Leticia Garza: “Per fabricar una samarreta de cotó es necessiten 2.720 litres d'aigua”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
La moda sostenible busca relacionar-se de manera respectuosa amb el medi ambient.  Font: Canva.
La moda sostenible busca relacionar-se de manera respectuosa amb el medi ambient. Font: Canva.
Els preus de la moda sostenible són més elevats, perquè asseguren la qualitat dels materials i un tractament just per a les persones treballadores i el medi ambient. Font: Canva.
Els preus de la moda sostenible són més elevats, perquè asseguren la qualitat dels materials i un tractament just per a les persones treballadores i el medi ambient. Font: Canva.

Leticia Garza: “Per fabricar una samarreta de cotó es necessiten 2.720 litres d'aigua”

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

L'Asociación de Moda Sostenible Barcelona (MSBCN) treballa per canviar la indústria de la moda, aconseguint que sigui més ètica, ecològica i justa.

Leticia Garza és la secretària de l'Asociación de Moda Sostenible Barcelona (MSBCN), una plataforma on qualsevol persona que vulgui canviar la indústria pot informar-se. Així mateix, també organitza esdeveniments i facilita trobades i col·laboracions amb diferents entitats que comparteixen que la indústria de la moda ha de ser ètica i sostenible.

Què s'entén per moda sostenible?

El terme moda sostenible es refereix a una moda que està pensada des d'un enfocament més holístic. La moda sostenible no és solament pensar en el producte que es comercialitzarà, sinó que va més enllà. Se centra en dissenyar productes que tinguin en compte el final de la vida útil dels articles, així com seleccionar conscientment les matèries primeres i els processos de producció que donin importància tant a les persones involucrades en el seu desenvolupament, com la no toxicitat dels materials en relació amb el medi ambient.

“El repte és aconseguir que el consumidor conscient sigui prou congruent amb els seus valors”.

Quins són els principals reptes de la indústria?

Els dissenyadors de moda sostenible es troben amb els alts preus dels materials sostenibles que necessiten per a la creació de les seves col·leccions. Això comporta que el preu final de les peces de moda sostenible siguin una mica més elevats en comparació amb els preus que les marques baix cost han establert com a correctes per a la roba. Per descomptat que aquesta referència és incorrecta, ja que aquests baixos preus de la roba no han considerat materials respectuosos, ni amb les persones que els van fabricar, ni amb l'ambient.

Per tant, el repte és aconseguir que el consumidor conscient sigui prou congruent amb els seus valors i inverteixi els seus diners en adquirir productes de moda que garanteixin que s'han utilitzat materials respectuosos amb les persones i amb el medi ambient, i que al mateix temps, la seva producció hagi estat realitzada de manera ètica.

Per què és important apostar per ella?

Quan es pren la decisió d'invertir en productes sostenibles estem donant suport a iniciatives que tenen per propòsit millorar la qualitat de vida de les persones involucrades en la producció d'aquests productes. Al mateix temps, promovem la cura del medi ambient. Cada vegada que comprem alguna cosa tenim l'oportunitat de donar el nostre vot cap a una manera de fer les coses diferents.

Donant suport a projectes, petites marques o dissenyadors independents estem apostant per una forma diferent de crear moda, una que permet cuidar de les persones i del medi ambient.

“La deslocalització ha portat la producció de la moda a països on no existeix regulació laboral o ambiental”.

De quina manera pot contribuir la ciutadania?

Vivim en l'era de la informació i estem més que informats sobre les realitats socioeconòmiques del món. Per tant, és una decisió personal ignorar el fet que la deslocalització ha portat la producció de la moda a països on no existeix regulació laboral o ambiental per a beneficiar-se de baixos costos sense importar la qualitat de vida de les persones ni tampoc el nivell de contaminació que generen.

En conseqüència, és crucial consumir menys i ser més selectius pel que fa al què comprem. Així com, on i quina disposició li donem al final de la seva vida útil de les peces, són petites accions que si tots col·laborem podem a poc a poc anar disminuint aquesta voràgine de consum il·limitat que les marques de moda han establert com a normals.

Quanta contaminació pot estalviar una persona si consumeix moda sostenible?

Segons un estudi realitzat per la revista Forbes si una persona es posa una mateixa peça cinquanta vegades en comptes de cinc (mitjana de la moda ràpida) es redueixen les emissions en un 400%.

I si per fabricar una samarreta de cotó es necessiten 2.720 litres d'aigua, que és l'equivalent a la quantitat d'aigua que una persona beu en tres anys, el càlcul del benefici d'utilitzar un teixit orgànic, és clar.

“Cada cop que decidim consumir un producte podem donar suport a projectes sostenibles”.

Els preus de la moda sostenible són assequibles? Què queda per fer?

Sí, els preus són assequibles, ja que és necessari analitzar aquests preus des del punt de vista de qualitat, durabilitat, atemporalitat i disseny. És a dir, a primera vista els preus poden semblar una mica més elevats, però és necessari recordar que el preu final d'aquestes peces ha tingut en consideració salaris dignes, condicions de treball adequades i materials de qualitat. Per tant, podrem gaudir d'aquesta peça per més temps, ja que la seva qualitat i atemporalitat de disseny influirà en una vida útil major.

Queda molt per fer, però tots podem posar de la nostra part, cada cop que decidim consumir un producte podem donar suport a projectes sostenibles perquè continuïn desenvolupant-se i evolucionant.

Afegeix un comentari nou