Com erradicar les problemàtiques generades per l’impacte humà als espais naturals protegits

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
El Parc Nacional d'Aigüestortes és un dels espais naturals protegits on s'impartirà el programa Naturalment, per conscienciar de la massificació de la natura Font: Pixabay
El Parc Nacional d'Aigüestortes és un dels espais naturals protegits on s'impartirà el programa Naturalment, per conscienciar de la massificació de la natura Font: Pixabay
La masia de Camadoca a Santa Maria de Merlès funciona com a seu de l'entitat, convertida en centre de conservació de fauna salvatge i educació ambiental.  Font: ADEFFA
La masia de Camadoca a Santa Maria de Merlès funciona com a seu de l'entitat, convertida en centre de conservació de fauna salvatge i educació ambiental. Font: ADEFFA
Bosc Verd - EdC denuncia que la mala gestió hídrica del riu Foix està causant la mort de milers de peixos. Font: Bosc Verd - EdC.
S’han elaborat dotze vídeos, cadascún d'ells sobre una temàtica específica relacionada amb un problema. Font: Bosc Verd - EdC.

Com erradicar les problemàtiques generades per l’impacte humà als espais naturals protegits

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

El projecte 'Naturalment', creat per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona, neix amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la conservació dels espais naturals.

Els parcs naturals de Catalunya han viscut un procés de massificació al llarg dels anys, fet que va augmentar encara més amb l’impacte de la pandèmia i l’aixecament de les restriccions i el confinament. Un gran nombre de persones visiten aquests espais naturals protegits, circumstància de la qual en deriven un seguit de problemàtiques que degeneren directament els ecosistemes i biodiversitat d’aquests territoris de natura.

És a partir de l’afluència de persones als espais naturals i el ventall de comportaments inadequats d'aquestes que neix el projecte 'Naturalment', de la mà de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA). Una iniciativa d’educació ambiental que consisteix a difondre, conscienciar i explicar els efectes negatius de l’afluència de persones als parcs naturals i les actituds que tothom hauria d’adoptar a l’hora de visitar aquests espais, per minimitzar l’impacte humà.

Recursos audiovisuals per generar impacte

S’han elaborat una sèrie de recursos per arribar al màxim de persones possibles: dotze vídeos de curta durada, cada un d’ells tractant una temàtica específica concreta relacionada amb un problema. Estan disponibles en cinc idiomes, català, castellà, francès, anglès i aranès, i els protagonitza la Tura, un personatge il·lustrat que educa i explica la situació actual i els comportaments adequats que les persones haurien de tenir.

A més, des d’ADEFFA han creat una aplicació pel mòbil, que es pot utilitzar sense cobertura, per tal de visualitzar els vídeos just en el punt exacte de naturalesa on es trobi la persona. “Segons la localització, es poden anar mirant els vídeos pertinents”, afirma Núria Valls, directora de projectes de conservació d’ADEFFA. A les xarxes socials del projecte també s’hi pot trobar aquest material.

Per últim, es pot trobar una secció d’activitats per a famílies o per desenvolupar a l’aula, que treballen aquests conceptes i problemes. L’objectiu principal del projecte és implicar les persones, sobretot en la conservació de la natura.

De moment, els indrets on s’ha implementat 'Naturalment' són: els Parcs Naturals del Cadí-Moixeró, Alt Pirineu, Ports de Beseit, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els espais de Xarxa Natura 2000 de la Vall d’Aran i de la Riera de Merlès. En total, hi ha fins a quatre-cents llocs senyalitzats amb el cartell del projecte i díptics per a informar-se. “Per posar els rètols als parcs hem hagut de parlar amb els gestors perquè ens expliquin quins problemes hi ha a cada lloc”, explica Valls.

Dotze vídeos és igual a dotze problemes detectats

“Per detectar les problemàtiques, nosaltres vam parlar amb els gestors dels espais naturals protegits”, afirma la directora de projectes de conservació d’ADEFFA, i afegeix que totes les temàtiques són fets reals, els que es detecten des dels espais naturals protegits.

Núria Valls ens explica quins són aquests efectes negatius detectats: la manca de silenci i el soroll excessiu en aquests espais, sense mostrar respecte per la fauna, que viu situacions d’estrès. La quantitat de deixalles que es troben i els riscos d’incendi, contaminació i molèsties que provoquen.

Els banys als rius, gorgs i estanys d’alta muntanya, pràctiques molt populars entre les visitants, sobretot en època de bon temps, que comporten una degradació i destrucció dels ecosistemes molt important. De fet, banyar-se a estanys d’alta muntanya està prohibit, ja que són ecosistemes molt fràgils: “No són piscines. Només cal que una persona pengi a les xarxes socials que està fent una il·legalitat perquè moltes altres la segueixin”, destaca Valls.

A aquests comportaments el segueixen les molèsties a la fauna i la flora. “És il·legal capturar qualsevol tipus d’animal si no es té un permís específic”, explica la directora de projectes de conservació d’ADEFFA. Cal respectar la propietat privada, sense deixar tanques obertes perquè el ramat s’escapi, ni trencar material utilitzat per la pagesia, ni trepitjar els seus conreus i prats, ni fer-se fotografies amb els animals de granja.

Les visitants han d’aparcar els vehicles als llocs i espais adaptats, no deixar-los envaint camins de terra o espais de natura, sobretot les autocaravanes o furgonetes camperitzades, a més de circular vehicles només per les zones permeses. L’acampada està prohibida o regulada als espais naturals protegits, s’ha de tenir en compte la normativa establerta.

Per últim, els gossos i animals de companyia no poden anar deslligats per aquestes zones, ja que poden provocar molèsties a la fauna. I és imprescindible seguir els itineraris marcats, no es poden trepitjar molleres, aiguamolls d’alta muntanya, ni tarteres… provoca una pèrdua de l’ecosistema important.

Projecció de futur

“La intenció és, si podem, estendre-ho a tots els parcs de Catalunya i, als llocs de mar, per exemple, fer una temàtica específica”, declara Valls. Aquest projecte es du a terme gràcies a la línia d’ajuts dels Espais Naturals Protegits de la Generalitat de Catalunya, del Departament d’Acció Rural i Educació Ambiental. A partir de l’abril, es faran presentacions als parcs amb sessions de voluntariat ambiental, per acabar de difondre el projecte i implicar a tanta població com es pugui.

Afegeix un comentari nou