La 'Guineu': com trobar rutes ciclistes segures

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
La bicicleta representa només un 3% de la mobilitat total.  Font: CycloCat
La bicicleta representa només un 3% de la mobilitat total. Font: CycloCat
La Guineu és una eina informàtica que classifica els camins mitjançant un codi de colors.  Font: CycloCat
La Guineu és una eina informàtica que classifica els camins mitjançant un codi de colors. Font: CycloCat
Actualment, la Guineu dona cobertura a un 95% de Catalunya.  Font: CycloCat
Actualment, la Guineu dona cobertura a un 95% de Catalunya. Font: CycloCat

La 'Guineu': com trobar rutes ciclistes segures

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

La xarxa ciclista segura, CycloCat, presenta aquest enrutador que classifica els camins del territori català per crear la xarxa necessària per moure’s en bici a Catalunya.

Actualment, la bicicleta representa només un 3% de la mobilitat a Catalunya. Sent una alternativa ecològica i saludable, no s’usa en la mesura que es podria. La falta de seguretat a la carretera és un dels motius més comuns per no desplaçar-se en bicicleta.

Per aquest motiu, CycloCat, la xarxa ciclista segura, ha creat la 'Guineu', una eina informàtica que classifica els camins buscant la màxima seguretat i el mínim desnivell. Mitjançant un codi de colors -com les pistes d’esquí- els colors blau, verd, vermell i negre defineixen les característiques de les rutes.

"Hi ha una gran quantitat de desplaçament entre zero i cinc o entre zero i deu quilòmetres que són viables en bici, però la seguretat tira enrere. No volíem classificar tots els camins, només aquells que facin possible una mínima xarxa necessària per connectar a la màxima gent possible", relata el president i cofundador de CycloCat, Joan Calvera.

Catalunya, territori amb potencial

"Després de viure a l'estranger vam veure que allà hi havia una major sensibilitat ciclista. Quan vam tornar a Catalunya notàvem que no hi havia una obra expressa per la bici, però que moltes coses podien servir. Aquesta informació, però, no estava documentada i per això volem posar a disposició de la màxima gent possible quins són els camins segurs", detalla el president. "Hem d’entrar en un cercle virtuós. Com més gent vagi en bici, més canvis faran les administracions", afegeix.

Des de CycloCat volen reivindicar que no només es pot anar en bicicleta per les carreteres comarcals per desplaçar-s’hi. Camins paral·lels, secundaris o terciaris com camins agrícoles o senders també són una possibilitat segura per realitzar els trajectes.

Mitjançant la web, on es troba l’aplicació gratuïta, es busca la ruta desitjada manualment o automàticament indicant inici i destí del trajecte. Una vegada la tenim, podem descarregar-la en un arxiu gpx, que es pot introduir en un dispositiu GPS o, fins i tot, en el mòbil. Des de l’associació asseguren que la idea és treure una aplicació mòbil per agilitzar el procediment.

Un procés de cinc anys

L’equip fa cinc anys que estudia el terreny i confecciona l’eina web. Actualment, la 'Guineu' dona cobertura a un 95% de Catalunya, i per poder arribar gairebé a tots els racons, han comptat amb l’ajuda d’una cinquantena de xerpes o guies locals, que els han ajudat a descobrir més rutes. Després, però, des de CyloCat han verificat el terreny. “Existeixen altres enrutadors, però realment no estan pensats per anar en bicicleta. Es nota que ningú ha anat allà a pedalar i comprovar-ho”, explica Calvera.

El projecte s’ha presentat aquest mes de novembre i “la rebuda ha estat increïble. No esperàvem tant d’èxit. Això demostra que la gent necessita aquesta eina per anar més segurs en bicicleta”, festegen des de CyloCat.

La 'Guineu', premi europeu

Aquest novembre guanyaven el primer premi del ‘Hackathon’, un projecte organitzat per l’European Cyclists' Federation i promogut per la Unió Europea. L’objectiu era aplicar Intel·ligència Artificial per a classificar vies segures i dissenyar la ciutat ciclista del futur. Des de CycloCat van comptar amb la col·laboració d’un investigador de l’Imperial College London i d’un metge ciclista víctima d’un accident de trànsit.

Afegeix un comentari nou