Les entitats impulsen una cimera social per afrontar la sequera i promoure una nova cultura de l’aigua

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
'El Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament davant l'emergència climàtica' fa una diagnosi de l'accés a l'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Font: Llicència CC
L'objectiu de la cimera és l'elaboració d'un document amb una bateria de propostes enfocades a la gestió dels diferents escenaris de sequera. Font: Llicència CC
Entitats de l'AMB durant la presentaciól de les propostes sobre l'aigua davant la crisi global i l'emergència climàtica Font: AMB
Entitats de l'AMB durant la presentaciól de les propostes sobre l'aigua davant la crisi global i l'emergència climàtica Font: AMB
 Font: Míriam Planas
La cimera del 6 de maig és una resposta a la manca d'acord entre els grups parlamentaris a la cimera convocada pel Govern el 31 de març. Font: Aigua És Vida

Les entitats impulsen una cimera social per afrontar la sequera i promoure una nova cultura de l’aigua

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Moviments socials i ambientals promouen el 6 de maig una jornada de treball com a resposta a la cimera del passat març, convocada pel Govern de Catalunya, que es va tancar sense acord.

Una de les conseqüències del canvi climàtic que ja patim és que cada cop es produeixen fenòmens climàtics extrems de forma molt més sovint, més intensos i d'una durada més llarga. En el cas de les sequeres, la manca de precipitacions durant un període prolongat, així com l'augment de les temperatures que afavoreixen l'evapotranspiració, produeixen, amb més freqüència, tant sequeres meteorològiques com una manca de disponibilitat d'aigua per als usos humans.

Actualment, ens trobem immersos en aquest greu context de sequera, una situació que s'agreuja a causa de la pressió que es fa dels recursos d'aigua dolça. Per tal d'afrontar aquesta conjuntura, el Govern de Catalunya va convocar, el passat 31 de març, una cimera de grups parlamentaris per compartir les mesures impulsades per pal·liar els efectes de la sequera, entre altres aspectes. La trobada, però, va finalitzar sense acord per la falta d'entesa en el règim sancionador contra els ajuntaments.

Com a resposta als resultats d'aquesta cimera, des de diverses entitats socials i ambientals en defensa d'aigua a Catalunya han convocat una cimera social per afrontar la sequera i promoure una nova cultura de l'aigua. Els moviments participants en la trobada, que se celebrarà el 6 de maig, tenen com a objectiu elaborar un document amb una bateria de propostes enfocades a la gestió dels diferents escenaris de sequera.

Els moviments socials i ambientals en defensa de l'aigua que convoquen la cimera són: Aigua és Vida, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Grup de Defensa del Ter, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB, Aigua és Vida Girona, Taula del Llobregat, Taula de l’Aigua Terrassa.

Afrontar l'emergència ecològica des de les entitats

Des d'Aigua és Vida afirmen que la classe política "no ha demostrat estar a l’altura de la greu situació de sequera meteorològica i escassetat hídrica que pateix el país". Dídac Navarro, portaveu de la plataforma en defensa de l'aigua, considera que el debat ha d’abordar les causes profundes de la sequera, així com les mesures per garantir aigua per als rius i les persones, i no posar el focus mediàtic en les sancions. "I menys encara que s’utilitzi la sequera per interessos partidistes, ara que s'apropen les eleccions municipals", denuncia.

"Trobem que l’anterior era una cimera política, ni de caràcter tècnic, ni pretenia escoltar la societat", afirma Navarro, qui lamenta la manca de representativitat que les entitats van tenir en aquesta reunió. "Mentre el govern no convoqui als moviments socials i ambientals a un autèntic debat, ens convoquem a una Cimera Social", afirmen des d'Aigua És Vida.

Navarro reivindica les propostes que les entitats socials vinculades a l'aigua i les ecologistes poden aportar per afrontar aquesta situació. El debat, diuen des dels moviments convocants, ha d'abordar aspectes al voltant del model de consum i ús d'aigua, la gestió i contenció de la demanda, la diversificació de les fonts d'abastament i la governança de la gestió de l'aigua. "Ens reunirem per tractar aquests aspectes i compartirem opinions que volem que siguin escoltades", demana Navarro.

Afegeix un comentari nou