Àmbit de la notícia
Ambiental

Frenar els efectes del canvi climàtic des dels instituts

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • Els projectes duts a terme amb les joves volen mostrar el poder que té la ciutadania per contribuir a frenar el canvi climàtic. Font: iStock.
    Els projectes duts a terme amb les joves volen mostrar el poder que té la ciutadania per contribuir a frenar el canvi climàtic. Font: iStock.

Les alumnes dels instituts La Guineueta, Bernat Metge i Consell de Cent han participat en diversos projectes per reduir l’impacte del canvi climàtic i conscienciar sobre l’alimentació sostenible.

Més de cent joves d'entre catorze i divuit anys dels instituts La Guineueta, Bernat Metge i Consell de Cent de Barcelona han participat en els projectes 'Escoles For Future! Calculem la Petjada de Carboni' i 'Poblesec SOStenible', dues iniciatives de l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP). Totes dues iniciatives tenen l'objectiu de conscienciar sobre les conseqüències que els nostres hàbits tenen pel planeta i com les nostres accions contribueixen a continuar magnificant problemes com ara el malbaratament alimentari o el canvi climàtic.

El propòsit del projecte és "treballar l'alimentació sostenible des de l'enfocament de l'economia social i solidària i de l'economia de les cures", explica la tècnica de l'Assemblea de Cooperació per la Pau, Carol Pascual. Per aconseguir els objectius d''Escoles For Future! Calculem la Petjada de Carboni' i 'Poblesec SOStenible' s'han implementat tres línies de treball, segons els cursos.

En primer lloc, amb els grups de tercer d'ESO, la iniciativa es va centrar en el malbaratament alimentari. En aquest sentit, Zakira Farsas, estudiant de l'Institut Consell de Cent, explica que "va ser un xoc saber que el 80% de les matèries primeres són consumides per un 20% de la població mundial", a més d'afegir que aquest repartiment li sembla "injust".

Amb les estudiants de primer de batxillerat es van aplicar petits canviar a la cantina dels seus centres escolars. Les modificacions han consistit a incorporar petites millores, com ara la realització de batuts de fruita de temporada i la retirada dels productes amb proteïna animal. "Per poder arribar a aquests petits canvis", explica Carol Pascual, "s'ha treballat en matèria de reaprofitament d'aliments amb diferents entitats del barri i, a més, s'han fet tallers de cuina sostenible".

Per la seva part, els grups de segon de batxillerat han treballat conceptes relacionats amb la seguretat i la sobirania alimentària i l'enfocament de les cures a escala tant local com global.

Aprendre a calcular la petjada de carboni

En el marc del projecte, les joves dels instituts Bernat Metge i La Guineueta han après què és la petjada de carboni, què és el càlcul d'emissions de gasos amb efecte hivernacle i quins són els seus efectes en la crisi climàtica gràcies al treball amb diverses expertes. L'aterratge dels conceptes s'ha fet a través de l'experiència de l'anàlisi de les dades en una calculadora on les estudiants podien introduir les factures de gas, electricitat i aigua, a més de recollir dades de mobilitat, compra de material i gestió de residus.

Tal com comenta Carol Pascual, tècnica de l'Assemblea de Cooperació per la Pau, "el projecte fa èmfasi en la importància que tenen els canvis que s'impulsen des de la ciutadania, per tal de donar resposta a la necessitat imperiosa de cercar alternatives per combatre el canvi climàtic". Alguns dels canvis que podem implementar en el nostre dia a dia són utilitzar més el transport públic, incrementar l'ús de les papereres de reciclatge i dur els àpats en recipients reutilitzables. Des dels centres, però, també s'han fet propostes col·lectives, que afecten a tots els instituts, com ara automatitzar les aixetes per no malbaratar tanta aigua.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari