Faada demana que les festes dels Tres Tombs es regulin per llei

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Des de FAADA lamenten que no s'està complint ni el protocol d'aplicació de benestar que des de la Federació Catalana dels Tres Tombs van encarregar. Font: FAADA
Des de FAADA lamenten que no s'està complint ni el protocol d'aplicació de benestar que des de la Federació Catalana dels Tres Tombs van encarregar. Font: FAADA
A principis de 2020 l'entitat de protecció animal va presentar un protocol de benestar animal elaborat juntament amb els Tonis de Taradell. Font: FAADA
A principis de 2020 l'entitat de protecció animal va presentar un protocol de benestar animal elaborat juntament amb els Tonis de Taradell. Font: FAADA
A partir del 15 de gener, comencen els primers Tres Tombs de l'any a diversos municipis de Catalunya. Font: Federació Catalana dels Tres Tombs
Des de la Federació Catalana dels Tres Tombs asseguren que el seu protocol s'ha aplicat amb èxit des del 2019. Font: Federació Catalana dels Tres Tombs

Faada demana que les festes dels Tres Tombs es regulin per llei

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat de protecció animal considera que el protocol encarregat per la Federació Catalana dels Tres Tombs no s'està aplicant i denuncia que el benestar animal encara es veu compromès.

Les entitats animalistes del país tenen l'ull posat, des de fa uns anys, a sobre de les festes Tres Tombs per assegurar que no es veu compromès el benestar dels animals durant la celebració d'aquesta tradicional cavalcada. En la seva tasca de donar a conèixer possibles irregularitats i manca de benestar, la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada) ha fet una passa més, i demana a la Generalitat de Catalunya regular per llei les festes dels Tres Tombs.

L'entitat de protecció animal va elaborar el 2020 un protocol de benestar pioner a Catalunya, juntament amb les Tonis de Taradell. Segons assenyala Laura Riera, responsable d'èquids de Faada, aquest protocol, que fa tres anys que s'aplica, s'ha implementat amb èxit a la celebració dels Tres Tombs de la població d'Osona. Al mateix temps, des de la Federació Catalana dels Tres Tombs van encarregar un protocol de benestar animal. Segons consideren des de Faada, però, aquest protocol de la federació "no es compleix".

Riera assegura que cada any, durant la celebració d'algunes d'aquestes cavalcades tradicionals, reben nombroses imatges i vídeos en les quals, considera, es veu que l'animal pateix. "Ens basem en articles científics que parlen del dolor, de la por i de l’estrès segons les expressions facials que fa l'animal", explica. Riera transmet que des de la Federació Catalana dels Tres Tombs s'assegura que sí que s'aplica, però, considera, que "el resultat és que els cavalls estan igual que abans de l'elaboració del protocol".

"Ens va semblar bé que el sector s'autoregulés, i que si la festa es feia bé, assegurant el benestar animal, nosaltres no diríem res. No obstant això, no és així, i per això demanem a la Generalitat que ho reguli per llei", exposa la responsable d'èquids de l'entitat. "I si, un cop regulat, continua havent-hi problemes, demanem que es penalitzi i que la festa es faci a les poblacions que compleixen les normatives de benestar", manté.

Dos protocols

Per resumir, el protocol de Faada s'aplica a les festes dels Tonis de Taradell i, properament, a les de la Coordinadora tarragonina dels Tres Tombs; d'altra banda, el protocol de la Federació Catalana dels Tres Tombs s'aplica a la resta d'entitats associades. Això no obstant, des de Faada asseguren que els dos protocols, el que van fer des de Faada amb els Tonis de Taradell, i el de la Federació Catalana dels Tres Tombs, "no tenen res a veure l'un amb l'altre", exposa Riera.

La responsable d'èquids de l'entitat assegura que en aquestes festes, sota el protocol de la Federació, els animals no tenen l'obligació d'inscriure's, de manera que, exposa, "no és possible saber quants animals participen, ni hi ha manera de comprovar la documentació que compleixi amb el que dicta la normativa de certàmens, ni els participants reben el protocol".

"El de la Federació és un protocol molt general, sense mesures concretes a aplicar, mentre que el que vam elaborar nosaltres és molt complet, amb mesures de millora i indicadors de benestar, que té en compte l'origen i destí de l'animal, i amb l'obligació d'inscriure's", exposa. Riera explica que sota el seu protocol, un etòleg o especialista en comportament de cavalls avalua l'estat dels animals durant la festa, s'enregistrem imatges, s'analitzen i es fa un informe per saber si tot va bé o calen mesures correctores.

La federació assegura l'èxit del protocol

Des de la Federació Catalana dels Tres Tombs expliquen que el seu protocol és producte del treball dels 95 pobles associats des de l'any 2018. "El seu contingut ha estat treballat, regirat, debatut, esmenat i aprovat en dues assemblees, i ha gaudit i d'un seriós informe de la Facultat de Veterinària i de les aportacions de l'Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids de Catalunya (AVEEC), amb consells, recomanacions i pautes integrades", manifesten, i asseguren que s'ha aplicat amb èxit ja el 2019, i s'ha continuat fent en les cavalcades del 2022.

Consideren que els millors animalistes del món són aquells que cuiden, vetllen i alimenten els seus èquids durant tot l'any, "en contraposició a persones que, sense arguments ni raons, ens acusa, frívolament, de maltractament animal", manifesten. "Tenim plena confiança en els nostres associats, en la seva feina i la seva dedicació per fer la festa dels Tres Tombs amb els paràmetres de qualitat i benestar que ens exigeix la societat actual i per això, afirmem, que el benestar dels nostres èquids està assegurat amb ells", consideren.

Sobre les imatges que des de Faada es fa referència per assegurar que no s'aplica el protocol, des de la federació asseguren que les imatges "són anecdòtiques; sense cap fonamentació científica i no són representatives de la quantitat d’animals que, amb absoluta normalitat, participen en els Tres Tombs de tot el país", exposen.

Afegeix un comentari nou