Dani Fernández: "Els residus del riu Besòs aniran a les platges i afectaran la fauna marina"

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Dani Fernández és el president de GRENP (Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès), entitat que ha col·laborat en la valoració de l'impacte ecològic Font: Dani Fernández
Dani Fernández és el president de GRENP (Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès), entitat que ha col·laborat en la valoració de l'impacte ecològic. Font: Dani Fernández.
Les tortugues de rierol han patit úlceres a la pell i als ulls Font: GRENP
Les tortugues de rierol han patit úlceres a la pell i als ulls. Font: GRENP.
La contaminació de l'aigua ha causat la mort d'alguns peixos al Besòs Font: GRENP
La contaminació de l'aigua ha causat la mort d'alguns peixos al Besòs. Font: GRENP.

Dani Fernández: "Els residus del riu Besòs aniran a les platges i afectaran la fauna marina"

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

El President del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP), Dani Fernández, assegura que la contaminació del Besòs no quedarà només en el riu, però es mostra esperançat de cara al futur.

El passat 11 de desembre, Montornès del Vallès va patir un incendi a una planta química del polígon industrial de Can Buscarons que va comportar l'evacuació de centenars de veïns. A més, residus d'aquesta fàbrica es van vessar al riu Besòs, contaminant les aigües.

L'Agència Catalana de l'Aigua va declarar l'emergència pels danys causats a la fauna. Van aparèixer peixos morts i altres espècies afectades, i també es va recomanar no agafar aigua directament del riu.

Per saber-ne més, parlem amb Dani Fernández, president del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP), qui va participar com a voluntari per fer una valoració de l'impacte del desastre a la fauna del riu.

Quina és la situació actual del riu Besòs?

Sembla que s'ha netejat bastant. No fa tanta pudor i no hi ha animals morts, tot i que tampoc n'hem vist cap viu. El problema va ser l'endemà del vessament, quan van morir un gran nombre de peixos, els animals que més ho han patit.

Són els únics afectats?

No, la pèrdua de biodiversitat també va afectar altres espècies, com ara els rèptils, els rèptils aquàtics, les aus i els mamífers, que són els predadors d'aquests peixos.

Quin ha estat el paper del GRENP?

El dia de l'incendi vam veure un vídeo en què el foc arribava al riu. A la tarda, ens van arribar les fotos dels peixos morts i de seguida ens vam comunicar amb el Servei de Fauna de la Generalitat. Vam avisar que volíem col·laborar i entrar al riu l'endemà per mirar l’afectació, sobretot d'amfibis i rèptils, i així ajudar a valorar l’impacte que ha tingut aquest desastre.

I ho vau poder fer.

Jo mateix, com a president del GRENP, vaig convocar els voluntaris. A les 9 del matí ens vam presentar 5 voluntaris al riu i vam mostrejar des de Montornès fins a la desembocadura.

Com quantifiqueu l'impacte ecològic?

És un desastre ecològic a curt termini. Ara mateix, amb la informació que tenim, és molt difícil dir quant trigarà a recuperar-se i fins on ha arribat aquest desastre. No sabem realment quins productes s'han vessat al riu, així que tampoc podem donar més informació. El que sí que sabem és la mortaldat que hi ha hagut.

Quin tipus d'afectacions han patit els animals?

Per exemple, a una de les tortugues que tenim al centre l'ha afectat a nivell de la pell. La zona del coll estava ulcerada, així com els ulls, amb la pell molt irritada. Als animals de les poblacions de tortugues de rierol, que hi ha dins de l'aigua, segur que els ha afectat.

Quines són les conseqüències a curt i a llarg termini?

A curt termini hem tingut una pèrdua de biodiversitat molt gran. A llarg termini, això es traduirà en el fet que moltes espècies que s'alimentaven del riu, com peixos, mamífers i rèptils aquàtics, hagin de buscar altres zones per alimentar-se.

Com pot afectar la mortandat de tants peixos?

Els peixos són la base de molts predadors que hi ha als rius. Sense aquest esglaó de la cadena tròfica, minven els esglaons que venen per sobre. La llúdriga haurà marxat a altres zones, riu amunt o als afluents; la serp d'aigua no trobarà l'aliment al riu; les aus aquàtiques i moltes espècies que s'alimenten del riu buscaran altres zones. Això es tradueix en una pèrdua de biodiversitat que no tornarem a tenir fins que no recuperem l'hidrofauna. Aquests peixos es recuperaran quan el riu tingui qualitat.

Hi haurà una recuperació real de les espècies?

La sort que hem tingut és que, a l'últim tram del riu i riu amunt, encara queda fauna. Jo crec que s’acabarà recuperant. El Besòs ha trigat 20 anys a recuperar-se i s'acabarà recuperant un altre cop. Ara, és molt difícil de dir quant trigarà.

Quina seria una solució viable?

Els esforços els farem. De cara a la primavera, tindrem més informació amb el seguiment que farem d’amfibis i rèptils del riu per saber fins a quin punt ha arribat aquesta afectació. Ara mateix, però, no hem tingut temps per avaluar del tot aquest impacte. No podem dir exactament què passarà.

De fet, encara es veuen restes dels productes cremats a la vora del riu i això dependrà també de les riuades que baixin, que netejaran aquests productes. Però tot això anirà al mar.

I com afectarà això al mar?

Doncs tampoc ho sabem, però està clar que part d'aquests residus aniran a les platges i afectaran la fauna marina. I aquesta s'anirà recuperant quan els productes es vagin netejant.

I com es pot fer això?

Per millorar la qualitat de l'aigua és important millorar les depuradores i deixar d’abocar tanta brossa al riu. Les lleres estan plenes de plàstic i tot això acaba anant al riu i acaba embrutant l'aigua.

Teniu al cap un pla d'acció per a la recuperació de la zona?

Ara mateix el que volem fer és, de cara a la primavera, un seguiment dels amfibis i rèptils, després valorarem l'estat de les poblacions. Sense saber com estan no podem fer cap actuació de millora. Les tortugues ara mateix estan hibernant dins l'aigua i els amfibis, com la granota verda, estan fora de l'aigua.

I abans no s'hi pot fer res?

Això no ho podrem saber fins a la primavera, però tenim pensat fer actuacions de neteja de la llera del riu amb voluntaris per treure aquests plàstics, ampolles i tot el que hi hagi acumulat. Després volem fer seguiments acurats de les poblacions per valorar l'impacte i poder fer alguna cosa. Es podrien tornar a fer inclusions de tortugues de rierol i es podria millorar el riu tot el que puguem.

Afegeix un comentari nou