Àmbit de la notícia
Ambiental

L'associacionisme juvenil presenta propostes per fer front a l'emergència climàtica

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • El públic escolta atentament durant la presentació de la Carta juvenil per la justícia climàtica.
    L'acte de presentació de la Carta, celebrat davant la Sagrada Família, va acabar amb un concert del Remei de Ca la Fresca.

En un acte davant la Sagrada Família, titulat 'Guanyem el futur', el CNJC presenta la Carta juvenil per la Justícia Climàtica 

El jovent associat de Catalunya ha alçat la veu davant el moment crític que vivim a escala global. En un context marcat “per una situació social, econòmica i política devastadora, cada vegada més propera al col·lapse”, el  Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) expressa la seva preocupació per la manca d’acció real i un canvi de paradigma per part de les institucions. Malgrat la gravetat de la crisi climàtica, no es perceben transformacions estructurals en les polítiques públiques que permetin frenar l’emergència ecosocial.

Amb aquesta realitat com a punt de partida, el CNJC ha impulsat un projecte col·lectiu amb diverses entitats que conformen el consell. Aquest projecte s’ha materialitzat en la redacció d’una 'Carta per a la Justícia Climàtica', un document que no només denuncia el model productiu actual, sinó que també presenta una sèrie de propostes concretes per afrontar la crisi ecosocial de manera justa i sostenible. En la redacció de la carta hi ha participat Minyons Escoltes i Guies, Escoltes Catalans, Esplac, Joves Unió de Pagesos, L’Eina, Joves Agricultors i Ramaders, Joves Ecosocialistes, MCECC, La Forja, Avalot i Acció Jove CCOO.

Acte de presentació

Per donar a conèixer la carta públicament, la CNJC ha organitzat un acte de presentació aquest passat 3 d’octubre, davant la Sagrada Família (Barcelona). Una taula rodona amb participació de joves vinculats a diferents entitats i moviments ecologistes ha donat l’arrencada a l’acte. 

A la taula hi ha participat la Laia Angrill (Joves pagesos), l’Eloi Redon (Aturem el Hard Rock), la Laia Aleu (Torrent de Gràcia) i ha estat moderada per la Carme Arcarazo (Sindicat de Llogateres). Per tancar l’acte, hi ha hagut un concert del Remei de Ca la Fresca.

Denúncia d’un model econòmic que fa el futur insostenible

La carta planteja una transició ecosocial més equitativa, basada en el decreixement econòmic i la gestió democràtica dels recursos naturals. Des d’aquesta perspectiva, el CNJC critica el sistema econòmic actual, que prioritza el creixement infinit i el benefici econòmic per damunt del benestar de les persones i l’equitat social. El text subratlla que la qualitat de vida, la justícia i l’equitat han de ser els eixos centrals d’aquesta transició.

Una de les qüestions clau que aborda la carta és la privatització de l’aigua a Catalunya. En aquest sentit, el CNJC reclama la remunicipalització d’aquest recurs essencial, ja que considera que l’accés a l’aigua ha de ser garantit com un dret bàsic per a tothom, i no sotmès a la lògica del mercat.

Turisme massiu i destrucció del territori

El CNJC també carrega contra el model econòmic basat en el turisme massiu, que, segons el document, genera precarietat laboral, gentrificació i contribueix a un alt impacte ambiental. A més, destaca els efectes negatius sobre l’emancipació juvenil, ja que “l’especulació immobiliària i els preus de lloguer abusius fan que cada vegada sigui més difícil per als joves accedir a un habitatge digne”.

També es critica durament el model territorial català, que prioritza sectors com el turisme massiu en detriment de l’agricultura i la ramaderia. Els joves reclamen “una regulació que garanteixi estàndards ambientals més rigorosos per a aquest sector” i una aposta ferma pel consum local i la sobirania alimentària, reduint la dependència de sectors extractius i promoure una gestió territorial més democràtica i equitativa.

 "La Carta subratlla que la qualitat de vida, la justícia i l’equitat han de ser els eixos centrals d’aquesta transició ecosocial".

La necessitat de fonts d’energia renovables

Un altre dels grans temes que aborda la carta és la dependència de fonts d’energia no renovables. Actualment, el 84,4% de l’electricitat generada a Catalunya prové d’aquestes fonts, una situació que, segons el CNJC, és insostenible i necessita ser revertida amb urgència. És imprescindible, segons el consell, avançar cap a un model energètic més sostenible que aposti decididament per les energies renovables i per la sobirania energètica de les comunitats. La creació d'una energètica pública és una de les propostes clau per garantir l’accés universal a l'energia.

"El 84,4% de l'electricitat generada a Catalunya prové de fonts d'energia no renovables".

Decreixement i justícia social

Finalment, la carta fa una crida a una transició ecològica i social equitativa per a tota la població. El CNJC defensa la necessitat d’un decreixement econòmic i productiu, on les necessitats de les persones, la justícia i l’equitat passin per davant del benefici econòmic de les grans corporacions. Aquesta transició ha de ser, en tot moment, gestionada de manera democràtica, per tal de garantir que ningú quedi enrere en el camí cap a una societat més justa i sostenible.

Amb aquesta carta, el CNJC no només denuncia, sinó que també marca un full de ruta per a les institucions i la ciutadania. La transició ecosocial que plantegen és un model que posa les persones i el planeta al centre de les decisions, prioritzant una gestió justa i sostenible dels recursos, per fer front a una crisi ecosocial que ja és ineludible.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari