Crida per salvar una fageda d'alt valor ecològic

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Albert Bosch correrà la ultramarató de 250 km al desert del Gobi, a Mongòlia, per salvar la fageda de Milany i atraure l'atenció a la necessitat de preservar els boscos madurs. Font: Albert Bosch Albert Bosch correrà la ultramarató de 250 km al desert del Font: Albert Bosch
Albert Bosch correrà la ultramarató de 250 km al desert del Gobi, a Mongòlia, per salvar la fageda de Milany i per la preservarvaació dels boscos madurs
La fageda de Milany és un bosc madur d'alt valor ecològic Font: Joan Masdeu on flickr
La fageda de Milany és un bosc madur d'alt valor ecològic Font: Joan Masdeu on flickr
SaveaForest és una campanya de solidaritat per la natura impulsada des de l'Associació Selvans i Albert Bosch Font: Save A Forest
SaveaForest és una campanya de solidaritat per la natura impulsada des de l'Associació Selvans i Albert Bosch Font: Save A Forest
La superfície de bosc madur a Catalunya oscil·la entre el 5 i el 10%. Font: Associació Selvans
La superfície de bosc madur a Catalunya oscil·la entre el 5 i el 10%. Font: Associació Selvans

Crida per salvar una fageda d'alt valor ecològic

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El de Milany és un bosc de faigs de més de 40 metres d'alçada i més de 200 anys, que es troba a la comarca del Ripollès. Albert Bosch correrà la Gobi March per recaptar fons per la campanya 'Save a forest' amb la finalitat de protegir-lo.

Hi ha boscos de conte, aquells on imaginem les llegendes, els que apareixen en les pel·lícules... Són boscos centenaris, o el que s'anomena tècnicament, boscos madurs. En ells els arbres han tingut temps de créixer, desenvolupar-se, interactuar amb les altres espècies vegetals i animals, madurar i crear ecosistemes complexos i rics en biodiversitat. Són els boscos d'alt valor ecològic, que actuen com a reservori de biodiversitat, capten diòxid de carboni, i aporten incomptables serveis ecosistèmics, és a dir, beneficis de la natura a la societat.

Podran els nostres fills gaudir de boscos madurs a Catalunya?

No en tenim molts de boscos madurs a Catalunya, i la seva protecció no està sempre garantida. Dos terços del territori català són massa forestal, al voltant d'un 40% constituïda per boscos. Però la gran majoria són boscos joves, i només al voltant d'un 5%, boscos madurs.

Una diagnosi del Centre de Recerca Ecologica i Aplicacions Forestal (CREAF) proposa 150 boscos singulars de Catalunya per deixar-los a dinàmica natural, amb la finalitat de recuperar boscos madurs amb els anys.

Aquesta és també la missió de l'Associació Sèlvans, que s'ha proposat protegir 65.000 hectàrees de boscos d'alt valor ecològic a Catalunya.

El bosc de Milany està catalogat per l'associació com a prioritari. És una fageda singular, d'arbres centenaris, d'alçades 30 i 40 metres. Es troba entre la Garrotxa i el Ripollès, a un espai que forma part de la Xarxa Natura 2000, no gaire lluny de Sant Joan de les Abadesses, on va néixer l'esportista i aventurer Albert Bosch.

Una aventura solidària per salvar un bosc

"Hem d'aprendre a ser solidaris amb la natura, perquè sense natura no hi ha vida", ens explica Albert Bosch pocs dies abans de partir per la seva aventura, la Gobi March a Mongòlia, que se celebra del 28 de juliol al 3 d'agost.

"Hi ha moltes expedicions i activitats esportives amb finalitats solidàries. Totes tenen com a marc la natura, però poques, massa poques, recorden ser solidàries amb ella. Vull que aquest repte esportiu serveixi per protegir una part dels territoris més amenaçats i amb més valor ecològic del nostre país, com són els boscos madurs."

25.000 € per salvar 250.000 m² de bosc

La campanya té l'objectiu de salvar 25 hectàries de bosc, la unitat mínima per a fer una reserva. Amb 1 €, es pot salvar 100 m² durant 1 any, i amb 25€ durant 25 anys. 25.000 € permeten protegir el bosc 10 anys. A través de Saveaforest es poden fer aportacions. Cadascú pot decidir quants metros protegir, o com compensar el propi impacte ambiental.

"La natura té uns processos llargs, i això esdevé un hàndicap en les donacions per causes ambientals". Però la natura també està a la base de la salut, tal com diu Jaume Hidalgo de l'associació Sèlvans, sense una natura sana, com la que representen els boscos madurs, no hi pot haver una vida sana. "No es tracta només de donar resposta per fer front a una emergència, sinó d'actuar per la natura de forma preventiva", explica Albert Bosch.

Una fita inspiradora per a un objectiu concret

L'aventurer apel·la a passar de la consciència a l'acció compromesa, i explica com ell va fer aquest pas endavant durant una ascenció a l'Himàlaia, en observar la degradació de l'entorn causada per les expedicions.

'No només es tracta de dir paraules maques i frases inspiradores: cal transformar-ho en accions concretes. He corregut l'Ultra Clean Marathon, per conscienciar sobre els residus. Ara correré 250 Km, 250.000 m, un per cadascun dels m² que cal protegir, i vull aprofitar la visibilitat de l'esdeveniment de la Gobi March per conservar el bosc de Milany i atraure la mirada sobre els boscos madurs".

Estendre la solidaritat per la natura

Darrerament veiem la gent jove reclamar una major acció en defensa del planeta, però la solidaritat amb la natura encara costa. "El problema de la solidaritat amb la natura és que t'implica fer canvis a la teva vida, apel·la directament als teus hàbits. Requereix reconèixer les pròpies incoherències, i que formem part del problema".

Per això Albert Bosch es posiciona de forma clara i fa una crida a altres esportistes i figures públiques "M'agradaria estendre la solidaritat per la natura, i que cada dia més esportistes i figures públiques s'hi impliquessin amb les ong que la defensen".

Afegeix un comentari nou