Lara Blasco: “Vull fer possible un món millor”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Lara Blasco, de 14 anys, ha participat en l'edició de l'any passat dels campaments de voluntariat ambiental de Fundesplai. Font: Fundesplai. Font: Fundesplai
Lara Blasco, de 14 anys, ha participat en l'edició de l'any passat dels campaments de voluntariat ambiental de Fundesplai. Font: Fundesplai.
Prop de 600 infants i joves han participat en alguna de les edicions dels campaments. Font: Fundesplai. Font: Fundesplai
Prop de 180 joves han participat en alguna de les edicions dels campaments. Font: Fundesplai.
El pla d'activitats del campament combina aprenentatge amb oci i natura. Font: Fundesplai.  Font: Fundesplai
El pla d'activitats del campament combina aprenentatge amb oci i natura. Font: Fundesplai.

Lara Blasco: “Vull fer possible un món millor”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Els campaments de voluntariat ambiental de Fundesplai combinen l’aprenentatge vivencial amb l’oci, la convivència i el contacte amb la natura.

“Vull fer possible un món millor”. Aquest és el motiu pel qual la Lara Blasco, de 14 anys, aprofita els estius per participar en camps de treball. L’any passat va apuntar-se al campament de voluntariat ambiental que organitza Fundesplai amb la col·laboració de El Periódico.

D’entre les activitats que destaca Blasco es troba la construcció d’una casa per a abelles i el desbrossament dels boscos a la zona d’Ogassa, un municipi de la comarca del Ripollès. “Recomano a tothom aquesta experiència, perquè és una bona oportunitat per estar en contacte amb la natura i fer amics. Et sents útil treballant per al medi ambient i, per exemple, contribuint d’alguna manera a la supervivència de les abelles”, explica la jove.

Retorn al territori

Els campaments de voluntariat ambiental de Fundesplai compten amb un pla d’activitats molt variat i centrat en l’aprenentatge vivencial. “Tots els camps de treball són projectes d’Aprenentatge i Servei (APS) en els quals es realitza algun tipus de treball de retorn a la comunitat i al territori”, explica Anna Puig, responsable de programes educatius de la fundació.

Aquest any, en la quarta edició dels campaments, s’ha posat el focus en les tasques de voluntariat i el context en el qual es realitzen. “Volem que els joves prenguin consciència de la importància que tenen aquestes tasques que fan i que els donin el valor que tenen”, afegeix la cap de l’àrea.

Puig assegura que els campaments de voluntariat ambiental permeten aprendre fora del context de l’educació formal, conèixer nova gent, fomentar la convivència i conèixer noves realitats. “Introdueix els i les joves en el món del voluntariat i els vincula amb el valor que té el nostre territori i la importància de conservar-lo”, afirma Puig.

Activitats d’aquest any

En les últimes tres edicions, més de 180 joves entre 13 i 17 anys han passat per algun dels campaments ambientals de Fundesplai i El Periódico. Aquest any, amb les inscripcions ja tancades, s’estima que hi participaran una seixantena de persones.

Els nois i les noies apuntades es desplaçaran a Ogassa i a Sant Feliu de Buixalleu per gaudir d’activitats esportives, aquàtiques, de treball en equip, de jocs de camp i de tallers plàstics, entre d’altres.

Durant els matins es faran les tasques de voluntariat que giren al voltant de la millora de l’entorn natural i la fauna i flora que hi habiten. Per exemple, elaboraran i repararan caixes niu, faran censos d’espècies, treballaran amb pedra seca, extrauran espècies invasores i netejaran zones boscoses.

A les tardes i a les nits serà el torn de les activitats de lleure que faciliten la cohesió del grup i el desenvolupament en un entorn diferent al dia a dia del jovent, que es troba més allunyat de la tecnologia i del ritme frenètic es viu durant la resta de l'any.

També es fan excursions per descobrir l’entorn proper i viure experiències noves com ara fer nits de bivac observant els estels.

A més, es treballaran activitats perquè els i les joves aprenguin nocions de periodisme. Així, podran documentar totes les activitats que fan i transmetre els coneixements que van adquirint en relació al medi natural a través de vídeos propis i petites investigacions.

Afegeix un comentari nou