La Fundació Maresme se suma a la campanya 'Let’s Clean Up Europe'

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Ignasi Robleda
Després de l'èxit de participació d'enguany, tenen clar que l'any proper també hi partiiciparan. Font: Fundació Maresme
Després de l'èxit de participació d'enguany, tenen clar que participaran en l'edició de l'any vinent. Font: Fundació Maresme.

La Fundació Maresme se suma a la campanya 'Let’s Clean Up Europe'

Autor/a: 
Ignasi Robleda
Suport Tercer Sector

Resum: 

Una trentena de voluntaris d'aquesta entitat netegen de brossa la riera d'Argentona i recullen més de set bosses de deixalles. Entre elles, "un extintor".

El medi ambient, el canvi climàtic i la contaminació són enormes i complexes problemàtiques d’abast global que ja pràcticament ningú qüestiona davant les evidències científiques i que han generat una creixent conscienciació ciutadana, amb més sensibilitat però també més compromís de tothom.

En aquest context s’emmarquen infinitat d’iniciatives. Una d’elles és 'Let’s Clean Up Europe', que va celebrar una de les seves accions aquest mes de maig. A Catalunya la va coordinar l’Agència de Residus de Catalunya, amb 481 activitats. Moltes d’elles en boscos (34%), però també en rius i rieres (27%) i, en menor mesura, a les platges (15%).

Les van dur a terme, de forma voluntària, administracions públiques, empreses, associacions ambientals o escoles, entre d’altres. A nivell econòmic va comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona i Ecovidrio. Essencialment, es va tractar de tasques de neteja de l’entorn amb la participació de desenes de persones que s'hi van voler adherir.

Una de les entitats que hi van participar és la Fundació Maresme, que acompanya i atén persones amb discapacitat. Era la primera vegada que s’hi sumaven. L’any passat ja ho van intentar, però per qüestions de la Covid-19 aquella edició es va haver de cancel·lar. L’experiència enguany, destaquen, “va anar molt bé”. Persones amb mobilitat reduïda es quedaven en la part asfaltada i d’altres s’internaven a la part central de la riera d’Argentona. Posteriorment, es procedia a la classificació de tot el que s’havien trobat.

En dues hores de treballs van treure set bosses d’envasos i dos sacs de paper i rebuig. Com expliquen, l’anècdota de la jornada es va produir quan van trobar “un extintor”. També, a destacar i per reflexionar, les “ingents quantitats de mascaretes quirúrgiques” que van recollir i que van poder evitar, junt amb tota la resta de deixalles -incloses, “ferralles i altres voluminoses”- que “acabessin al mar”.

Medi ambient i comunitat

La seva participació en aquesta campanya europea s’inscriu en tot el seguit d’activitats que desenvolupen des d’aquesta fundació -i des del seu centre ocupacional, Pere Parera, d’on provenien la trentena de persones que hi van intervenir durant aquell matí-, en matèria de medi ambient, contaminació o canvi climàtic. A més, com expliquen, s’havien plantejat com incrementar o millorar la seva “col·laboració amb la comunitat”. La resposta la van trobar a 'Let's Clean Up Europe'.

I si l’anècdota en sentit negatiu va ser la troballa d’un extintor o de grans quantitats de mascaretes quirúrgiques, en sentit positiu, segons destaquen, van ser les moltes persones que, al veure-les a la riera d’Argentona, “es van voler sumar a la iniciativa”. Per restriccions de la pandèmia no va ser possible, però esperen que l’any que ve, en unes condicions molt diferents de les actuals, “puguin ser com més gent millor”.

A l'entitat ho tenen clar: l’any que ve repetiran.

Afegeix un comentari nou