Cicló Amphan: més de dos milions de damnificats a Bangladesh en plena pandèmia

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Cáritas Bangladesh ja ha activat el seu sistema de resposta d'emergències.  Font: Cáritas Española
Cáritas Bangladesh ja ha activat el seu sistema de resposta d'emergències. Font: Cáritas Española
Càritas Bangladesh ja ha ofert ajuda immediata d'emergència. Font: Kelly Lacy - Pexels
Càritas Bangladesh ja ha ofert ajuda immediata d'emergència. Font: Kelly Lacy - Pexels
Imatge d'arxiu de cultius a Bangladesh. Font: Ariful Haque
Imatge d'arxiu de cultius a Bangladesh. Font: Ariful Haque

Cicló Amphan: més de dos milions de damnificats a Bangladesh en plena pandèmia

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Càritas Bangladesh ha activat el seu sistema de resposta d'emergències per evacuar les persones afectades i oferir ajuda immediata, com menjar, aigua, i reparacions d'algunes de les 200.000 llars amb danys.

L'impacte que ha tingut la Covid-19 en la totalitat del planeta ha estat enorme, tant en nombre de morts i infectats, com en l'afectació en l'àmbit econòmic i social. I enmig d'aquesta terrible situació, Bangladesh ha patit el pas del cicló Amphan que, segons les primeres estimacions, ha damnificat a més de dos milions de persones. Davant d'aquest panorama, Càritas Bangladesh ha activat el seu potent sistema de resposta d'emergències per tractar de mitigar els efectes d'aquest desastre natural.

Bangladesh és un país que, per la seva localització geogràfica, ha patit, al llarg de la seva història, nombrosos desastres naturals, com ara ciclons, sequeres o inundacions. El darrer, com ja hem comentat, el pas del cicló Amphan el passat 20 de maig. El cicló va afectar, en particular, a la zona oest del país, a les regions de Khulna, Barishal i Rajshahi.

El govern de Bangladesh va fer les primeres avaluacions ràpides durant les següents setmanes i, a més dels dos milions i mig de persones afectades, s'han recomptat 26 morts i més de 200.000 cases que tenen algun tipus de dany, de les quals unes 60.000 estan completament destruïdes. Juntament amb els danys ocasionats a carreteres i d'altres infraestructures, a més dels cultius, suposen, segons les avaluacions del govern del país, una pèrdua d'uns 200 milions d'euros.

Ajuda d'emergència

Tal com assenyala Francesca Petriliggieri, la responsable del seguiment de Bangladesh a Càritas Espanyola, el país del sud d'Àsia té mecanismes molt experimentats per afrontar els desastres naturals, a causa de l'experiència en aquestes situacions. "Ja en els dies anteriors al cicló, estaven preparant la seva resposta: van ser evacuades milers de persones de les seves llars i portats a refugis d'emergència", manifesta Petriliggieri.

D'igual forma, Càritas Bangladesh també té sistemes de resposta d'emergències potents que ja han posat en marxa. "Tenen un departament ampli en diverses regions, entre les quals les regions afectades, amb equips experimentats de resposta d'emergències", explica Petriliggieri, que explica que prèviament es van evacuar les persones, i posteriorment les han mantingut en allotjaments d'emergència, a més de distribuir ajuda d'emergència immediata, com aigua i menjar.

Ja s'han pogut començar a reparar algunes de les llars afectades, tot i que, tal com assenyala la responsable del seguiment de Bangladesh a Càritas Espanyola, és una feina amb molt de treball per davant.

Desastre natural enmig d'una pandèmia

Un dels aspectes que ha agreujat més aquesta, ja de per si, complicada situació, ha estat que el pas del cicló Amphan ha ocorregut en plena pandèmia, quan la població de Bangladesh havia de mantenir-se a les seves llars, una mesura decretada pel govern del país des del 26 de març. "La situació del cicló ha vingut en un moment en el qual ja s'estaven veient dificultats serioses en la població a causa del tancament global", explica Petriliggieri fent referència a la necessitat de la població de sortir cada dia a treballar per poder menjar.

El fet d'evacuar les persones damnificades a allotjaments d'emergència ha fet més difícil el compliment de les mesures sanitàries recomanades per tractar d'evitar els contagis de la Covid-19, com ara el distanciament social. No obstant això, Petriliggieri explica que aquesta mesura ja és molt complicada de portar en un país superpoblat, especialment a les ciutats. "És gairebé impossible", afegeix.

En tot cas, als refugis d'emergència s'han pogut allotjar, en habitacions separades, les persones que amb símptomes de la malaltia de la Covid-19, a més de garantir les mesures higièniques, amb punts de rentada de mans, i l'ús de mascaretes, guants, i desinfectant de mans, tant per voluntaris com per a persones de risc.

Càritas Bangladesh ha fet una crida d'ajuda financera a la xarxa internacional per tractar de finançar els programes d'emergència, postemergència i rehabilitació a les comunitats més vulnerables. Així, les persones que vulguin ajudar ho podran fer a través de Càritas Espanyola donant a la part de cooperació internacional. Encara no hi aparegui l'emergència, les persones que vulguin donar poden escriure a l'entitat per assenyalar si volen aportar la seva ajuda per aquesta emergència específica.

Afegeix un comentari nou