Àmbit de la notícia
Ambiental

L'SPOGOMI, l'esport que combina la competició amb l'activisme en defensa del medi ambient, arriba a Barcelona

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Un cop finalitza l'hora per recollir els residus, els equips participants han de realitzar la separació selectiva pel seu reciclatge.
    Un cop finalitza l'hora per recollir els residus, els equips participants han de realitzar la separació selectiva pel seu reciclatge. Font: SPOGOMI
  • Aquest esport, nascut al Japó el 1998, combina la competició amb l'activisme en defensa del medi ambient.
    Aquest esport, nascut al Japó el 1998, combina la competició amb l'activisme en defensa del medi ambient. Font: SPOGOMI
  • S'espera que al primer mundial de SPOGOMI compti amb la participació de vint equips d'arreu del món.
    S'espera que al primer mundial de SPOGOMI compti amb la participació de vint equips d'arreu del món. Font: SPOGOMI

Plastic Attack Barcelona i l'Associació CEN organitzen el 18 de juny un esdeveniment de SPOGOMI a Barcelona, classificatori pel mundial del Japó que se celebrarà al novembre.

L'infaust mundial de futbol de Qatar va ser utilitzat per blanquejar un país que vulnera el dret de llibertat d'expressió, discrimina dones i el col·lectiu LGBTI, i explota laboralment. No obstant això, la seva repercussió també va ser aprofitada per algunes persones per lluitar contra les injustícies i construir un món millor. En contraposició a la vergonya que va suposar la celebració d'aquesta competició a Qatar, van tenir lloc dos gestos per l'esperança: la denúncia de la selecció alemanya a la manca de drets humans a Qatar, i la recollida de brossa de les graderies per part de l'afició japonesa.

Concretament, la imatge de diverses aficionades japoneses recollint residus abandonats de les graderies de l'estadi, un cop finalitzaven els partits de la seva selecció nacional, va fer la volta al món. Va ser, en definitiva, un gest molt potent que va aconseguir visibilitzar la problemàtica sobre la generació de residus i va conscienciar la població mundial en la importància del seu reciclatge.

Amb l'objectiu de continuar conscienciant en aquesta línia, al novembre se celebrarà al Japó una acció que es basa precisament en la recollida de residus, però que a més afegeix una part competitiva: el primer mundial de SPOGOMI.

L'SPOGOMI va néixer l'any 2008 al japó de la mà de l'entitat Social Sports Initiative. A partir d'una sèrie de regles, equips de tres persones han de recollir, en una hora de temps, la major quantitat de residus que trobin dins d'una àrea delimitada. Un cop finalitzat el temps reglamentari, les participants tenen vint minuts per fer la separació selectiva dels residus pel seu correcte reciclatge. Segons la quantitat i el tipus de residus recollits i classificats, s'atorgaran una sèrie de punts per escollir l'equip guanyador.

SPOGOMI a Barcelona

Plastic Attack Barcelona i l'Associació CEN organitzen el 18 de juny, a Barcelona, un esdeveniment de SPOGOMI classificatori pel mundial del Japó organitzat per la Nippon Foundation. A través d'aquesta acció, que tindrà com a punt central el parc de Joan Miró de la capital catalana, s'escollirà l'equip que representarà Espanya a la competició. Per participar en l'esdeveniment de Barcelona, en el qual també col·laboren la Generalitat, l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, caldrà inscriure's prèviament. La participació és gratuïta.

Ricard Rodríguez, impulsor de Plastic Attack Barcelona, explica que els equips hauran de recollir, sense córrer, tots els residus que es vagin trobant: burilles, ampolles de plàstic, llaunes, papers, vidre, etcètera. No obstant això, la reglamentació no permet la recollida d'alguns residus, com ara aquells massa voluminosos per a les bosses facilitades per l'organització. El radi d'acció serà d'1,25 quilòmetres, el que suposa una delimitació de la mida del Raval de Barcelona. La separació selectiva dels residus es farà al parc.

Des de Plastic Attack Barcelona, Rodríguez destaca la importància d'una acció com aquesta per generar conscienciació. "És molt important que la gent sàpiga que tenim un seriós problema amb els residus", afirma. "Recollir-los és la part més pragmàtica de l'acció, però el que es busca, sobretot, és fer ressò i, d'una manera més lúdica, fomentar l'interès mediambiental en aquelles persones que potser no el tenen tan present, però que, en canvi, estan molt interessades a fer esport", assegura.

L'equip guanyador viatjarà a Tòquio, amb les despeses a càrrec de l'organització, per participar en la cita mundial de l'SPOGOMI del 20 i el 23 de novembre.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari