Estel Forcada: "La societat cada vegada està més conscienciada de la importància dels productes de proximitat, naturals"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Estel Forcada Font: Obrador Xisqueta
Estel Forcada Font: Obrador Xisqueta
Llana de l'Obrador Xisqueta Font: Obrador Xisqueta
Llana de l'Obrador Xisqueta Font: Obrador Xisqueta
Roba de la Col·lecció Xisqueta Font: Obrador Xisqueta
Roba de la Col·lecció Xisqueta Font: Obrador Xisqueta
Esquilant les ovelles Font: Obrador Xisqueta
Esquilant les ovelles Font: Obrador Xisqueta
Llana de l'Obrador Xisqueta Font: Obrador Xisqueta
Llana de l'Obrador Xisqueta Font: Obrador Xisqueta

Estel Forcada: "La societat cada vegada està més conscienciada de la importància dels productes de proximitat, naturals"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Parlem amb l'Estel Forcada, Tècnica de l'Associació Obrador Xisqueta.

Per què va néixer l'Associació Obrador Xisqueta?

L'Associació Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre que duu a terme un projecte de dinamització local al Pallars Sobirà (Alt Pirineu). L'associació neix el 2009 amb l’objectiu de pagar un preu just per la llana d'ovelles de raça Xisqueta d’un seguit de pastors i pastores que encara conserven aquesta raça.

Quina és la missió de l'entitat?

A Xisqueta treballem la recuperació de l’ofici artesà a través de la posada en valor de la llana d’ovella de raça Xisqueta de la península. Per això, donem suport als pastors i les pastores que protegeixen aquesta raça i hem creat un col·lectiu d’artesans i artesanes que transformen la seva llana.

La nostra missió se centra a mantenir vius els sabers ancestrals i adaptar-los a la nostra contemporaneïtat, tot això sota la direcció de la dissenyadora Marina Mercieux. El disseny revifa tècniques d’artesania i explora el potencial de la llana.

Com és el dia a dia l'entitat?

Durant tot l'any tenim feina de formigueta però no menys important, la gestió del projecte i de la transformació de la llana: anar a les xollades, portar la llana a rentar, a cardar i a filar. Després s'ha de tenyir la llana i finalment s'han d'elaborar tot un seguit de peces de qualitat i puresa extraordinàries. A més a més de tot això, fem formació i tallers.

Quines tasques feu durant l'estiu?

El dia a dia és ben variat ja que es tracta d'un projecte molt temporal. L'estiu és la temporada on realitzem les Vivències Xisqueta, unes experiències autèntiques entorn dels pastors/es, les ovelles i la llana Xisqueta. El nostre dia a dia durant aquesta època se centra, sobretot, en preparar aquestes activitats.

I durant l'hivern?

A l'hivern tenim les fires i les vendes. La llana és un material de fred, així que en aquesta època la nostra feina se centra sobretot en les vendes de les peces que s'han creat durant la tardor.

A quins problemes heu de fer front per desenvolupar la vostra tasca?

Sobretot són temes de finançament. La societat cada vegada viu més conscienciada de la importància dels productes de proximitat, naturals i de la reutilització dels residus, però encara ens queda un gran recorregut en aquest sentit. El finançament extern és mínim així que, si volem sobreviure, ho hem de fer mitjançant els nostres propis recursos i no és fàcil.

En aquest sentit, les grans marques formen part del mercat i fer-se un espai al seu costat és el més difícil. Per mi és dur haver d'estar constantment justificant els preus quan crec que, si algú cal que es justifiqui, haurien de ser precisament les grans superfícies. Cal canviar el model de consum.

Quina importància té el voluntariat a l’entitat?

El dia a dia de l'associació i les mil i una feines que portem fan difícil poder assumir un voluntariat temporal. Tot i això, una gran part de la feina realitzada a Xisqueta és duta a terme en l'àmbit voluntari. Avui en dia tenim persones que, de manera voluntària, "treballen" a Xisqueta setmana rere setmana amb una temporalitat indefinida.

Són persones que les seves tasques no són de suport sinó que tenen un paper clau. Per tant, es pot dir que el voluntariat té un paper molt important dins de l'entitat. A més, hi ha tasques puntuals que sí que poden ser assumides i agraïm que així sigui, a títol de voluntari. Com són la tria de la llana a les xollades o els i les models dels catàlegs Xisqueta.

Com s'hi pot col·laborar?

Es pot col·laborar de moltes maneres amb l'Associació Obrador Xisqueta. Tenim socis i sòcies que col·laboren de manera econòmica anualment. Es pot formar part del nostre ramat sumant-se al projecte "Apadrina una ovella Xisqueta", nou repte que hem engegat aquest any i amb el qual es dona suport als pastors i pastores de la vall d'Àssua, a més de contribuir amb el mateix Obrador.

Es pot venir a les Vivències Xisqueta, experiències autèntiques que realitzem durant l'estiu entorn dels pastors/es, les ovelles i la llana Xisqueta. Finalment, es pot entrar de cap a l'economia social i canviar el consum personal comprant productes sostenibles i del territori com són tots els productes Xisqueta.

Afegeix un comentari nou