El ‘Blue Santa’ arriba del Japó per despertar la consciència ambiental i netejar les costes de residus

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
El ‘Blue Santa’ arriba del Japó per despertar la consciència ambiental i netejar les costes de residus. Font: Plastic Attack
El ‘Blue Santa’ arriba del Japó per despertar la consciència ambiental i netejar les costes de residus. Font: Plastic Attack
El ‘Blue Santa’ va començar a caminar el 2016 al Japó i, d’aleshores ençà, ha captivat més de 40.000 persones. Font: Plastic Attack
El ‘Blue Santa’ va començar a caminar el 2016 al Japó i, d’aleshores ençà, ha captivat més de 40.000 persones. Font: Plastic Attack
La connexió de la campanya amb el Japó és més que evident i es reforçarà a l’esdeveniment del 17 de desembre amb la presència de cosplayers. Font: Plastic Attack
La connexió de la campanya amb el Japó és més que evident i es reforçarà a l’esdeveniment del 17 de desembre amb la presència de cosplayers. Font: Plastic Attack

El ‘Blue Santa’ arriba del Japó per despertar la consciència ambiental i netejar les costes de residus

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El singular esdeveniment col·laboratiu, que consisteix a recollir deixalles a les costes per aconseguir mars i oceans lliures de residus, se celebra a Barcelona el 17 de desembre.

Una munió de Pares Noels abillats amb un vestit blau que recorren les platges recollint residus per despertar la consciència ambiental i promoure la cura dels nostres mars i oceans? Una idea tan singular i innovadora com aquesta només podia sorgir al Japó, el país que va impulsar el naixement de l’SPOGOMI, la disciplina esportiva ecològica que ha convertit la recollida de deixalles en una competició en què sempre guanya el medi ambient.

Com ha passat amb l’SPOGOMI, que des que es va originar el 2008 al país nipó s’ha estès arreu del món, la iniciativa ‘Blue Santa’ té vocació d’arribar lluny i agitar consciències més enllà de les fronteres del Japó. L’objectiu que persegueix, passar a l’acció per un planeta més sostenible i plantar cara a l’emergència climàtica, bé s’ho val.

Per això, aquest Nadal, totes les persones que vulguin contribuir a la neteja de la nostra costa tenen una cita amb el ‘Blue Santa’, que arriba a Barcelona de la mà d’entitats ambientals com Plastic Attack i l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), entre altres. L’engrescadora campanya es desplegarà a la ciutat el diumenge 17 de desembre a la platja de la Barceloneta, entre les 10 h i les 13 h, i tothom que tingui interès a participar ja s’hi pot inscriure. Es recomana portar aigua i calçat còmode.

Promoure la consciència ambiental d’una manera diferent

El ‘Blue Santa’ va començar a caminar el 2016 al Japó i, d’aleshores ençà, ha captivat més de quaranta mil persones, que no han dubtat a posar-se la característica indumentària blava i llançar-se a recollir residus per posar el seu gra de sorra per a la conservació del planeta.

“La iniciativa va sorgir amb motiu del Dia dels Mars, que és festiu i un dia molt important al Japó. Allà, normalment es fa cada any a l’estiu i compta amb una participació massiva”, declara a Xarxanet el Ricard Rodríguez, de Plastic Attack, qui explica que es volia portar aquesta iniciativa a Europa i es van buscar ciutats que tinguessin mar. Una de les escollides per estendre la campanya ha estat Barcelona, que, durant aquestes festes nadalenques, serà el nou destí del ‘Blue Santa’.

“La idea de l’esdeveniment és fomentar la consciència ambiental d’una manera diferent”, diu el membre de Plastic Attack. Per això, les participants només s’han de disfressar de Pare Noel blau –les més entusiastes– o vestir una samarreta i un barret de color que blau, que facilitarà l’organització, i començar a arreplegar deixalles a les platges de la capital catalana. “El regal hipotètic d’aquests Pares Noels blaus és un mar net, lliure de residus”, suma Rodríguez.

La connexió de la campanya amb el Japó és més que evident i es reforçarà a l’esdeveniment del 17 de desembre amb la presència de cosplayers, persones d’una subcultura japonesa que es disfressen i interpreten personatges de ficció, que també prendran part de la iniciativa. Una idea que, per descomptat, també prové del Japó on delegacions de cosplayers participen en el ‘Blue Santa’ per animar l’ambient i contribuir a la causa.

La cura del planeta, una responsabilitat de totes

Més enllà de la recollida de residus, la campanya té un objectiu principal que és activar la consciència ambiental de la població, una tasca molt necessària en els temps d’emergència climàtica que vivim.

“És imprescindible continuar fent pedagogia sobre la necessitat de tenir més cura del medi ambient, i, tot i que cada vegada aquesta idea qualla més entre la gent, encara queda molta feina per fer en aquest sentit”, expressa Rodríguez, qui explica que hi ha països, com Ruanda, en què és obligatori per a la població sortir un dia a la setmana a recollir residus.

Alhora, com a esdeveniment col·laboratiu, el ‘Blue Santa’ també vol recordar que la cura i la conservació del planeta és una responsabilitat compartida i cada petit gest compta per construir un futur més esperançador en què el benestar del planeta sigui una absoluta prioritat per a tothom, especialment, de cara a les generacions més joves.

“Iniciatives tan singulars com el ‘Blue Santa’ o l’SPOGOMI també són maneres d’intentar sumar a la causa cada cop més persones que potser encara no tenen tan interioritzat aquest activisme ambiental que és tan necessari, perquè cuidar el planeta és cosa de totes”, conclou el membre de Plastic Attack.

Afegeix un comentari nou