El Festival Pyrenades posa en relleu el valor dels Pirineus en plena Setmana Santa

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Festival Pyrenades posa en relleu el valor dels Pirineus en plena Setmana Santa

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Del 8 al 15 d'abril es celebra la 7a. edició d’un festival d'alçada amb activitats gratuïtes per a tots els públics: conferències i diàlegs, caminades, cinema de muntanya, música i activitats infantils.

El PyrenMuseu, ubicat al Refugi Rosta de Salardú (Val d'Aran), organitza aquesta setmana santa, del 8 al 15 d'abril, el Festival Pyrenades, unes jornades que recuperen el llegat del pirineisme a partir d'activitats diverses per a petits i grans. Des de fa 7 anys aquest festival ofereix una trentena d'activitats gratuïtes que integren l'esport de muntanya amb el debat i coneixement de l’entorn pirinenc, seguint l'essència del pirineisme, el moviment de persones que va iniciar l'exploració dels Pirineus al segle XIX des d'una òptica aventurera, naturalista i humanista que va fomentar el naixement del turisme a la zona.

Les caminades, passejades i visites culturals pels diferents racons de la vall, els tallers infantils, les conferències i debats, les variades propostes musicals i el millor cinema de muntanya, atorgaran a les petites valls del Pirineu el protagonisme que es mereixen amb l’objectiu de dinamitzar el municipi del Naut Aran.

Revisions del pirineisme

Enguany el Festival Pyrenades torna a la seva essència: el pirineisme. Al segle XIX es va generar un moviment de persones agermanades per l'exploració dels Pirineus amb un esperit aventurer, naturalista i humanista que va propiciar el naixement del turisme a la zona.

Excursionistes, geògrafs, naturalistes, botànics, literats... participaren d'un moviment cultural que va portar a mirar, recórrer i difondre el Pirineu amb nous ulls. Tal com va indicar Beraldi, l'inventor del concepte, el pirineisme consistia en “caminar, sentir i escriure”. La Val d'Aran va ser la zona més septentrional que van trepitjar els personatges que protagonitzaren aquesta història i molts d'ells utilitzaren els serveis del Refugi Rosta (on es realitza el festival) per a descansar i alimentar-se en les seves dures travesses.

Aquest 2017 el Festival Pyrenades recupera l'essència del pirineisme per revisar-lo en ple segle XXI i reivindicar la importància i vigència d'un moviment que exalta els Pirineus des d'una perspectiva rica i variada. El diumenge 9 d'abril es realitzarà un diàleg que revisa el pirineisme i els Pirineus. Per tal de fer la jornada més participativa, es recollirà la diversitat de veus de les valls pirinenques a través d’Internet i xarxes socials.

Compromís amb la sostenibilitat i la cura de la natura

Aquestes Pyrenades tenen la intenció d’aportar noves visions a moltes de les preguntes que intentem resoldre. Comptaran amb la visita de la cooperativa Som Mobilitat, que el dilluns 10 d'abril presentarà el seu model de mobilitat col·lectiva i sostenible amb vehicles elèctrics. Poden ser les petites valls dels Pirineus un lloc per aplicar-ho? També destaca la conferència del dijous 13, a càrrec de Salvador Pueyo, investigador transdisciplinar a la UB, sobre la Quarta Revolució Industrial.

El programa complet de les jornades es pot consultar el web.

Afegeix un comentari nou