Fridays For Future organitza una acció global pel clima
Comparteix
L’entitat ambiental encapçala una sèrie d’accions arreu del món per actuar davant l’emergència climàtica i reivindicar el treball i la vida digna en un nou model laboral més just i sostenible.
La Covid-19 ha deixat palès l’impacte de les persones al medi ambient. Allò que ja teníem present s’ha pogut comprovar durant els mesos de quarantena. Una reducció de la contaminació o recuperació d’espècies en perill d’extinció han estat alguns dels senyals de donar un respir al planeta.
Ara, però, els incendis de l’Amazònia, les inundacions de Bangladesh o les migracions forçades de diferents punts del planeta tornen a ser ordre del dia. Així es demostra que al final el coronavirus ha deixat veure les diferents crisis que vivim actualment.
“La pandèmia ha rebaixat els gasos d’efecte hivernacle, però no han aturat l’emergència climàtica”, expliquen des de Fridays For Future (FFF). A banda de la sanitària i econòmica, la crisi ambiental i laboral han quedat més que descobertes.
Amb més de 2.400 accions arreu del món, des d'FFF volen sortir al carrer per reivindicar la necessitat d’un canvi estructural que fins ara “només pensa en el sistema econòmic”. Emmarcat en el ‘Global Action Day’, Fridays For Future ha convocat concentracions, segudes, bicicletades i d’altres accions per tot l’Estat.
#GLOBALACTIONDAY
— Fridays For Future Barcelona (@f4f_barcelona) September 16, 2020
Aquest 25 de setembre ens mobilitzem per la #JustíciaClimàtica
Ens mobilitzem perquè la crisi de la #COVID19 ha evidenciat, un cop més, que vivim una crisi sistèmica profunda: que vivim en un estat d'#EmergènciaClimàtica i ecosocial constant. pic.twitter.com/SwuQhNMf5s
A Catalunya són diversos territoris els que han volgut participar-hi. A Barcelona s’ha organitzat una seguda el divendres 25 de setembre a les 18 h al Passeig de Gràcia. Amb el títol ‘Justícia climàtica per sortir de les crisis’ volen reivindicar el treball digne per poder gaudir d’una vida digna i, així, d’un futur digne.
El Vallès Occidental ha preparat una concentració divendres 25 a les 18 h a Quatre Camins, a Sant Cugat del Vallès. Del Maresme, l’Ajuntament de Mataró és el lloc escollit per la concentració del divendres a les 18 h. A la pèrgola del passeig de Vinarós han convocat una seguda a les 18:30 h, i a Tarragona una altra, a les 19 h a la plaça de la Font.
La seguda de Barcelona s’organitzarà en quatre blocs. El primer pel futur digne en què anirà el jovent i les persones migrades. Seguidament, el bloc dos sobre el treball digne amb els sindicats i col·lectius de treball. El tercer bloc serà dels col·lectius ecologistes per una vida digna. I per últim, lluitant per la justícia climàtica, la població en general.
Les accions es faran respectant totes les mesures sanitàries necessàries. Ús de mascareta, distància social, gel hidroalcohòlic i places limitades. És per aquest motiu que s’han habilitat uns formularis, un a títol individual i un altre per col·lectius, per inscriure’s i que l’organització pugui controlar l’aforament. “Comptem que assistiran unes 500 persones”, detalla la portaveu de FFF, Mar Mirabete. A més, hi haurà accessos d’entrada i de sortida i persones de l’organització que guiaran als assistents per complir amb el protocol sanitari.
Justícia climàtica, l’objectiu principal
Amb el ‘Global Action Day’ es volen centrar en les conseqüències de la pandèmia, sobretot en les ambientals i laborals. Denuncien la precarietat, desigualtat i la destrucció del territori que suposa el treball, però alerten que un model laboral just i ecològicament sostenible no pot passar per una descarbonització de les activitats empresarials ni en una mitificació del teletreball.
Avisen que la globalització se sustenta per l’explotació de les persones i del territori i que “la Covid-19 no és causa sinó conseqüència d’un sistema que ha declarat la guerra a la vida”, sentencia la portaveu de FFF, Naiara Fernández.
Asseguren imprescindible reduir el consum de materials i energia junt amb una redistribució del treball perquè sigui compatible amb una vida digna. “No podem caure en les atractives falses solucions del capitalisme verd, que ens parlen dels miracles impossibles i dels avenços tecnològics sense tenir en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les nostres vides”, declaren des de FFF.
El “nou model ha d’estar basat en processos sostenibles que parteixin de comprendre que som cossos interdependents i ecodependents, generant sinergies amb l’entorn i entre les persones”, expliquen des de l’entitat. “És el moment d’impulsar el canvi que volem, un canvi que posi al centre les persones, els cossos, els territoris i la Terra”, afegeixen.
Afrontar el problema des de tots els sectors
Des de Fridays For Future demanen una sèrie de canvis segons el sector laboral. En el cas del model industrial, cal fer front a la deslocalització de la producció, l’obsolescència programada i la desmesurada explotació de recursos. “Volem deixar clar que les administracions ens haurien de tenir por perquè no marxarem fàcilment”, destaca el portaveu de FFF, Abel Ruiz.
Per les cures és essencial situar al centre els processos de reproducció social i sostenibilitat. Aquesta tasca està consolidada amb divisió de gènere i nacionalitat del treball, sent les dones i persones migrades les que desenvolupen les cures. Per tant, cal crear models de cooperació, solidaritat i independència.
Si parlem del sector primari, és fonamental un model amb pràctiques més respectuoses amb les persones treballadores, amb el territori i amb l’ecosistema. Recalquen la sobirania dels béns comuns essencials com l’energia o l’aigua, “no les volem en mans de grans empreses que exploten i especulen”, exigeixen des de l’entitat.
Un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19 ha estat el turisme. Amb la quarentena s’ha aprofitat per gaudir dels barris, pobles i ciutats pel que reiteren que cal apostar per un model local que potenciï l’oci i la cultura populars sense que es mercantilitzi, “no volem ciutats aparador”, declaren. I en el sector públic, que s’ha mostrat essencial durant la pandèmia, és imprescindible que sigui consolidat i ampliat per poder donar resposta a tota la població de manera equitativa.
Afegeix un nou comentari