfiques pocs dies abans del Dia Mundial de l'Animal de Laboratori, el 24 d'abril.
En els darrers dies, societat i entitats animalistes han anat de la mà a les mobilitzacions per denunciar l'activitat concreta del laboratori de Vivotecnia, però també aquesta pràctica en general, que, mitjançant aquest cas, permetrà a la gent tenir més consciència i sensibilització al respecte, així com el coneixement d'aquesta cruel realitat que abasta des de proves dermatològiques a la infiltració de líquids tòxics directament als ulls d'animals, passant per la inhalació de fum.
Imágenes @CrueltyFreeIntl revelan la violación sistemàtica de las leyes españolas y europeas en el laboratorio de ensayos #Vivotecnia. Firma Petición https://t.co/TXAwC5F9Rp Noticias ADDA https://t.co/qWsO7HTBp7
— Ong ADDA (@ADDAONG) April 10, 2021
Ver video https://t.co/euMdgs8EB0 pic.twitter.com/uVIWWDvQTi
Les entitats animalistes han anat més enllà per denunciar i eradicar el maltractament animal produït en aquesta pràctica que, respectant els drets dels animals, arriba a ser legal. L'experimentació amb animals queda regulada per la Directiva 2010/63/UE del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la protecció dels animals utilitzats per a finalitats científiques. A l'Estat espanyol, el Real Decret 53/2013, de l'1 de febrer, estableix les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació.
Anna Estarán, advocada de la Fundació per l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada), explica que tota pràctica que quedi fora de la legislació esmentada, es consideraria maltractament animal i podria ser investigat per via penal. "Tenint en compte les imatges que s'han vist, hi ha un maltractament físic totalment innecessari per dur a terme l'activitat del laboratori", manifesta l'advocada, que afegeix que "s'ha de complir amb el benestar dels animals, i evitar-ne el patiment en tot moment".
En aquest sentit, Faada, conjuntament amb Anima Naturalis, ha presentat una querella contra Vivotecnia per un delicte continuat de maltractament animal, contra el director de Vivotencia, així com altres encarregats o supervisors que puguin resultar responsables de la investigació que es dugui a terme. D'aquesta manera, en cas de tirar endavant, es convertiria en un dels primers casos d'aquestes característiques a l'Estat espanyol, creant així un precedent molt important per la defensa dels drets dels animals.
Mobilització per eradicar el maltractament animal
Les dades oficials del ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, posen de manifest que la pràctica està més controlada, però que encara persisteix. L'informe de 2019 del departament exposava que s'havien fet 817.742 experiments durant aquell any, menys de la meitat dels que es van reportar una dècada abans, unes xifres en les quals Catalunya és líder en nombre de laboratoris que experimenten amb animales. No obstant això, les imatges de Vivotecnia demostren que encara es produeix un maltractament extrem i sistemàtic.
Aïda Gascón, directora d'Anima Naturalis Espanya, explica que l'any 2013 es va prohibir, a tota la Unió Europea, l'experimentació amb animals amb finalitats cosmètiques, però que es permeten proves de farmacologia, de toxicitat o per a la recerca biomèdica. "Aquestes proves estan permeses, subvencionades i totalment avalades pels diferents organismes de les administracions", destaca.
Gascón denuncia que, segons les imatges, hi ha diferents protocols que l'empresa s'hauria saltat, "més enllà de les burles i l'actitud amb la qual els treballadors i treballadores es prenen aquesta feina tan delicada".
De la mateixa manera que Faada i Anima Naturalis s'han mobilitzat per portar Vivotecnia als tribunals, l'Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals (ADDA), també ha presentat, junt amb Cruelty Free Internacional, una denúncia contra el laboratori pels fers que poden ser constitutius de delicte de maltractament animal. Des de Cruelty Free Internacional. a més, s'ha iniciat un Change.org per tancar les instal·lacions de Vivotecnia. Pots signar la petició en aquest enllaç.
La presidenta d'ADDA, Carme Méndez, qui forma part del Comitè espanyol per a la protecció d'animals utilitzats amb finalitats científics, valora la importància d'unes imatges que "tenen molta rellevància per ser actuals i properes", explica.
El benestar dels animals
Gossos, porcs, conills o ratolins, són alguns dels animals que s'hi poden veure al cruel vídeo que ha destapat Cruelty Free International. Aquests animals, uns 880 aproximadament, encara continuen confinats en gàbies al laboratori. Les entitats han iniciat diverses campanyes per reclamar l'entrega d'aquests animals, amb mobilitzacions com la que tindrà lloc a Barcelona el dissabte 24 d'abril, amb motiu del Dia Mundial de l'Animal de Laboratori.
Vamos a reclamar la entrega de los animales y el cierre permanente de las instalaciones de #Vivotecnia en el Día Mundial del Animal de Laboratorio‼
— Fundación FAADA (@FAADAorg) April 16, 2021
¡No puedes faltar a la concentración #RescateVivotecnia!https://t.co/xrulg2BJ1p pic.twitter.com/aCXAUjKSPq
D'entre els animals maltractats que apareixen al vídeo també hi ha un primat, un animal que es fa servir habitualment en aquests experiments per la seva proximitat amb l'ésser humà. Cristina Valsera, corresponsable del departament de rescat i rehabilitació de primats de la Fundació Mona, lamenta el secretisme que existeix en aquesta pràctica. "Se sap on hi ha un escorxador o una granja, però conèixer on hi ha un laboratori on s'està fent experimentació amb animals és molt difícil, és molt opac i no se'n parla".
