La mort del Mar Menor, la llacuna salada més gran d'Europa

Colectic
Milers de peixos morts al mar Menor. Font: WWF
Milers de peixos morts al mar Menor. Font: WWF

La mort del Mar Menor, la llacuna salada més gran d'Europa

Colectic

Resum: 

Entitats ecologistes denuncien la inacció del govern durant dècades i demanen un estudi rigorós i independent.

Des del 16 d'agost apareixen cada dia milers de peixos morts al Mar Menor, a Múrcia. No és la primera vegada que passa i és que la mortalitat de la flora i la fauna de la llacuna augmenta per anòxia (falta d'oxigen) des del 2006, quan les aigües van deixar de poder absorbir els nitrats i fosfats abocats per l'agricultura industrial intensiva. Uns vessaments que van començar als anys 80 arran del transvasament del Tajo-Segura amb la instal·lació de regadiu i als quals s'hi van sumar els cultius il·legals.

Segons el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Regió de Múrcia (COBRM), als 90 la concentració de nitrats ja era 10 vegades més alta. Les entitats ecologistes porten dècades denunciant la seva biodegradació i la contaminació del fons, de color marró i cada vegada més opac. De fet, al 2019 els vessaments il·legals de salmorra van suposar la mort de tres tones de peixos en el conegut com a cas Topillo, en el qual s'ha personat com a acusació popular Greenpeace. La investigació assenyala una vintena d'empreses i alts càrrec agroindustrials.

Davant del nou desastre ecològic que alerta dels límits de la llacuna salada més gran d'Europa, WWF i ANSE demanen un estudi rigorós liderat per un comitè científic independent per esbrinar-ne les causes. Alerten que la mortalitat podria continuar pujant i demanen responsabilitat al govern de la comunitat, que ha minimitzat els fets, així com d'altres opinions que ho atribuïen a l'augment de temperatures. De fet, el PP ha atribuït la gestió al govern espanyol quan les competències són oficialment de la comunitat amb govern dels populars.

Les entitats ecologistes denuncien la negligència i la inacció del govern davant l'increment de regadius il·legals i descarten l'efectivitat de mesures plantejades per oxigenar el Mar com la de dragar el canal de Marchamalo per facilitar l'intercanvi d'aigües amb el Mediterrani. Ecologistes en Acció ha denunciat davant de la fiscalia de medi ambient la proposta del govern autonòmic que qualifiquen de "barbaritat".

A més, el desastre ha despertat una onada d'indignació entre el veïnat que ha tallat la Vuelta Ciclista quan passava per Múrcia vestits de negre en senyal de dol.

Així, i com el COBRM, moltes entitats demanen que es limitin els regadius, començant pels il·legals, que alguns activisten xifren en gairebé 8.000 hectàrees. Demanen que es transformin en cultius sostenibles o es finalitzin per acabar amb la contaminació i conseqüent biodegradació del Mar Menor, i evitar que s'estengui pel Mediterrani.

Comentaris

Cal fer-hi quelcom al respecte, amb la màxima urgència.

Afegeix un comentari nou