Els nivells alts de contaminació de l’aire, trànsit i soroll poden incrementar el risc d’obesitat infantil

LaviniaNext
Autor/a: 
Anna Martín Oliveras
 Font: Pixabay
La investigació està basada en l’anàlisi de dades de 2.213 nens i nenes d’entre 9 i 12 anys de Sabadell (Barcelona). Font: Pixabay
 Font: Pixabay
L’estudi l’han dut a terme l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol). Font: Pixabay
 Font: Pixabay
Encara es desconeixen els mecanismes que poden explicar l’associació entre contaminació atmosfèrica, trànsit i soroll amb l’obesitat infantil. Font: Pixabay

Els nivells alts de contaminació de l’aire, trànsit i soroll poden incrementar el risc d’obesitat infantil

Autor/a: 
Anna Martín Oliveras
LaviniaNext

Resum: 

Els factors urbans analitzats en aquest estudi dut a terme a Sabadell han estat la contaminació de l’aire, els espais verds, l’entorn construït, la densitat d’establiments d’alimentació no saludable, el trànsit rodat i el soroll del trànsit rodat.

Viure en zones urbanes amb elevats nivells de contaminació atmosfèrica, soroll i trànsit podria incrementar el risc de patir obesitat infantil. Així ho indica un estudi dut a terme per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol).

L’estudi està basat en l’anàlisi de dades de 2.213 nens i nenes d’entre 9 i 12 anys de Sabadell que participaven en els projectes ECHOCAT i INMA - Infància i Medi Ambient. El 40% presentava sobrepès o obesitat i amb la investigació s’ha intentat esbrinar si hi ha una relació entre els factors urbans als quals van estar exposats entre l’octubre del 2017 i el gener del 2019 i els diferents indicadors tant d’obesitat infantil com de comportaments relacionats amb el pes, com ara el consum de menjar ràpid i de begudes ensucrades o la durada de la son i el benestar.

En concret, els factors urbans que han estat objecte d’anàlisi en aquest treball són la contaminació de l’aire, els espais verds, l’entorn construït, la densitat d’establiments d’alimentació no saludable, el trànsit rodat i el soroll del trànsit rodat.

“Els nivells més alts de contaminació de l’aire, trànsit i soroll es van associar amb Índex de Massa Corporal (IMC) més alts i amb més probabilitat que el nen o nena patís sobrepès o obesitat”, explica Jeroen de Bont, un dels investigadors d’aquest estudi finançat per la Fundació La Marató de TV3 i publicat a la revista ‘Environment International’.

L’estudi també inclou l’anàlisi per separat d’altres factors urbans als quals els nens i nenes que viuen a les ciutats estan exposats. En aquest sentit, s’ha observat, per exemple, que la quantitat d’establiments d’alimentació no saludable de l’entorn també s’associa a l’obesitat infantil. “Probablement per afavorir un major consum de menjar ràpid i una major ingesta calòrica”, assenyalen des d’ISGlobal.

Queda molta investigació per endavant

Tot i els resultats de la investigació, encara es desconeixen els mecanismes que poden explicar l’associació entre contaminació atmosfèrica, trànsit i soroll amb l’obesitat infantil. Tanmateix, l’equip científic que ha participat de l’estudi sí que planteja diverses hipòtesis. “El soroll podria influir en la privació del son i augmentar les hormones de l’estrès, que estan associades amb el desenvolupament físic en la infantesa i podrien incrementar el risc de sobrepès”, expliquen, entre d’altres exemples.

Encara en l’actualitat, pocs estudis han avaluat si l’entorn urbà té una influència en els comportaments dels nens i nenes i si està relacionat amb el risc de patir obesitat infantil. La investigació conclou que amb aquests resultats és necessari que hi hagi un seguiment a través d’estudis longitudinals en què s’analitzin també altres entorns. Seguir investigant i comprendre els mecanismes de la relació entre entorn i risc de patir obesitat infantil permetrà desenvolupar programes de promoció de la salut a nivell comunitari.

Afegeix un comentari nou