La Fundació Mona disposa d'un centre de rescat i rehabilitació prop de Girona envoltat de natura que serveix de llar als primats rescatats i de lloc per comprendre i respectar els animals salvatges. Actualment, el centre rescata animals que provinguin del món de l'espectacle, de particulars o que estiguin en condicions no òptimes en algun zoològic. No obstant això, no es tanquen a acollir animals que vinguin de laboratori. "Crec que hi haurà un canvi de paradigma i cada vegada hi haurà més veus criíiques contra aquesta pràctica", manifesta Valsera.
L'experimentació d'estètica o biomedicina no són els únics camps on utilitzen animals per fer proves. Valsera denuncia que altres experiments, com el que recentment ha realitzat la companyia estatunidenca Neuralink, de la qual és propietari Elon Musk, no compta amb el mateix rebuig. Fa uns dies, l'empresa publicava un vídeo d'un mico jugant a un videojoc, controlat des de la ment, gràcies a un xip implantat en el seu cervell.
"Es ven com a recerca amb l'objectiu que ho utilitzin persones que ho necessiten, però s'estan utilitzant animals. Com viuen tots aquests micos? Val la pena? El problema és que són animals que, per motius obvis, s'assemblen molt a nosaltres i això els afecta negativament: no es respecten els seus drets", denuncia la corresponsable del departament de rescat i rehabilitació de primats de la Fundació Mona.
Sensibilització de la societat
Des de les entitats valoren positivament el canvi que ha patit la societat en els darrers temps en els drets dels animals i l'augment de la sensibilització del maltractament que pateixen. "Veig que en els darrers vint anys hi ha hagut un canvi positiu en la societat, i és una veu critica que se suma a altres moviments, no només de benestar dels animals, sinó també d'ecologisme que agafa molta més importància en un moment com el que estem vivint actualment", explica Valsera.
"Em trec el barret per la gent que s'ha mobilitzat, així com per l'actitud dels mitjans de comunicació, que per una vegada s'han mullat pel tema", valora Valsera des de la Fundació Mona.
A l' #AprènAmbMona d'aquest #Dilluns et donem 5 #Tips contra l'experimentació amb animals
— Fundació Mona (@FundacioMona) April 19, 2021
·
·
·
En el #AprendeConMona de este #Lunes te damos 5 #Tips contra la experimentación en animales
+ info https://t.co/dd3R3fKt3R pic.twitter.com/BZuLBPPLQR
En la mateixa línia s'expressen Aïda Gascón, Carme Méndez i Anna Estarán. "Hi ha molta sensibilització, més de la que creiem. Tot i que la societat no coneix el que passa amb els animals, escàndols com aquest ens serveixen a les entitats animalistes per donar-ho a conèixer", manifesta Méndez, que recorda una enquesta de l'ADDA en la qual el 72% de la ciutadania demanava substituir els experiments animals amb mètodes alternatius, una resposta "sorprenent" inclús per a les mateixes entitats.
De fet, cada cop més, la gent tracta de comprar productes respectuosos amb els drets dels animals, informant-se, ja sigui mitjançant l'etiqueta de benestar animal, o amb els diversos llistats que hi ha a la xarxa sobre les companyies que no experimenten amb animals en cap dels processos. Un d'ells és consumetico.org, un portal que mostra l'anàlisi dut a terme per Anima Naturalis fa uns anys. "És un llistat d'empreses que, per ètica, més enllà de les lleis, van decidir fer servir ingredients que no haguessin de ser testats en animals", destaca Gascón.
Solucions i alternatives
La realitat és que les denuncies i mobilitzacions de societat i entitats semblen tenir, al costat oposat, una indústria poderosa que té resistència a l'aparició d'alternatives a l'experimentació amb animals. No obstant això, d'alternatives n'hi ha, així com casos que demostren que la ciència pot seguir avançant molt ràpidament quan hi ha un pressupost darrere per trobar altres tècniques.
El bloc de l'ADDA, Alternatives a l'experimentació animal, informa dels mètodes experimentals que no utilitzen animals per fer proves, com ara l'ús de cèl·lules i teixits humans, l'ús de sistemes informàtics i tecnològics, o estudis amb voluntaris i voluntàries. "Creiem que les tècniques alternatives són l'única solució, i molts països ja treballen en aquesta línia perquè els resulta més fiable i rigorós", explica la Carme Méndez.
Una altra solució que estan damunt de la taula és l'augment de controls als laboratoris per evitar el maltractament animal, i assegurar una activitat que respecti la legislació actual. La falta de recursos, però, dificulta la realització d'auditories, que moltes vegades són notificades als laboratoris, el qual el evita el factor sorpresa. La directiva europea ja desplega uns teòrics mecanismes, com el comitè ètic que ha de tenir cada empresa, però el cas de Vivotecnia demostra les seves mancances.
I la instal·lació de càmeres a qualsevol espai on hi hagi tracte amb animals? El govern de l'Estat espanyol ja ha anunciat que es modificarà la legislació per obligar als laboratoris que experimenten amb animals a instal·lar sistemes de videovigilància a totes les habitacions on hi hagi animals.
En aquest sentit, Estarán, l'advocada de Faada, destaca la dificultat que comporta poder gravar als laboratoris on existeix la propietat intel·lectual per les diverses proves secretes que moltes empreses no volen que surtin a la llum. "Es poden fer controls amb inspeccions habituals que permetin poder detectar qualsevol mena d'infracció, però gravar als laboratoris, com es fa als escorxadors, és pràcticament impossible", explica Estarán.
Sigui quina sigui la solució, el cas que denuncien les entitats animalistes ha servit per posar el debat a sobre de la taula, i donar a conèixer una realitat que molta gent pensa que ja estava eradicada. És hora d'unir forces, lluitar contra l'ús d'animals per experimentació, i defensar els drets dels animals per torna'ls-hi tot el que ens han donat. És moment de la tolerància zero contra el maltractament animal.
Afegeix un nou comentari