Entesa d'una trentena d'entitats per un gran parc a les Tres Xemeneies del Besòs

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Detall de les tres xemeneies de l'antiga central tèrmica de Sant Adrià del Besòs. Font: CC
Detall de les tres xemeneies de l'antiga central tèrmica de Sant Adrià del Besòs. Font: CC
Imatge d'una acció de l'entitat a Sant Adrià del Besòs. Font: Marea Verda Sant Adrià del Besòs
Imatge d'una acció de l'entitat a Sant Adrià del Besòs. Font: Marea Verda Sant Adrià del Besòs
El govern i l'Ajuntament de Barcelona van acordar l'entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs per impulsar la transformació integral de l’entorn del riu Besòs. Font: Ajuntament de Barcelona
El govern i l'Ajuntament de Barcelona van acordar l'entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs per impulsar la transformació integral de l’entorn del riu Besòs. Font: Ajuntament de Barcelona

Entesa d'una trentena d'entitats per un gran parc a les Tres Xemeneies del Besòs

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Consideren que el litoral necessita un gran espai verd i es mostren escèptics al Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies que impulsarà la zona amb un hub audiovisual, un parc d'habitatge públic i un parc urbà.

Una trentena d'entitats de Sant Adrià del Besòs, Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, preocupades per la situació de la zona del Besòs, han impulsat la plataforma Entesa a través de la qual han canalitzat l'elaboració d'un manifest amb el que reclamen la creació d'un gran parc litoral metropolità a la zona de les Tres Xemeneies del Besòs. La demanda respon a l'escepticisme que els genera el nou Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies (PDU3X) que té com a objectiu transformar la zona.

A través del manifest, la plataforma reivindica la renaturalització del front litoral, una aposta per espais verds que ajudin a regenerar ecològicament l'espai natural de la desembocadura del Besòs i les platges que l'envolten, que permeti descontaminar la zona i compensar la gran pressió que l'elevada densitat urbana del Baix Besòs produeix sobre el medi natural, així com l'activitat de les centrals de cicle combinat d'Endesa i Naturgy i la incineradora de residus urbans TERSA, que es troben a l'altra banda de la desembocadura.

Les entitats que formen part d'aquesta nova plataforma consideren que, en l'actual context d'emergència climàtica, en el qual els fenòmens climàtics cada vegada són més extrems i freqüents, és necessari crear espais que siguin resilients, capaços de mitigar i adaptar a les ciutats a una situació a la qual cada vegada són més els països que són susceptibles de veure's afectats. La demanda també respon a una reclamació habitual d'entitats, veïns i veïnes, davant la manca d'espai verd a una zona amb una gran densitat urbana.

Roger Hoyos, portaveu de la plataforma Entesa, destaca el fet que aquesta part del litoral "és l'última oportunitat que li queda a la zona de mantenir un espai mínimament naturalitzat". "És una de les zones més denses de l'Àrea Metropolitana, i amb la pandèmia ja hem vist la importància d'aquests grans espais verds per a la ciutadania", manifesta. Hoyos recorda que aquesta zona es troba molt propera a la desembocadura del Besòs, un espai de gran importància pel territori, ja que fa de connector ecològic amb la serralada de la Marina.

La plataforma reclama que es posi en valor la regeneració ambiental i ecològica de l'ecosistema litoral, combinat amb un projecte funcional de les Tres Xemeneies que respongui a les necessitats socials i econòmiques de la comarca. "Necessitem que aquest darrer tram litoral metropolità sigui un parc més verd i més nostre", demanen.

Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies

La plataforma Entesa proposa, doncs, aquest gran parc davant l'escepticisme que els genera el nou Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies. Les entitats consideren que no tenen tota la informació al voltant de la nova planificació de la zona. El PDU3X contempla la creació d'un pol digital i audiovisual a les Tres Xemeneies, un parc d'habitatge públic, un gran parc urbà, i totes les actuacions que facilitin la transformació del riu en un dels eixos estratègics de la regió metropolitana de Barcelona.

La recent incorporació de la Generalitat de Catalunya al Consorci Besòs, en el qual es troben totes les administracions afectades, com els ajuntaments de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montcada i Reixac, i Sant Adrià del Besòs, així com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, permetrà donar un impuls a la transformació integral de la zona a través del desenvolupament d'un Pla Director Urbanístic que les administracions afectades valoren positivament.

Un dels aspectes més destacats d'aquest PDU3X és la creació d'un hub de projectes digitals, audiovisuals i culturals, incorporant també continguts relacionats amb la capacitació professional, la transferència de coneixement entre universitats, i activitat econòmica, quelcom que, des de les administracions afectades, generaria un gran retorn al territori. Aquesta transformació en un entorn estratègic ple d’oportunitats, assenyalen, permetria donar un impuls a la indústria audiovisual catalana i a l’ecosistema digital i d’innovació de Barcelona.

La transformació integral que es pretén dur a terme amb el PDU3X també aniria acompanyada de la millora d'altres espais on encara existeixen desigualtats. De fet, totes les parts del Consorci van prendre el compromís, durant la darrera trobada de les administracions, d’avançar en els projectes socials, d’habitatge i de transformació dels municipis de la part nord de l’entorn fluvial, a Montcada i Santa Coloma.

La plataforma Entesa reitera que l'impuls de la zona s'ha de fer treballant pel bé comú. Consideren que la urbanització, en la que es preveu la creació de nous blocs d'habitatge, aniria "en contra de les necessitats socials, econòmiques, ambientals i ecològiques del territori". Quant als nous usos de l’edifici de l’antiga central, consideren que han de ser compatibles amb la protecció i preservació de l'espai natural i amb la lluita contra el canvi climàtic, i amb els valors patrimonials històrics i socials de la tèrmica, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.

Afegeix un comentari nou