Àmbit de la notícia
Ambiental

Les associacions Naturalistes de Girona i Institut Català d'Ornitologia, i Francesc Giró, guardonats amb els Premis Medi Ambient 2017

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Persones i entitats finalistes posen amb el Conseller Rull i la Secretària Marta Subirà amb les polseres verdes de la Setmana de la Natura
    Persones i entitats finalistes posen amb el Conseller Rull i la Secretària Marta Subirà amb les polseres verdes de la Setmana de la Natura
  • Reconeixement  a la trajectòria de Francesc Giró
    Reconeixement a la trajectòria de Francesc Giró
  • Ornitho.cat de l'Associació Institut Català d'Ornitologia rep el premi medi ambient 2017
    Ornitho.cat de l'Associació Institut Català d'Ornitologia rep el premi medi ambient 2017
  • Reconeixent a la trajectoria de l'Associació de Naturalistes de Girona amb el Premi Medi Ambient a
    Reconeixent a la trajectoria de l'Associació de Naturalistes de Girona amb el Premi Medi Ambient a
  • El president de l'Associació de Naturalistes de Girona ha reclamat canvis en les polítiques d'energia i transport per la millora del medi ambient
    El president de l'Associació de Naturalistes de Girona ha reclamat canvis en les polítiques d'energia i transport per la millora del medi ambient
  • Acte de premiació dels Premis Medi Ambient 2017

La Generalitat ha reconegut amb el Premi Medi Ambient la tasca de quatre grups de recerca, dues entitats ambientals i el consultor ambiental Francesc Giró, vinculat durant la seva trajectòria amb la Fundació Natura i l'Associació Accionatura.

La cerimònia de premiació va tenir lloc el passat 6 de juny al Jardí Botànic de Barcelona, durant la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i en el marc de la Setmana de la Natura.

Entitats pel medi ambient

El premi a la trajectòria l'ha rebut l'Associació Naturalistes de Girona. Han estat premiats els seus 37 anys de trajectòria cívica, basats en el treball i l'esforç dels seus voluntaris i voluntàries. L'associació ha estat reconeguda pel seu altruisme i per la significació com a entitat referent, especialment a les comarques gironines. Josep Lluís Ball-LLosera, president honorífic de l'entitat, ha recollit el premi, i ha posat la mirada en aspectes com l'energia i el transport, on, ha declarat, encara cal promoure grans canvis.

Una menció d'honor ha estat pel biòleg i consultor ambiental Francesc Giró, amb una llarga trajectòria com a director de la Fundació Natura i de l'entitat de custòdia AccióNatura, avui desaparegudes. Els seus 40 anys de treball es defineixen per haver impulsant i desenvolupant iniciatives i projectes de caràcter ambiental dedicades a la conservació de la natura, amb una forta implicació personal, més enllà de la professional.

La mirada posada en la natura i la biodiveristat

L'acte va començar amb un repàs de les accions dutes a terme des de la Generalitat en els darrers 25 anys, amb el que es va constatar que tot i la molta feina feta, en queda molta per fer. Marta Subirà, Secretària de Medi ambient i Sostenibilitat,  va presentar l'Estratègia Catalana de Biodiversitat, i va reconèixer que "així com en altres temes anem bé, en biodiversitat anem tard, comparant-nos amb altres països", i queda molt per fer per complir les recomanacions derivades del conveni de biodiversitat de 1992, les metes d'Aichi del 2010, i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La Biodiversitat ha de ser protegida quant a valor per si mateixa, però també pels serveis que proporciona. La natura és també un actiu per al desenvolupament local, i té un valor històric, social, i espiritual que la vinculen amb les persones. Marta Subirà va insistir en la necessitat de prendre mesures per fer front a la pèrdua de biodiversitat per esdevenir un país modèlic. L'Estratègia Catalana de la Biodiversitat ha de permetre aquest objectiu, dotant de l'estructura administrativa que manca al país, amb l'Agència de la Natura

El fotògraf Oriol Alemany va presentar les potencialitats de la fotografia de natura per a expressar sensacions i vivències, amb esperit creatiu i alhora amb interès de documentació científica. Va constatar l'èxit d'activitats en la natura relacionades amb l'excursionisme, l'admiració de la fauna, l'esport en la natura i també el turisme de fotografia. Va collir l'ocasió per reclamar una major sensibilitat per la natura en els mitjans de comunicació, amb més presència de programes de televisió que ajudin a transmetre els valors de la natura del país.

Premis a la ciència ciutadana

Els premis, enguany centrats en la ciència ciutadana, van reconèixer ex equo les iniciatives de recerca i innovació SAVEnergy, del Grup de Recerca EXPLORATORI de la Universitat Politècnica de Catalunya, dedicat a promoure l'estalvi d'energia de les llars de joves de secundària, i el projecte "Plant*tes. Ajuda'ns a mapejar les plantes que fan al·lèrgies" del Punt d'Informació Aerobiologia (PIA-UAB) i el Centre de Visió per Computador.

El premi al millor projecte de protecció i millora del medi ambient també ha estat atorgat a dos candidats. "Ornitho.cat", de l'Institut Català d'Ornitologia, ha estat premiat per la seva capacitat de treure el màxim profit de les observacions faunístiques que fan milers de  persones voluntàries i aficionades a Catalunya. Actualment compta amb més de 4.000 participants i ja ha recollit més de 4 milions d'observacions. RiuNet, del Grup de recerca FEM (Freshwater Ecology and Management) de la Universitat de Barcelona, ha estat reconegut per apropar la ciutadania als rius i implicar-los en l'avaluació del seu estat ecològic. Riu Net funciona a través d'una APP amb la qual es segueix el protocol de diagnòstic ambiental per determinar l'estat de salut d'un riu, aplicant rigor científic i amb la tutoria de persones expertes.

També s'ha fet una menció honorífica al "Programa de seguiment de les Papallones Diürnes de Catalunya (Catalan Butterfly Monitoring Scheme)", del Museu de Ciències Naturals de Granollers. El programa porta més de 24 anys en funcionament, té més de 150 estacions d'observació entre tot el territori català, l'andorrà i el de les Illes Balears, i en ell col·laboren més de 300 voluntaris i voluntàries.

L'acte s'ha conclos amb les paraules del conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, que ha felicitat  projectes finalistes i guanyadors del premi i els ha encoratjat "a continuar treballant per millorar el nostre entorn natural", tot recordant que aquells països que han invertit en economia verda, han vist incrementada la seva rendibilitat. Rull ha fet referència a la recent decisió del president dels Estats Units Donald Trump de desvincular-se dels acords de París: “Si ell diu 'make America great again, nosaltres respondrem make our planet great again'. Cap aquí és on va el futur”.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari