Lavabos amics de la menstruació sostenible

Suport Tercer Sector
Rezero lluita contra els productes menstruals d’un sol ús. Font: Freepik.
Rezero lluita contra els productes menstruals d’un sol ús. Font: Freepik.
Han distribuït distintius a uns setanta lavabos d’equipaments públics amics de la menstruació sostenible. Font: Freepik.
Han distribuït distintius a uns setanta lavabos d’equipaments públics amics de la menstruació sostenible. Font: Freepik.

Lavabos amics de la menstruació sostenible

Suport Tercer Sector

Resum: 

Aquest és l’eslògan de la campanya impulsada per Rezero amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Un dels fronts oberts de Rezero és la lluita contra els productes menstruals d’un sol ús, en aquest cas, dels tampons i compreses, que generen tants residus. Si més no, l’entitat vol fer difusió de les alternatives que existeixen i que, de fet, estan donant a conèixer amb la campanya ‘Nou Període’.

En aquesta ocasió, però, han fet un pas més i han posat el focus en els espais. Com es poden utilitzar productes menstruals reutilitzables, si l’entorn està pensat per als tradicionals? Per això, Rezero i el consistori de Barcelona han distribuït uns distintius a uns setanta lavabos d’equipaments públics de la ciutat que són amics de la menstruació sostenible.

La mateixa entitat argumenta que volen “posar de manifest el dret de les dones i persones menstruants a tenir accés a lavabos públics on poder exercir el seu dret de neteja i ús de productes menstruals segurs, justos i circulars”.

Per tal de poder ser identificats com a tals, aquests lavabos han de complir amb una sèrie de característiques que afavoreixen l’ús dels productes menstruals reutilitzables, com les copes o les calces menstruals o les compreses de tela, entre d’altres. És indispensable que aquests lavabos tinguin una aixeta en el mateix compartiment individual del vàter, amb sabó i paper. Una mesura que, en molts casos, pot afavorir l’ús fora de casa de productes menstruals que s’han de rentar de tant en tant.

Disposar de paperera amb un buidatge periòdic i amb gestió adequada de residus, un bon funcionament de la cadena del vàter, llum i un sistema de tancament, són altres qüestions que s’han tingut en compte. De fet, l’objectiu de la campanya té una incidència transversal, ja que aspectes com l’ús preferible de paper de vàter reciclat afecten en el consum en general, més enllà d’un assumpte menstrual.

Rezero obre la possibilitat d’aconseguir aquest distintiu als equipaments o serveis públics que compleixin amb els criteris. A més, hi ha un mapa amb els lavabos distingits.

Més enllà de les possibilitats i facilitats que comporten aquests espais amics de la menstruació sostenible, l’organització pretén fer palès “la transició cap a una menstruació sostenible només es pot fer amb informació, formació i facilitant l’accés a totes les opcions possibles”.

Afegeix un comentari nou