Encercle Residu Zero i Ecologistes en acció fan campanya contra l'ús de guants

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Guants i altres residus al fons marí Font: Encercle Residu Zero
Guants i altres residus al fons marí Font: Encercle Residu Zero

Encercle Residu Zero i Ecologistes en acció fan campanya contra l'ús de guants

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La campanya "No més guants" desaconsella l'ús de guants en el dia a dia i el promou en l'entorn sanitari i altres tasques concretes.

La pandèmia de la Covid-19 ha suposat l'ús obligatori diari de guants i mascaretes d’un sol ús a supermercats i comerços. Els guants estan fets de material no reciclable i molt probablement acabin a terra, a una icineradora o bé al mar, com ja està passant. De fet, ja hi han acumulacions significatives de guants i mascaretes en el fons del Mediterrani.

La crisi del canvi climàtic ens ha fet veure la contaminació produïda pels plàstics d’un sol ús. Diversos estudis afirmen que per l’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. per aquest motiu hem de passar a l'acció deixant de consumir aquest tipus de materials d’un sol ús i optar per alternatives sostenibles que no deixin aquesta empremta en el planeta.

Ens trobem en estat d’emergència climàtica i el planeta pateix una greu degradació de tots els seus ecosistemes degut a la contaminació, l’extracció massiva de matèries primeres, la ineficient gestió dels residus generats i més, tal com ha alertat la comunitat científica. A més, s'ha pogut comprovar que hi ha una relació directa entre la pèrdua de biodiversitat i l’aparició de malalties infeccioses per zoonosi, com ha estat el cas de la Covid-19.

D'altra banda, la OMS aconsella rentar-se les mans amb freqüència i assenyala que l’ús de guants pot donar una falsa sensació de seguretat. A més, si aquests guants no són reciclats correctament, representen un greu perill de contagi per a la població.

Per tot això, Encercle Residu Zero i Ecologistes en Acció de Catalunya han engegat la campanya "No més guants", dirigida a les autoritats competents en sanitat pública i gestió de residus, en que demanen:

  1. Informar a la ciutadania sobre la no utilització de guants per a les activitats quotidianes.
  2. Sancionar comportaments incívics de persones que llencin al terra guants i mascaretes.
  3. Recomanar als establiments que canviïn els seus protocols de seguretat de la Covid-19, incentivant l’ús de gel hidroalcohòlic o el rentat de mans en comptes dels guants i bosses de plàstic. També demanen sancionar a aquests establiments en cas de que es facin responsables de la correcta gestió dels materials de seguretat després del seu ús.

Afegeix un comentari nou